Hrôza aj únava vás dostanú na najzaujímavejších chodníkoch sveta

2014-08-01 09:00:00 |   |    | 

Kvalita turistického chodníka sa dá hodnotiť z viacerých pohľadov a vo väčšej miere záleží od turistu, čo od svojej trasy očakáva. Jedni hľadia na upravenosť chodníka, iní na jeho dostupnosť k civilizácii. No tí, ktorých už len tak niečo neohromí, vyhľadávajú iné kritérium - a tým je úžas, ktorý zočia. Takýto hľadajú nové cesty, odľahlé chodníky, opustené trasy, len aby uvideli ohromnú nádheru, ktorá sa ukrýva v prírode.



 

Bessegenský hrebeň - Nórsko

 

22,5 kilometrov dlhá trasa prechádza Jotunheimenským národným parkom (Jotunheimennasjionalpark). Známy je svojimi turistickými chodníkmi, ktoré ponúkajú možnosti pre všetkých turistiky- chtivých. Názov parku v nórčine znamená „dom obrov,“  čo sa návštevníkom potvrdí, keď uzrú obrovské ľadovcami tvorené hory. V rámci tejto trate prejdú úzkou skalou, ktorá oddeľuje dve horské jazerá. Najčastejšie turisti začnú plavbou po jazere Gjende a potom začnú stúpať na hrebeň. Pri kratšej verzii sa opäť vrátia k lodi, alebo sa môžu rozhodnúť prejsť hrebeň Memurubu, prespať v chate a vrátiť sa až na druhý deň.

 

Kráľov chodníček - Španielsko

 

Neďaleko mestečka El Chorro sa nachádza Kráľov chodníček, El caminito del rey, ktorého názov môže mierne zavádzať k predstavám jednoduchej a príjemnej trasy. No pohľad naň nejedného návštevníka zaskočí. 3,2 kilometra dlhý chodník sa neisto vinie 91,4 metra nad riekou Guadalhorce. Vybudovaný bol pred viac ako sto rokmi a jeho necelý meter široký chodník sa nachádza v žalostnom stave, kde tu chýba spodok, a tak je nevyhnutné prechádzať po rámoch prípadne loziť po skale. Vstup na chodník je zakázaný, keďže má byť zrekonštruovaný až v roku 2015, dovtedy tu bude slúžiť ako istenie len lano, ku ktorému sa odvážlivci pripnú karabínkami.

 

Leukerbadská ferrata - Švajčiarsko

 

Ferraty poznáme najmä z talianskych Dolomitov. Sú to zvyčajne trasy pre zdatnejších turistov, ktorí majú výbavu a odhodlanie popasovať sa s lanami, rebríkmi a celým istením. Najdlhšia švajčiarska trasa ležiaca pri mestečku Leukerbad je výhradne pre znalých lezcov. Jej prvá časť pozostáva z malej ferraty, ktorá má výškové prevýšenie 76 metrov, druhá časť zase z veľkej, ktorá lezcov privedie po troch hodinách driny až na vrchol hory vo výške 2900 m. Medzi nimi je priestor na oddych a výstup úsekov, ktoré sa dajú prekonať aj bez vybavenia. Celá trasa je ohodnotená ako veľmi náročná, čo vo francúzskom hodnotení znamená ED (extrémne nebezpečné) a v nemeckom K5-K6 (veľmi náročné).

 

Diablov chodník - Spojené štáty americké

 

Vytrvalosť tela aj mysle preverí chodník v Catskillskej Lesnej Rezervácii (Catskill Forest Preserve) v Spojených šátoch amerických. Trasa dlhá 38 kilometrov prekonáva viaceré kopce, takže výstupy a zostupy zvýšia náročnosť a prevýšenie prekonáva 5500 m. Diablov chodník (Devil´s Path) vedie priamo cez všetky prekážky a tak musia turisti v niektorých častiach aj loziť po skalách. Tento náročný chodník, len tri hodiny od rušného Manhattanu, je možné prekonať naraz, alebo vo viacerých fázach, čím si neskúsení turisti môžu trasu uľahčiť. Ešte jednoduchšie je vydať sa na 15 kilometrovú okružnú trasu, ktorá vedie na vyhliadku.

 

Stromboli - Taliansko

 

Trasa ku láve chrliacemu kotlu sopky je celoživotným dobrodružstvom. Tak tomu je aj na sopečnom ostrove Stromboli v Liparskom súostroví. Podľa mytológie na ostrove sídlil boh vetra, čomu sa ľahko uverí, keďže do ostrova prudko naráža silný vietor aj vlny. Len 925 výškových metrov delí návštevníkov od hrôzostrašného, ale aj neuveriteľného pohľadu na variacu lávu. Za posledných 2000 rokov sa interval medzi menšími erupciami nezmenil, je to približne 20 minút, a preto je zostup do krátera so sprievodcom pomerne bezpečný.  Možný je aj nočný výstup, kde sa pri dobrých podmienkach dá priblížiť do vzdialenosti 500 m od lávy.

Autor: SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa