Tajomná Sagrada Familia: 20 zaujímavých faktov o najslávnejšej stavbe Španielska

2019-03-05 12:00:00 |   |    | 

Výstavba Sagrady Familie sa začala v roku 1882. Odvtedy okolo nej stihli vybudovať celé štvrte s novými obydliami, ale tento kostol stále nie je hotový. Z nášho pohľadu sa to niekedy zdá ako nekonečná stavba. No stačí si spomenúť na iné chrámy s podobne bohatou výzdobou a to, koľko rokov potrebovali na definitívne dokončenie.



 

1. Hlavným autorom myšlienky je kníhkupec Josep Maria Bocabella. Ten si po návšteve Vatikánu pozrel aj ostatné kostoly v Ríme a na tomto základe potom prišiel s nápadom postaviť nejakú veľkolepú katedrálu aj v Barcelone. Kvôli tomu patrí spolu s Gaudím k jediným dvom ľuďom, ktorí sú pochovaní v tunajšej krypte.

2. Gaudí nebol od začiatku architektom tohto projektu. Pôvodne ho mal pod patronátom Francisco Del Vilar, ktorý mal na starosti vybudovanie viacerých kostolov v Španielsku. Potom sa nepohodol s ľuďmi, ktorí v tých časoch financovali stavbu, a vtedy prišiel na scénu Antoni.

3. Stavba v začiatkoch vznikala len vďaka darom od španielskych občanov, čo však zároveň spomaľovalo všetky práce. Gaudí si totiž myslel, že keď ľudia uvidia veľkoleposť jeho diela, tak budú ochotnejšie prispievať.

4. Gaudí sa pri tvorení návrhov inšpiroval rôznymi detailmi z prírody. Dôsledne sledoval stavbu tiel rôznych živočíchov a štruktúru viacerých typov rastlín a drevín. Vďaka tomu dokázal odhadnúť, ako dokážu správne udržiavať rovnováhu a na tomto poznaní staval pri vytváraní ozdobných prvkov v bazilike.

5. Jednotlivé stĺpy majú predstavovať stromy v lese. Ďalšiu symboliku predstavujú vstupné piliere, ktoré prepájajú rôzne prírodné živly. Napríklad jeden z nich je ozdobený korytnačkou a druhý hrdličkou, aby tak predstavovali kontrast medzi podmorským svetom a prírodou.

6. Gaudí chcel dodať kostolu čo najprirodzenejší tvar, aby tak vzdal poctu prírode. Preto sa vyhýbal priamočiarym líniám, ktoré jej nie sú blízke. Namiesto toho sa pohral s rôznymi krivkami a netradičnými ozdobami.

7. Fasáda kostola sa delí na tri hlavné sekcie. Prvou je Narodenie dieťaťa, ktoré zachytáva moment príchodu Ježiša Krista na svet. Toto bola zároveň prvá kompletne dokončená časť Sagrady Familia. V druhej časti uvidíte Spasiteľovo umučenie a ako posledná bude dokončená časť, ktorá zobrazuje Ježišovu slávu po jeho smrti.

8. Na fasáde Sagrady Familia sa nachádza jeden tajomný štvorec. Ten je umiestnený v blízkosti sochy bozkávajúceho sa páru. Pozostáva zo šestnástich čísel, ktoré po spočítaní z každého smeru dávajú súčet 33. Jedna z verzií je, že takýmto spôsobom upriamoval Gaudí pozornosť na Kristove roky a dával svojmu dielu vyššiu symboliku. No skutočné pozadie tajomného odkazu je neznáme a architekt si jeho tajomstvo vzal do hrobu.

9. Niektoré sochy, ktorými je zdobená fasáda budovy, majú tváre skutočných ľudí. Tie získali z odliatkov posmrtných masiek významných obyvateľov Barcelony a robotníkov, ktorí pracovali na stavbe kostola. Takto im chceli dopriať večnú slávu.

10. V začiatkoch výstavby bola súčasťou kostola škola, ktorá sa taktiež volala Sagrada Familia. Mohli ju navštevovať len deti robotníkov, ktorí pracovali na tejto stavbe.

11. Jedným z rekordov tohto svätostánku je, že v čase dokončenia má byť najvyšším kostolom na svete. Gaudí ho však naplánoval tak, aby hlavná veža bola o meter nižšia, ako je najvyšší vrch v Barcelone, pretože nič podľa neho nemôže byť veľkolepejšie ako Božie výtvory.

12. V súčasnosti sa odhaduje ukončenie stavby na rok 2026. Architekti si napriek tomu nie sú istí, či sa im podarí tento dátum dodržať a je možné, že na jej dostavbu ešte budú potrebovať pár rokov navyše.

13. Dlhšie ako Sagradu Familia stavali napríklad Veľký čínsky múr. Na jeho vybudovanie potrebovali až o 50 rokov viac. Keďže však stavba katedrály stále nie je hotová, je možné, že poriadne šliapne na päty.

14. Architekt Sagrady Familia si želal, aby ho po smrti pochovali v krypte tohto kostola. Gaudího hrobka však bola dlho predmetom sporov. Po jeho skonaní sa na majstra domáci obyvatelia hnevali, pretože jeho práca zostala nepochopená. Na výslnie ho opäť dostal napríklad Salvador Dalí, ktorý mu pri každej príležitosti vzdal poklonu a upriamil pozornosť na jeho výnimočný talent.

15. V roku 1936 bola budova obeťou vandalizmu, ktorý súvisel s bojmi počas Španielskej občianskej vojny. Rebelom sa vtedy podarilo podpáliť časť baziliky, čím na chvíľu spomalili práce na nej. Druhé veľké nebezpečenstvo hrozilo Sagrade Familia v roku 2017, keď počas teroristických útokov plánovali jednou z bômb poškodiť aj časť tohto kostola.

16. Napriek pôvodným plánom nebude stavba dokončená podľa návrhov Antoniho Gaudího. Počas veľkého požiaru v tridsiatych rokoch totiž zhorela aj časť jeho výkresov. Preto museli prísť na pomoc iní architekti, ktorí vymysleli niektoré detaily aspoň približne podľa vzoru ich predchodcu.

17. Po dokončení bude mať kostol dokopy 18 veží. Jedna symbolizuje Ježiša, druhá Pannu Máriu, ďalšie štyri sú venované evanjelistom a zvyšných dvanásť predstavuje apoštolov. V jednej veži sa nachádza výťah, ktorý vás vyvezie na vyhliadku na celé mesto.

18. Veľká časť výťažku zo vstupného putuje na výdavky na výstavbu Sagrady Familia. Ak ste ju teda niekedy navštívili, môžete sa pochváliť tým, že ste taktiež prispeli na jej dostavbu. Ročne navštívi túto pamiatku približne päť miliónov turistov, takže práce môžu vďaka tomu prebiehať v dobrom tempe.

19. Ak by sme nemohli využívať výdobytky technologického pokroku, tak by ukončenie výstavby katedrály trvalo podstatne dlhšie. Prácu výrazne urýchlil napríklad príchod počítačov.

20. Architekt chcel dodať stavbe aj praktický význam. Preto sa rozhodol zakomponovať do fasády farebné mozaiky, ktoré sú dobre viditeľné aj z mora. Počas dňa sa vďaka slnečným lúčom trblietajú a večer sa v nich zas odráža mesačný jas. Vďaka tomu slúži obyvateľom a návštevníkom mesta aj ako vodiaci bod.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa