Najkrajšie farebné pláže – Aj takéto odtiene dokáže piesok mať

2014-08-15 17:00:00 |   |    | 

U nás síce na piesok nie sme veľmi zvyknutí, ale už keď ho poznáme tak má vždy žltú až zlatavú farbu. Exotikou je, keď prídeme na dovolenku a pláž je razom biela. No toto nie sú jediné dva odtiene piesku. Ten má farby dúhy a s kombinácii so slnkom vytvára neobyčajný obraz.



 

Zelená

 

Netradičný zelený odtieň má Havajská pláž Papakōlea. Jej ďalšie názvy sú pláž Mahana alebo Pláž so zeleným pieskom, čo jasne odkazuje na jej odtieň. V USA existujú len dve zelené pláže, jedna je havajská a tá druhá pláž sa nachádza na Guame. Pôvod zelenej farby teraz však nehľadajme v riasach, ale v olivíne. Je to kremičitý minerál, ktorého je v okolí havajskej pláže dostatok, a preto sfarbuje pláž do odtieňa trávy.

 

Červená

 

Príklad červenej pláže opäť nachádzame na Havaji. Tunajšia sa volá Kaihalulu, hoci na svete je možné nájsť viacero červených pláží. Ich sfarbenie je spôsobené veľkým podielom železa. Oficiálny chodníček k pláži Kaihalulu nevedie, a preto ak ju chcete navštíviť, musíte sa potajme dostať na súkromný pozemok.

 

Ružová

 

Áno, aj taký odtieň má piesok. Nežne ružové pláže nájdete na pobreží Bahám, na ostrove Harbour. U turistov sú veľmi populárne, keďže na takúto farbu nie sú zvyknutí. Keď k tomu pridáme samotný fakt, že sa nachádzajú na Bahamách, netreba sa viac diviť, že ich ľudia radi navštevujú. Ak by vás zaujímalo ako vzniká ružový piesok, príčinu hľadajte v červený koraloch.

 

Čierna

 

Na slnečnom Havaji nájdete aj príklad čiernej pláže. Volá sa Punulauu a nie je obľúbenou len u turistov, ale aj u korytnačiek. Tie sa tu vyhrievajú na slniečku, ktorého lúče ešte odráža aj tmavý piesok. A ako vznikla čierna farba piesku? Je to dôsledok sopečnej aktivity, láva sa vyliala do mora a tým vytvorila čiernu horninu.

 

Biela

 

Biely odtieň piesku je nám už bližší. Pýšia sa ním mnohé exkluzívne letoviská, no takú bielu, akú majú na pláži Hyams v Austrálii inde asi sotva nájdete. Tunajšia lokalita bola totiž označená za miesto s najbelším pieskom na svete.

 

Oranžová

 

Zdalo by sa, že ide o klasický odtieň piesku, no tunajšia pláž je vyslovene oranžová. Na maltskom Goze je klasický piesok akoby pomiešaný s červeným pigmentom a teda vytvára prekrásny kontrast s modrou vodou.

 

Hnedá

 

Tento prírodný odtieň piesku nájdeme na pláži Rockaway pri San Franciscu. Nepripomína vám čokoládu?

Páčia sa vám aj iné farby pláže? Pozrite si našu galériu.

Zdroj/autor: tourismontheedge.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa