Grécko = Zakynthos. Objavujte priehľadné more aj krásne dedinky

2014-07-27 11:00:00 |   |    | 

Užite si nádherné počasie na najslnečnejšom ostrove v Stredozemnom mori a nechajte sa uniesť rytmom života miestneho pohostinného obyvateľstva. Zakynthos nie je len známa malebná pláž Navagio s vrakom, či korytnačky carettacaretta. Ostrov Zante ponúka oveľa viac. Na Zakynthose je niečo pre každého – mnoho piesočnatých pláží, horské dedinky udržujúce tradičný grécky spôsob života, nádherné prírodné scenérie, vodné športy a kvalitné reštaurácie, bary a nočné kluby, ktoré uspokojujú všetky nároky na zábavu.



 

Základné údaje

 

Zakynthos patrí do Iónskych ostrovov a leží pri severozápadnej časti Peloponézu. Žije tu 42 000 obyvateľov na 410km2, pričom je 40 km dlhý a 20 km široký. Ostrov Zante má tri odlišné geografické oblasti –severozápad je hornatý so svojráznymi tradičnými horskými dedinkami, centrálna oblasť je úrodná rovina s olivovníkmi a viničmi, no a juhovýchod je charakteristický nádhernými plážami. Najvyšší bod Vrachionas siaha do výšky 758metrov. Na pevninu premáva trajekt z prístavu Kyllini a je tu aj lodné spojenie s ostrovom Kefalónia. Hlavným mestom je Zakynthos, iné mestá sú napríklad Akrotiri, Agios Leontas, Ambelokypi, Gaitani, Katastari, Vanato či Volimes. Na ostrove Zakynthos sa nachádza množstvo nádherných pláží. Pláž Navagio je považovaná za najkrajšiu pláž Európy. Ďalšie pláže sú napríklad, Gerakas, Kalamaki, či pláž Banana, ktoré majú v obľube hlavne milovníci vodných športov. Na Zakynthose je okolo 7000 druhov kvetín. Hlavnými produktmi ostrova sú olivový olej, hrozno, citrusové plody a ríbezle.

 

Výlety po ostrove

Krásy ostrova môžete objavovať po súši alebo na lodi v rámci fakultatívnych výletov. Safari na džípoch, jazda na koni, potápanie a vodné športy, to všetko sem priťahuje turistov z celej Európy. Výlet autobusom vás zavedie do tých najvyššie položených horských dediniek, kde budete mať možnosť ochutnať miestne výrobky ako víno, syr, oregano, olivy či pekárenské výrobky. Tiež budete mať možnosť zakúpiť si suvenír ako napríklad ručne tkaný koberec, sušené oregano, olivový olej či keramické výrobky.

Pláž Navagio, znamená vrak lode, je najnavštevovanejšou plážou a často sa objavuje v brožúrach po celom svete – krištáľovo modrá farba mora spolu s bielym pieskom a strmými útesmi vytvárajú nezabudnuteľný zážitok z tejto pláže. V roku 1982 tu nákladná loď narazila na plytčinu a odvtedy hrdzavý vrak lode perfektne „dekoruje“ pláž. Navagio je prístupná loďou z prístavov Cape Skinari a St. Nikolas, no najlepší spôsob ako obdivovať jej krásy, je z vrcholu útesov.

 

Modré jaskyne sa nachádzajú na severe ostrova. Objavené boli v roku 1897 a sú obľúbeným výletným miestom turistov. Jaskyne je potrebné vidieť, aby ste uverili. Ukazujú širokú škálu modrých odtieňov spôsobených odrazmi od mora na bielych skalách. Priezračnú vodu si pochvaľujú hlavne potápači a turisti so šnorchlami.

Marathonisi je malý ostrov lokalizovaný blízko jazera Keri. Nachádza sa tu miesto, kde kladú vajíčka korytnačky carettacaretta. Marathonisi má krásnu piesočnú pláž ideálnu na opaľovanie a plávanie v priezračnej teplej vode. Organizujú sa tu výlety na lodi, alebo si turisti prenajmú loďku.

 

Korytnačka carettacaretta je ohrozeným druhom a ostrov Zante je najdôležitejším územím ich hniezdenia. Zakynthos je dôležitým a vhodným prostredím pre korytnačky, ktorých počet klesá, a preto bolo zavedených niekoľko opatrení, ktoré pomáhajú chrániť ich životné prostredie vrátane zriadenia Národného morského parku Zante.

Mesto Zakynthos je hlavným mestom ostrova a nachádza sa vo východnej časti. Hlavné námestie Solomou je pomenované po básnikovi, ktorý sa tu narodil. Socha Solomosa, Kostol Sv. Nikolasa, národná banka, múzeum, knižnica či kultúrny dom sú tu tiež situované. Kostol bol postavený v roku 1561 a je to jediná benátska budova, ktorá sa tu zachovala. Knižnica obsahuje viac ako 50000 diel, taktiež sa tu nachádza jedinečná zbierka gréckych bábik oblečených v tradičných kostýmoch.

Tsilivi je populárny rezort, ktorý sa nachádza asi 4km od hlavného mesta. Jeho pláž obkolesujú olivovníky, ovocné záhrady a vinič. Potešia sa jej  rodiny s deťmi, keďže má pozvoľný vstup do mora a aj turisti, pretože tu majú veľa atrakcií. Vodné lyžovanie, jazdu na banáne, windsurfing i padák ťahaný loďou. Slnečníky a ležadlá sú tu samozrejmosťou a keď slnko zapadne, začína sa nočný život v kluboch či na diskotékach, ktorých je tu niekoľko na výber.

 

Vasilikos - oblasť v juhovýchodnej časti ostrova, kde sa nachádza niekoľko nádherných pláží ako napríklad pláž Vasilikos, Banana, Plaka, Porto Roma, Porto Zoro a iné.

Dedinka Laganas je lokalizovaná na južnom pobreží a je najrozľahlejšou a najpopulárnejšou destináciou ostrova s letiskom len 5 kilometrov od rezortu. Vodné športy sú tu zakázané kvôli chránenému druhu korytnačky. V okolí sa nachádzajú svojrázne malebné dedinky, kostoly  v Lithakia a nádherné zámky na Saracino. Návšteva týchto miest vám obohatí určite dovolenku v Laganas. Nočný život sa tu končí v ranných hodinách a je tu veľa barov s karaoke, nočných klubov, tavern s gréckou hudbou či krčmičiek. Negatívnou stránkou tohto rezortu sú návštevníci zo severských európskych krajín, ktorí nepoznajú svoje medze, sú hluční, robia neporiadok a často sa tu odohrávajú bitky týchto turistov v podnapitom stave. Ak máte deti, radšej si vyberte iný rezort ostrova, aby vám nepokazili rodinnú dovolenku.

Kalamaki sa nachádza vedľa Laganasu na juhovýchode ostrova. Pláž je chránená kvôli korytnačkám carettacaretta, ktoré sem kladú vajíčka, a preto je zakázané ostávať na pláži po západe slnka alebo tu vykonávať vodné športy.

 

Ak sa rozhodnete navštíviť Zakynthos, ochutnajte typické grécke špeciality ako souvlaki, gyros, pečené jahňacie či gyros a určite dva typické syry ostrova: tirokafteri – okorenený mäkký syr, ktorý sa podáva ako predjedlo a ladotiri, ktorý je tiež pikantný. Nie ste fanúšik gréckej kuchyne? Čínska, mexická, talianska, anglická či indická reštaurácia sa nachádza v každom väčšom meste či rezorte ostrova Zante.

Autor: Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa