Talentovaný Slovák a jeho nádherné video: Takto ste Smaragdový ostrov ešte nevideli

2018-09-11 00:00:01 |   |    | 

Írsko – krajina plná pubov, piva, trojlístkov a zelenej farby učarovala už množstvu ľudí. Jedným z nich je aj slovenský filmár Richard Raymann, ktorý Smaragdový ostrov navštívil pred pár mesiacmi. Zábery, ktoré tam nakrútil pomocou dronu a zostrihal do krátkeho videa, očaria aj vás.



 

Keď sme vystúpili z lietadla, vzduch bol neskutočne čerstvý a vlhký. Z Bratislavy do Dublinu sme leteli v strede októbra, ktorý je najdaždivejším mesiacom v roku, takže zo siedmich dní nám päť pršalo. Našťastie írsky dážď je iný, akoby na vás stále padala len jemná rosa a sem-tam vykukne aj slniečko,“ spomína na podmienky pri nakrúcaní Richard. Hoci mrholenie väčšina filmárov nevíta s nadšením, Bratislavčana neodradilo a aj napriek kvapkám dokázal zvečniť Írsky ostrov tým najlepším spôsobom. A čo vo videu uvidíte?

 

Kilkenny Castle

Prvá Richardova zastávka bola u kamaráta v Kilkenny južne od Dublinu. „Previedol nás cez neho a už tam sa nám zapáčila írska mentalita,“ spomína filmár na mestečko, ktorého hlavnou atrakciou je stredoveký hrad so záhradou a zeleným parkom. Vo videu môžete vidieť aj kostol St. Canice´s Cathedral z 13. storočia.

 

Tipperary

Z Kilkenny sa Richard aj s priateľkou presunuli na farmu na okraji mestečka Tipperary, kde bývali u veľmi milého Íra v malom kamennom dome. Ten tvrdil, že Írsko je najzelenšia krajina na svete.

 

Charles Fort

Na pobreží mesta Kinsale stojí pevnosť Charles Fort formovaná do tvaru hviezdy, aby v minulosti zvládla odolávať útokom kanónov. Posledný slnečný deň a modrá obloha dovolili zaujímavej stavbe vyniknúť aj na foto- a videozáberoch.

 

Ardfield

Nasledujúce dni už boli pomerne pochmúrne, náladu to ale slovenským filmárom nepokazilo: „Malo to svoje írske čaro. Išli sme na jednu pláž – Red Strand, obloha bola biela až sivá a k tomu na nás padali miniatúrne kvapky dažďa. Na brehu sedeli desiatky čajok, na okolí nebolo ani živej nohy a bol tam neskutočný pokoj.

 

Drombeg Stone Circle

V Írsku môžete vidieť aj malú verziu slávnej megalitickej stavby, ktorá sa nazýva Drombeg Circle Stonehange. „Miesto dýcha zvláštnou magickou atmosférou, keď si predstavíte, že ľudia tam pred vyše dvomi tisíckami rokov pravdepodobne vykonávali zvláštne rituály...,“ vraví Richard.

 

Rock of Cashel

Pevnosť Rock of Cashel sa týči nad malebnou úplne pokojnou rovnemennou dedinkou a je jednou z najvýznamnejších stavieb keltskej kultúry a stredovekej architektúry v celej Európe.

 

Cliffs of Mohers

Útesy Cliffs of Mohers patria k najznámejším obrázkom z Írska. So svojimi vyše 200 metrov sú to jedny z najvyšších útesov v Európe. Slovenskí filmári sa k nim vybrali už o 5. ráno, aby tam ešte nebolo tak veľa turistov. „Keď sme tam dorazili, naozaj tam ešte nikto nebol. No bola tam taká hmla, že z útesov sme absolútne nič nevideli,“ vraví Richard, ktorý v takých podmienkach nemohol filmovať.

 

Burren National Park

Zatiaľ sa teda vybrali do Burren National Park, národného parku, ktorý sa vyznačuje popraskaným vápencom a nazýva sa aj mesačnou krajinou. Jeho vzhľad spôsobil pohyb ľadovcov, kedy dochádzalo k erózii a začali vznikať typické kamenné chodníky.

Slováci v Írsku zažili všeličo – slnko, dážď, hmly ba aj hurikán Ofélia. Neraz ich práve počasie pri nakrúcaní poriadne potrápilo. Občas sa dron nedal používať vôbec, občas sa kvôli silnému vetru nechcel vrátiť. Aj tak si ale Írsko obaja zamilovali a určite sa tam ešte chcú vrátiť. A ich video k návšteve tejto zelenej krajiny plnej piva, pubov a usmievavých ľudí naláka určite aj vás.

 

Foto a video: Richard Raymann - www.facebook.com/zdronu, instagram: @zdronu, www.zdronu.sk

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ako, Richard Raymann

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa