Nová linka z Viedne: Navštívte rumunské mesto Suceava a malebnú Bukovinu

2021-04-18 00:00:00 |   |    | 

Letecké spoločnosti sa už pripravujú na reštart cestovného ruchu a turistov lákajú aj otváraním nových liniek. Ryanair už oznámil tri nové spojenia, ktoré budú lietať z Viedne. Medzi nimi sa nachádza aj rumunské mesto Suceava, ktoré je známe najmä vďaka nádhernej prírode.



 

 

Dve pravidelné linky týždenne

Viac ako samotné mesto Suceava láka turistov jeho okolie. Nachádza sa v regióne Bukovina, kde nájdete krásnu prírodu a najmä množstvo sakrálnych pamiatok. Ryanair sa preto rozhodol spustiť novú linku práve do tejto zaujímavej lokality. Prvé lietadlo odlieta z viedenského letiska 1. júla, aktuálne sa posledné letenky predávajú len do konca októbra. Lety do aj zo Suceavy sú naplánované na štvrtky a nedele. Pre dovolenkárov je to tak ideálna voľba na predĺžený víkend. Z Rakúska sa odchádza vždy o 7:00, z Rumunska sa odlietava o 10:35, pričom dĺžka letu je približne hodinu a pol. Aktuálne si kúpite základnú spiatočnú letenku za 60 eur, v akciách budú ceny istotne nižšie, takže vás celý výlet nebude stáť veľa.

 

Pevnosť Suceava

Na prehliadku samotného mesta vám stačí jeden deň. Centrum nie je rozsiahle a nachádzajú sa v ňom dve zaujímavé múzeá, v ktorých sa dozviete niečo viac o histórii tohto regiónu a prírodných zaujímavostiach. Hlavnou atrakciou je pevnosť zo 14. storočia, z ktorej sa dnes podarilo uchovať len jednu z veží a ostatné priestory sú už zničené. Postavená je na malej vyhliadke nad mestom, takže tam ľudia často chodievajú aj kvôli nádhernému výhľadu na celé okolie. Prvým majiteľom pevnosti bol moldavský princ. Dlhé roky bola nedobytná a v súčasnosti je symbolom odporu moldavských obyvateľov, ktorí kedysi obývali túto oblasť a chránili ju pred nájazdmi tureckých vojakov.

 

Kláštor svätého Jána

Priamo v centre Suceavy sa nachádza druhá najstaršia stavba v meste. Kostol svätého Jána začali stavať v 16. storočí, ale posledné práce dokončili v roku 1677. Na budove robili len mierne úpravy a kvôli tomu sa zachovala aj pôvodná fasáda. Na niektorých stenách sa na nej nachádzajú vzácne maľby, ktoré sa datujú do začiatkov výstavby kostola. Aj interiér je nádherne zdobený a dominuje mu Jesseho strom, teda umelecké zobrazenie Ježišových predkov z pohľadu židovskej viery. Chrám je stále funkčný a pravidelne sa v ňom konajú omše. V začiatkoch jeho dejín bol najväčším kostolom v celej krajine. I kvôli tomu ho zasvätili svätému Jánovi, ktorý sa stal patrónom Rumunska.

 

Kláštory v regióne Bukovina

Počas ďalších dní si už naplánujte spoznávanie regiónu Bukovina. Ten je známy aj vďaka niekoľkým malým kláštorom, ktoré sa nachádzajú v celej tejto oblasti. Väčšina z nich vznikla v priebehu 15. a 16. storočia. Zaujímavosťou je, že v tomto období tam prebiehali veľké boje medzi Turkami a Moldavcami a panovníci napriek tomu investovali stále viac peňazí do takýchto kostolíkov. Okrem iného chceli zabezpečiť, aby vojaci všade našli pokojné miesto na pomodlenie sa predtým, než sa vydajú do boja. Tieto malé kláštory sú výnimočné vďaka fasádam, husto zdobeným malými obrázkami, ktoré vždy predstavujú nejaký príbeh zo Svätého písma. Najčastejšie na nich môžete vidieť posledný súd a krížovú cestu. Každý z kostolov má iné maľby, takže sú vďaka tomu originálne a mali by ste si ich pozrieť čo najviac.

 

Kláštor Putna

Výlet si urobte aj do jedného z najvzácnejších chrámov v blízkosti Suceavy. Sedemdesiat kilometrov od tohto mesta sa nachádza kláštor Putna. Postavili ho už v 15. storočí na popud kniežaťa Štefana III. Moldavského, ktorý bol po smrti pochovaný v jeho krypte. Moldavský panovník sa pred výstavbou toho svätostánku vybral na blízky kopec nad týmto mestečkom, zapozeral sa do doliny a tak si vybral to najkrajšie miesto pre svoj večný odpočinok. Neskôr sa do chrámu nasťahovali mnísi, ktorí sa o neho začali starať a postupne vylepšili aj jeho interiér. Opäť nechýbajú viaceré cenné nástenné maľby, ktoré sú typické pre celú túto oblasť.

 

Skanzen a vidiek v regióne Bukovina

Jeden z vašich dovolenkových dní venujte len potulkám po okolí. Bukovina je známa najmä nádhernou prírodou. Krásne lesy, malebné dedinky a pokojná vidiecka atmosféra vás úplne pohltia svojim čarom. Aj v jednotlivých obciach uvidíte rôzne staré chalúpky, ale keď si chcete pozrieť viacero domčekov z pôvodnej architektúry, v tom prípade sa vyberte do skanzenu, ktorý sa nachádza 15 kilometrov od Suceavy. Najvzácnejším kúskom v tejto dedinke je drevený kostol z 18. storočia a pozrieť si tam môžete aj rôzne domčeky chudobných či bohatších gazdov alebo hospodárske budovy určené na spracovanie potravín.

 

Dni Suceavy

Keď sa vyberiete do tohto rumunského mesta niekedy v budúcnosti, naplánujte si váš výlet na 24. júna. Vtedy tam majú najväčšie slávnosti, ktoré sú venované svätému Jánovi. Keďže je tento svätec zároveň jedným z dôležitých patrónov Rumunska, v tento deň prichádzajú k miestnemu kostolu pútnici z celej krajiny. Deň Suceavy sa začína svätou omšou, potom sa už ľudia presunú do ulíc a tam oslavujú pri hudbe, dobrom jedle a stretnutí s priateľmi. V meste vtedy panuje príjemná atmosféra a tento sviatok je vyhľadávaný aj medzi turistami.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa