Načo chodiť do Brazílie. Krajinou karnevalu je Taliansko

2020-01-26 00:00:01 |   |    | 

Rozhodne najznámejším karnevalom na Apenínskom polostrove je ten benátsky, no vo fašiangovom období žijú bujarými oslavami aj ostatné talianske mestá a mestečká. Tradícia karnevalov je v krajine silná a pretrváva po stáročia. Každý z miestnych karnevalov má svoje typické postavy či lokálne masky. Historické kostýmy, pompézne alegorické sprievody či kuriózne zvyklosti sú v každom regióne iné, no spoločným menovateľom je nespútaná zábava, záplava farieb a vôní a neopakovateľné zážitky.



 

MADONNA DI CAMPIGLIO

Tradičný karneval v známom lyžiarskom stredisku Madonna di Campiglio v severotalianskych Dolomitoch sa koná na počesť cisárovnej Sissi, ktorá oblasť po prvý raz navštívila v septembri 1889. O päť rokov sa na miesto vrátila aj v sprievode svojho manžela Františka Jozefa. Mestečko privítalo panovnícky pár veľkolepými oslavami, ktoré dnes ožívajú v čase karnevalu. Ten má na tomto mieste výrazný habsburgský charakter. Všade znie valčík a miestne reštaurácie servírujú vychýrené lahôdky z obdobia monarchie. Nechýba sprievod mestom ani nočná lyžovačka s horiacimi fakľami. Vyvrcholením niekoľkodňových slávností je cisársky ples v dokonalých historických kostýmoch.

 

VIAREGGIO

Karneval v prímorskom toskánskom meste Viareggio je považovaný za jeden z najvýznamnejších v Taliansku i vo svete. Vyznačuje sa jedinečným sprievodom alegorických vozov a obrovských sôch vyrobených zo zmesi papieru, vody a lepidla. Miestni umelci pracujú na svojich dielach dlhé mesiace. Ide o zložité a prepracované konštrukcie, ktoré v uliciach mesta doslova ožívajú. Tradícia sprievodu sa začala roku 1887 a so šesťročnou pauzou vo vojnovom období trvá dodnes. Jeho protagonistami sú klaun Burlamacco a krásavica Ondina. Zástupom zvedavcov sa predstavujú stovky čoraz dokonalejších a prepracovanejších vozov, medzi ktorými nechýbajú karikatúry politikov či výjavy na aktuálne spoločenské témy. Za roky trvania dosiahol karneval celosvetový uznanie a dnes sa na ňom zúčastňuje cez pol milióna divákov. Roku 2001 vznikol na periférii mesta unikátny kompex hangárov, ktorý zastrešuje výrobu alegorických vozov, a je zároveň jediným tématickým parkom na svete venovaným karnevalu a maskám.

 

IVREA

Korene fašiangovej slávnosti v mestečku Ivrea siahajú do stredoveku, no tunajší karneval preslávila najmä trojdňová „bitka pomarančov“. Vznik kurióznej tradície popisuje legenda o odvážnej mlynárovej dcére Violette. V meste, kde si tyranský vladár uplatňoval právo prvej noci s budúcimi nevestami, sa krásna Violetta vzpriečila, panovníka opila a odrezala mu hlavu. Jej smelý čin dal popud na všeobecné povstanie, pri ktorom zbedačený ľud zbúral palác a prevzal vládu do svojich rúk. Obyvatelia si túto vzburu každoročne pripomínajú bitkou, pri ktorej ostreľujú pomarančami posádky vozov stelesňujúce niekdajšiu vládnucu šľachtu. Ovocie však prišlo na rad až v devätnástom storočí – pretým sa účastníci slávnosti ohadzovali fazuľou. Dnes sa na bitke zúčastňuje okolo 4000 vrhačov pomarančov rozdelených do deviatich družstiev a vyše 50 vozov s konskými záprahmi. Každý návštevník a obyvateľ mesta nosí počas karnevalu na hlave typickú červenú čiapku „berretto frigio“ ako symbol slobody a nezávislosti.

 

BENÁTKY

Karneval v Benátkach - to je vyše dvojtýždňové úchvatné predstavenie v prekrásnej scenérii lagúny a spletitých kanálov. Jeho neodmysliteľnou súčasťou sú opuletné a dokonalo prepracované kostýmy s maskami zakrývajúcimi tvár. Benátčania aj návštevníci mesta od nepamäti využívali tento čas na neviazanú zábavu v anonymite, prestrojení za historické či imaginárne postavy. Je to obdobie, v ktorom sa stierajú spoločenské, vekové či ideové rozdiely a všetci sú si na chvíľu rovní. Jednými z najkrajších a najsugestívnejších momentov karnevalu sú „let holubice“ a „let anjela“, ktorí sa znesú z veže na Námestie sv. Marka. Protagonistkou je významná celebrita, športovkyňa alebo víťazka minuloročnej edície súťaže krásy. Dejiskom osláv sú v Benátkach, samozrejme, aj miestne kanály, na ktorých niekoľko dní plávajú lode s alegorickými výjavmi. Nechýbajú ani sugestívne vystúpenia žonglérov, akrobatov či svetelná show. Vyvrcholením slávností je „Svolo del Leon“ - vytiahnutie obrovskej heraldickej vlajky s erbom leva, symbolu mesta, na Zvonicu sv. Marka, a voľba kráľovnej karnevalu. Tohtoročné benátske fašiangy majú na programe vyše 150 predstavení a rozpočet cez 2 milióny eur.

 

SCIACCA

Aj najväčší taliansky ostrov Sicília žije vo fašiangovom období období veselými slávnosťami. Medzi najzaujímavejšie patrí karneval v mestečku Sciacca, ktorého korene siahajú až do obdobia Rímskej ríše. Dnes je jeho najväčšou atrakciou sprievod alegorických vozov. Ústrednou postavou je sympatický povaľač Peppe Nappa. Táto legendárna kreatúra prevezme na čas karnevalu oficiálne kľúče od mesta a sa stáva starostom. Na oslavu funkcie rozdáva všetkým účastníkom pečené klobásy a víno. Napriek tomu je jeho osud tragický – posledný deň karnevalu je figúrka stelesňujúca Peppe Nappu upálená na hranici a slávnosť zavŕši pestrofarebný ohňostroj. Kvôli zachovaniu verejného poriadku a v rámci boja proti nadmernému používaniu alkoholických nápojov je od roku 2011 namiesto vína počas karnevalu rozlievaný pomarančový džús.

 

MILÁNO

Menej okázalý, no určite jedinečný je karneval v metropole Lombardie. Bujaré trojdňové oslavy štartujú v Miláne na popolcovú stredu, v deň, keď sa vo väčšinu veriacich západného sveta začína obdobie pôstu. Je to preto, že milánska arcidiecéza sa riadi starobylým ambroziánskym rýtom, ktorý prežil všetky cirkevné reformy a koncily, a nenájdete ho na žiadnom inom mieste na svete. V Miláne je pôstne obdobie kratšie a začína sa šiestou nedeľou pred Veľkou nocou. Hlavnými postavami ambroziánskeho karnevalu sú Meneghino a jeho manželka Cecca. Na každom rohu si možno kúpiť typickú pochúťku „chiacchiere“, ktorá sa pripravuje zo sladkého maslového cesta vyprážaného na tuku na spôsob našich fánok. Jej tradícia siaha až k Rimanom, ale originálne „chiacchiere“ vraj prvýkrát pripravil neapolský kuchár Raffaele Esposito, keď ho kráľovná Margherita Savojská požiadala, aby jej upiekol niečo malé pod zub na posedenie s priateľkami. Z toho názov "chiacchiere" - z tal. "chiacchierare" - "rozprávať sa, klebetiť". S obmenou tejto karnevalovej maškrty sa vo fašiangovom čase môžete stretnúť v celom Taliansku.

 

Autor: © Zoznam/Katarína Antenozio

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa