V dôsledku extrémneho sucha sa na Filipínach znova objavilo potopené staré mesto

2024-05-05 08:00:00 |   |    | 

Trosky takmer 300 rokov starého mesta sa v dôsledku extrémneho sucha vynorili z čiastočne vyschnutej priehrady na severe Filipín. Informovala o tom dnes agentúra Reuters, podľa ktorej by neobvyklý pohľad mohol oblasti finančne závislej na pestovaní ryže zabezpečiť nový zdroj príjmov.



 

Po niekoľkých týždňoch s minimálnymi zrážkami sa v provincii Nueva Ecija vo vysychajúcej priehrade objavili časti potopeného kostola mesta Pantabangan. Hladina priehrady od začiatku roka klesla už o 50 metrov, uviedol server BBC.

"Keď som počula, že sa znova vynoril potopený kostol v Pantabangane, nadchlo ma to a chcela som ho vidieť na vlastné oči," povedala Aurea Delos Santosová, šesťdesiatjedenročná zdravotná sestra na dôchodku.

Niektorí obyvatelia sa rozhodli na novej atrakcii zarobiť a aktívne nabádajú turistov k návšteve ostrova. "Predtým som si rybárčením zarobil len 200 pesos (81 korún), ale teraz keď sú tu turisti, zarábam 1500 aj 1800 pesos za deň," uviedol miestny rybár Nelson Dellera.

Na mieste, kde pôvodne stálo mesto Pantabangan, nechala filipínska vláda v 70. rokoch zriadiť priehradu. Priehrada podľa miestnej správy teraz v provincii Nueva Ecija aj v jej priľahlých oblastiach slúži ako hlavný zdroj zavlažovania a vody.

Extrémne horúčavy sužujú celú juhovýchodnú Áziu. V mnohých krajinách vlády pristupujú k rušeniu školskej výučby. Úrady obyvateľov tiež opakovane vyzývajú, aby neopúšťali domovy, a predišli tak možným zdravotným komplikáciám.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa