Do Chorvátska a nenavštíviť more? Krásny víkendový výlet

2014-07-24 09:00:00 |   |    | 

Do Chorvátska chodievame takmer každý rok a vždy ideme priamo k moru. Maďarsko, Rakúsko alebo Slovinsko rýchlo prejdeme diaľnicami a okrem povinných páuz sa zastavíme už len na pobreží. Chorvátsko má prekrásne pobrežie aj ostrovy, ale oplatí sa zostať len na pevnine a k moru ani nepričuchnúť.



Ako tam?

 

Ak máte víkend pred sebou a chceli by ste vyskúšať niečo nové, zájdite do Chorvátskeho Záhrebu. Do hlavného mesta sa autom po diaľniciach dostanete približne za 5 hodín. Mesto je veľké a prehľadné s dlhými rovnými cestami, na ktorých sa zorientujete bez väčších problémov. Trochu komplikovanejšie je to v mestskom centre, ale aj tak je lepšie auto odstaviť v niektorom parkovacom dome a mestom sa poprechádzať, alebo sa zviezť električkou.

Za parkovací dom v strede meste zaplatíte od 4 do 12 kún za hodinu. Treba sa len obzrieť a aj v ozajstnom centre nájdete miesto, kde auto odložíte. Pohodlné električky vás potom rozvezú po celom meste. Lístok síce stojí 12 kún, ale pri kúpe predplatenej karty v miestnom stánku získate jednu jeden a pol hodinovú cestu za 10 kún. Dlhšie trate sa preto zvezte a zostatok objavte po vlastných.

V Záhrebe ako u nás

 

Keď sa prechádzate Záhrebom, máte pocit akoby ste boli doma. Teda u nás na Slovensku. Záhreb je veľmi podobný Bratislave a ich uličky sa podobajú ako vajce vajcu. Ale to, čo nájdete v chorvátskej metropole a nie doma, je južanská atmosféra. Aj u nás je veľa turistov a podniky sú plné hlučných návštevníkov, ale v Záhrebe sa obzriete a budete si myslieť, že more nemôže byť ďaleko. Ľudia do neskorej noci posedávajú v menších aj väčších podnikoch s pohárom dobrého chorvátskeho piva alebo rakije. V klasických aj moderných podnikoch v úzkych uliciach, ako na ulici Tkalčićeva, ktoré stúpajú od hlavného námestia Trg Bana Jelačića, získate dojem, že šum, ktorý počujete sú vlnky narážajúce na pobrežie.

Aj hlavnú nákupnú ulicu Ilicu by ste si zamenili s tou bratislavskou, len keby nebola taká dlhá. Keď sa vydáte peši po Ilici po čase zistíte, že je takmer nekonečná a plná drobných obchodíkov, ale aj známych značiek. Radšej si na chvíľku sadnite na kávičku. Kultúra posedávania s kávou je tradične južanská a platí to aj o Záhrebe. Dobrú kávu si napríklad na krásnom Kvetnom námestí, Cvjetni Trg - nachádza sa v centre spolu obchodným domom, vychutnáte za približne 8 kún.

Pre návštevníka má Záhreb pripravených veľa zaujímavostí, tak ako to chodí vo všetkých hlavných mestách. Múzeá, galérie, botanická záhrada- druh si už vyberiete podľa vlastných preferencií. Budova divadla je nášmu slovenskému srdcu známa, len táto nám pripomína blízku Viedeň. Ďalej je centrum plné historických budov a pár krokov sa oplatí spraviť aj preto, aby ste videli Kaptol. Na tunajšom „kapitolskom kopci“ stojí Katedrála, najväčší kostol v Chorvátsku, a ďalšie cirkevné budovy. Za zmienku stojí aj budova železnice. Pozrite si ju, ak ste teda do Záhrebu neprišli práve vlakom.

Na vychádzku do hory

 

Ako inak, aj v Záhrebe sa dá športovo vyžiť. Mestom preteká rieka Sáva a obrovský priestor, ktorý v okolí ponechali prázdny, pretože sa z času na čas vyleje, využívajú miestni na prechádzky a behanie. Keďže sme v Chorvátsku a letá sú tu ozaj teplé, na kúpanie slúžia okolité jazerá, napríklad Jarun. Chládok a osvieženie prinesie aj výlet na záhrebský ekvivalent bratislavskej Železnej studničky, len vo väčšom merítku - park Medvednicu. Dostanete sa sem autobusom alebo autom. Výstup je však pre silné žalúdky alebo riadnych športovcov. Cesta pre autá sa kľukatí obývanou oblasťou s úzkymi jednosmerkami a hore v parku zase obieha strmé steny kopcov.

Upravené chodníčky na strmých svahoch a popri potôčikoch vedú hore nad Záhreb. Cieľov je niekoľko, no najzaujímavejšie sú asi Medvedgrad a vyhliadka pri TV vysielači, v oblasti, ktorá sa nazýva Sljeme. Medvedgrad je, ako už jeho meno napovedá, veľmi pekný, čiastočne zrekonštruovaný hrad. Zvyknú sa na ňom konať koncerty a divadelné prestavenia. O kus vyššie je vysielač. Zaveziete sa naň autom aj autobusom, no túra je túra a o to viac vám zachutí zaslúžené presso, alebo tradičné klobásky a čevapčiči. Zaujímavosť čaká aj tu- lyžiarske svahy. Áno aj v Záhrebe sneží! 1 033 metrov nad morom, a nad Záhrebom, sa nachádza jedna lanovka a 5 zjazdoviek, čo nadšencom zimných športov istotne stačí. Pre ešte väčšie prekvapenie nás, ktorí sme o zimných radovánkach Záhrebčanov nevedeli, sa tu vždy v januári konajú lyžiarske preteky.

Z literárnej aj krvavej histórie

 

Na záver len dodáme niečo z dejín mesta. Kedysi na jeho mieste stále dve mestečká oddelené úžinou, v ktorej tiekla rieka Medveščak. Jedno mestečko sa volalo Gradec (Grič) a druhé Kaptol. Poznáte Gričskú čarodejnicu? Práve tu hľadajte korene tejto románovej postavy známej spisovateľky Marie Jurić Zagorky. V 19. storočí potôčik zakryli, keďže pri záplavách strhával okolité domy, a aj mestečká sa tým spojili a vytvorili dnešný Záhreb. Spolunažívanie však nebolo jednoduché, pretože sa prejavila rivalita medzi nimi a na mieste, kde kedysi stál most cez potok sa potom dlhé roky bili. Preto sa dnes aj nazýva Krvavi most. Medveščak potiahli popod známe staromestské ulice a dlho vyvieral do fontány Manduševac na námestí Bana Jelačića. Aj ona je spojená so zaujímavým príbehom. Totiž zabudli na ňu. Po tom, ako potok prestal byť jej zdrojom a prekryli ho, sa na presné umiestnenie fontány pozabudlo. Došlo k tomu pri rekonštrukcii námestia v roku 1898. „Stratenú fontánu" našli až pri nasledujúcej rekonštrukcii o 88 rokov neskôr.

Za povšimnutie stojí aj tunajšia posadnutosť medveďmi. Však sa len pozrite na názov hradu, potoku a dobrých krčiem- takých s názvom medveďa nájdete v centre hneď niekoľko. Na ceste diaľnicou sa tiež zbytočne neľakajte. Keď pri nich uvidíte medveďa, pôjde zrejme o jednu z makiet, ktoré môžete cestou vidieť. Na ich účel sme doteraz neprišli no minimálne sme spozorneli a začali si viac všímať okolitú hornatú krajinu.

Ak sme vás predsa nepresvedčili, že Záhreb stojí za videnie, skúste ho navštíviť v rámci cestovania do klasických dovolenkových destinácií. Cesta môže byť pre deti, ale aj šoférov, príliš únavná. Netreba preto riskovať! Je lepšie si oddýchnuť na pol ceste. A keď to ešte spojíte s poznávaním tak zaujímavého mesta ako je Záhreb, isto neoľutujete.

Ak mierite ďalej do Chorvátska pozrite si naše tipy:

Lanterna, Dugi otok, ostrovy a dokonalé pláže.

Autor: SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa