Opevnený kostol Biertan - výnimočná stavba na výnimočnom mieste

2020-07-02 12:00:00 |   |    | 

Transylvánia patrí k najkrajším regiónom Rumunska. Okrem prírodných zaujímavostí tam uvidíte niekoľko cenných historických pamiatok. Medzi ne patrí aj opevnený kostol v Biertane, ktorý nesie rovnaké pomenovanie ako mestečko, kde sídli. Svätostánok, ktorý v mnohom pripomína stredoveké opevnené hrady, patrí medzi najvzácnejšie európske pamiatky.



 

Sedem opevnených chrámov

Tento krásny región bol v minulosti ťažko skúšaný. Neustále bol podrobovaný útokom Tatárov, pričom najviac trpeli práve katolícke chrámy. Počas týchto bojov ich často podpálili alebo zničili tak, že bola potrebná ich kompletná renovácia. Preto sa snažili vymyslieť ochranný systém, ktorý by im pomohol odvrátiť tieto nájazdy. Nakoniec prišli s nápadom postaviť okolo kostolov vysoké múry, ktoré slúžili rovnako ako hradné opevnenie. Chrámy tak dokázali lepšie chrániť a nepriatelia nemali možnosť dostať sa priamo k nim. V Transylvánii takto vzniklo niekoľko opevnených svätostánkov. Do zoznamu UNESCO pamiatok sa dostalo sedem z nich. Pozrieť si ich môžete v dedinkách Viscri, Darjiu, Calnic, Saschiz, Valea Viilor, Prejmer a najznámejší sa nachádza v Biertane.

 

Bezpečné miesto na vŕšku

Prvé zmienky o obci v tejto oblasti pochádzajú z 13. storočia. Postupne tam pribúdali noví roľníci, ktorí sa neskôr začali venovať vinárstvu a vďaka nim patrí Biertan k najkrajším miestam v regióne. Títo ľudia zároveň boli veľmi pobožní a zakladali si na dodržiavaní kresťanských tradícií. Preto sa snažili postaviť kostol na takom mieste, aby ho ochránili pred Tatármi. Nakoniec si v 15. storočí vybrali krásny vŕšok, okolo ktorého neskôr postavili zvyšok dedinky. Princíp opevneného chrámu odpozerali od neďalekého Saschizu. Obranné múry prechádzali po troch stranách celého pozemku a k tomu navyše pridali osem vežičiek. Časť z nich slúžila na stráženie tohto komplexu, niektoré ukrývali ali praktické účelové miestnosti ako kuchyňa či hospodárske priestory a jednu používali ako väzenie.

 

Bývalé centrálne biskupstvo

Strategická pozícia s výborným obranným systémom postavila kostol v Biertane na veľmi významné miesto v tunajšom duchovnom svete. Po niekoľkých rokoch tam urobili sídlo regionálneho biskupstva. V areáli sa nachádza aj mauzóleum, v ktorom majú hrobky bývalí miestni významní predstavitelia cirkvi. Táto časť je v súčasnosti prístupná pre verejnosť rovnako ako aj malé múzeum. Počas návštevy sa dostanete k obranným múrom, kde si môžete pozrieť dômyselný obranný systém. Kostol je v hlavnej sezóne otvorený každý deň, mimo sezóny je potrebné kontaktovať informačné centrum, cez ktoré sa môžete dostať do hlavného chrámu, ale aj do zvyšku komplexu.

 

Oltár s 28 vzácnymi obrazmi

Nádherný je taktiež interiér samotného kostola. Na tom pracovali postupne na prelome 15. a 16. storočia, takže sa na ňom odrážajú dva hlavné štýly. Časť výzdoby je v renesančnom slohu, ale uvidíte tam tiež prvky gotiky. Najkrajším kúskom v chráme je najvyšší oltár v Transylvánii. Ten pozostáva z 28 obrazov, ktoré zachytávajú rôzne fragmenty z biblie. Až dodnes sa ho podarilo uchovať v pôvodnom stave. Jeho autormi sú dvaja umelci z Viedne a Norimbergu. Nádherne zdobené sú tiež jednotlivé lavice a kazateľnica. Kostol nie je rozlohou veľký, ale patrí k tým najvzácnejším v celom Rumunsku. Jednou zo zaujímavostí je aj špeciálny systém na otváranie dverí do sakristie, ktorý pozostáva až z pätnástich do seba zapadajúcich zámkov. Keďže ide o výnimočný spôsob, ktorý sa používal len pri niekoľkých stavbách, dvere niekedy požičiavajú aj na putovné výstavy a boli tiež súčasťou parížskej konferencie o technológiách, ktorá sa konala v roku 1900. V interiéri sa okrem iného nachádza veľký hlavný organ, ktorý pozostáva z vyše 1200 píšťal. Tento vzácny kúsok sa taktiež podarilo uchovať v takmer nezmenenom stave. Počas omší ho ešte aj v súčasnosti využívajú ako hudobný sprievod. Zvyšok interiéru je jednoduchý, biele steny nechávajú vyniknúť vysokému stropu a zdobenému zariadeniu.

 

Predrozvodové väzenie

Opevnený kostol Biertan pozostával aj z niekoľkých vežičiek. Jedna z nich sa v minulosti využívala veľmi zaujímavým spôsobom. Tunajší kňazi vtedy umožňovali ľuďom rozviesť sa, ale predtým museli prejsť dôležitým testom. Na dva týždne ich zavreli do veže, ktorá sa používala zároveň aj ako väznica. Nenachádzalo sa tam nič viac iba posteľ, stôl, taniere, poháre a príbor na jedlo, ktoré im nosili pravidelne každý deň. Po štrnástich dňoch spolunažívania mali vyjsť von a povedať, či ešte stále trvajú na rozvode. Údajne iba jeden pár naďalej trval na pôvodnom rozhodnutí. Samota a dostatok času na rozprávanie boli vtedy účinnejšie ako dlhé hodiny terapie u vzťahových odborníkov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa