Na Filipínach si veriaci pripomenuli Kristovo utrpenie: Nechali sa pribiť na kríž!

2024-03-29 20:00:00 |   |    | 

Viac ako desať hlboko veriacich ľudí sa dnes na Filipínach nechalo pribiť na kríž, aby na Veľký piatok pripomenuli utrpenie a smrť Ježiša Krista. Tento rituál, pri ktorom sa tiež ľudia bičujú a inak trýznia, sa tradične koná najmä v obci San Pedro Cutud asi 60 kilometrov severne od Manily. Agentúra DPA uviedla, že Veľký piatok je na prevažne katolíckych Filipínach vyvrcholením veľkonočného týždňa.



 

Do obce San Pedro Cutud sa zišli tisíce ľudí, aby mohli spoluprežívať, ako sa muži nechali pribiť na kríž a niekoľko minút v úpornej horúčave na ňom zotrvali.

Tridsiatykrát sa nechal ukrižovať 63-ročný Ruben Enaje. Dedinčania prezlečení za rímskych vojakov ho nerezovými klincami za ruky a nohy pripevnili ku krížu.

Enaje hovorí, že v tejto tradícii chce pokračovať, kým mu to zdravie dovolí. Tento sedemnásobný starý otec s tŕňovou korunou na hlave si najskôr takmer dva kilometre niesol 37-kilogramový kríž na vrcholok, kde sa ukrižovanie konalo.

Hovorí, že sa modlí nielen za svoju rodinu, ale aj za Filipíny, ich vládu a obyvateľov, najmä kvôli napätiu vo vzťahoch s Čínou kvôli situácii v Juhočínskom mori.

V neďalekej dedine Santa Lucia sa rituálu dnes prvýkrát zúčastnil 15-ročný Julius Cortez, ktorý sa zveril, že v modlitbách prosí o uzdravenie svojej matky, ktorá trpí rakovinou prsníka. Tento chlapec sa bil po chrbte bičom, až mu z neho tiekla krv.

Jeho 19-ročný brat niesol na chrbte drevený kríž. "Robia to pre mňa," povedala ich matka. Pripúšťa, že si o synov robí starosť, ale vraj trvali na svojom.

DPA píše, že katolícka cirkev veriacich k takým extrémnym prejavom viery nevyzýva, ale na Filipínach robí len málo pre to, aby ich zastavila. V krajine sa ku katolíckej cirkvi hlási 80 percent zo 110 miliónov obyvateľov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK / DPA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa