Stratený klenot v púšti: 20 zaujímavostí o skalnom meste Petra

2020-10-23 09:00:00 |   |    | 

Ísť na dovolenku do Jordánska a nenavštíviť legendárne skalné mesto Petra, to by bolo veľkým cestovateľským hriechom. Toto unikátne historické dielo ukazuje, aký výnimočný talent mali naši predkovia a aké unikátne stavby dokázali postaviť bez toho, aby mali k dispozícii súčasné pomôcky a prístroje.



 

1. Táto oblasť bola obývaná už v období pred Kristom. Išlo o veľmi dômyselne vymyslené mestečko, ktoré v tomto období ponúklo podľa odhadov bývanie až pre 20 000 obyvateľov.

2. K znovuobjaveniu Petry prišlo až v 18. storočí. Bádateľom sa dodnes podarilo odhaliť iba 15 percent z pôvodného mesta. Neustále pracujú na hľadaní a sprístupňovaní ďalších zaujímavých stavieb, ktoré by doplnili túto jedinečnú skladačku.

3. Pôvodne mala táto časť krajiny slúžiť ako pohrebisko, ktoré bolo dostatočne ďaleko od iných miest a umožnilo tak lepšie prepojenie mŕtvych s bohmi. No neskôr pochopili, že má vynikajúcu polohu a vhodnejšie bude využiť Petru na bývanie.

4. Názov Petra odvodili od gréckeho slova „petros“, ktoré v preklade znamená skaly.

5. V minulosti nebola táto púštna oblasť taká pustá. I keď sa nachádzala na mieste, kde bolo sucho a neboli tam teda dobré podmienky pre oázu, vďaka dômyselnému systému potrubia sa im podarilo priniesť vodu až do tohto nehostinného prostredia. Takto tam mohli potom vytvoriť niekoľko záhrad s veľkým množstvom zelene.

6. Petra má aj svoju prezývku. Tou je „ružové mesto“, pretože tunajšie kamene majú odtieň tejto farby.

7. Vstup do mesta nevznikol ľudskou rukou, ale vďaka prírodnej činnosti. Z púšte totiž prejdete cez roklinu vytvorenej rozdelením pieskovca, na ktorý permanentne pôsobil dážď. Vďaka tomu na kameni vznikli nádherné nepravidelné vrstvy a tieňovanie.

8. Na území Petry sa podľa odhadov nachádza až 800 hrobiek. Najstaršie majú viac ako 2000 rokov a zväčša sú tam pochovaní zástupcovia panovníckych rodov. Preto ich nazývajú „kráľovské hrobky“.

9. Pôvodní obyvatelia Nabatejci uctievali ako najvyššiu moc slnko. Preto i celú Petru postavili tak, aby mu vzdávala úctu. Vidieť to na rôznych detailoch vo výzdobe, ale aj na tom, ako dopadajú slnečné lúče na skaly počas rôznych častí dňa.

10. Jednotlivé stavby v meste sa podarilo uchovať kvôli vysokému obsahu soli vo vzduchu. Tá zakonzervovala póry na skalách a vďaka tomu nedochádza k ich zvetrávaniu a ničeniu.

11. Podľa legendy mala byť posledná budova na konci údolia klenotnicou, do ktorej mal vraj svoj poklad ukryť niektorý z faraónov. No v skutočnosti aj toto miesto bolo len pohrebiskom, kde zrejme pochovali jedného z kráľov.

12. Pozícia Petry predurčila toto mesto na úspešnú obchodnícku lokalitu. Nachádzala sa totiž na priamej obchodnej ceste z Číny, Indie a Grécka. Domáci sa špecializovali najmä na predaj hodvábu a korenín, čo im prinieslo veľké zisky. Z usporených peňazí pokračovali v budovaní ďalších obydlí.

13. Jordánske skalné mesto sa objavilo v niekoľkých videoklipoch a dokonca i videohrách. Pamätať si ho môžete aj z filmov o Indiana Jonesovi a Návrat múmie.

14. V období medzi 1. storočím pred Kristom a 8. storočím nášho letopočtu postihovali túto oblasť pravidelné zemetrasenia. Podľa odhadov zničili veľkú časť budov, preto sa museli pustiť do rozsiahlej rekonštrukcie. No napriek tomu sa im nepodarilo viaceré z nich uchovať.

15. Niektorí Jordánčania sa túžili vrátiť k nabatejským koreňom. Preto prišli späť do tejto oblasti, začali obývať niektoré opustené príbytky na okraji tejto pamiatky a žijú tam pôvodným prostým životom. Zároveň sa živia aj ako sprievodcovia po tomto mestečku.

16. Petra je úzko prepojená aj s jedným z príbehov z Biblie. Podľa neho mal Mojžiš počas putovania po púšti pobúchať palicou po skale a z nej začala vytekať voda. Práve preto nemalo toto skalné mestečko nikdy núdzu o prísun vody, pretože údajne vytekala z toho istého prameňa.

17. Kvôli rozľahlosti, množstvu práce a dômyselným systémom zavlažovania, zásobovania a iných dôležitých vecí pre každodenný chod, je Petra podľa UNESCO najdrahšou historickou pamiatkou na svete.

18. Na vrcholku skaly sa nachádza veľká obradná miestnosť s krížmi, ktorú nazývajú kláštorom. V skutočnosti to však bol kostol, kde raz slúžili omšu a potom ho už používali na bežné účely.

19. Návšteva Petry sa neodporúča počas letných mesiacov, pretože v tomto období sú tam neznesiteľne vysoké teploty a ulice sa dosť prehrievajú. Osobitým zážitkom je nočná návšteva mesta, keď sa tam chodia so sviečkami v rukách modliť veriaci.

20. V roku 2016 objavili pomocou satelitných záberov pod nánosmi piesku niekoľko vytŕčajúcich skál, ktoré by mali byť ďalšou rozsiahlou časťou Petry. Aj počas nasledujúcich rokov chcú pracovať práve na ich odhalení.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa