Orient na dosah: Ryanair spustí linku do Jordánska

2018-02-20 00:00:01 |   |    | 

Ryanair rozbehne od októbra ďalšiu zaujímavú linku. Medzi nové destinácie pribudne Jordánsko, do ktorého sa dostanete z Budapešti aj Prahy. Vďaka tomu budú mať Slováci na dosah nielen Mŕtve more a Petru, ale tiež populárnu Jordánsku cestu.



 

40 dní putovania

Trasa Jordánskej cesty meria 650 kilometrov a terén ponúka rôznu obtiažnosť. Časť cesty môžete prejsť pešo a presúvať sa môžete aj pomocou dopravy. Jej začiatok je v Umm Qais, odkiaľ máte niekoľko skvelých vyhliadok. Pokiaľ je dobré počasie, dovidíte až do susedného Libanonu. Koniec cesty sa nachádza v meste Akaba, kde sa anchádza jediný prístav v krajine. Symbolicky si tak po náročnom putovaní môžete oddýchnuť pri Červenom mori a načerpať tam nové sily. Pokiaľ sa budete držať hlavných odporúčaní, cesta by vám mala trvať 40 dní. Ak by ste sa presúvali medzi týmito dvoma mestami priamo, cesta by vám trval necelý deň. Lenže táto trasa je naplánovaná tak, aby ste Jordánsko spoznali čo najlepšie. Počas nej prejdete postupne cez vyše 50 zaujímavých dediniek a miest.

 

Bývalá obchodnícka trasa

Jordánska cesta nie je žiadnou novinkou. V skutočnosti ide o niekoľko storočí starú trasu, ktorú kedysi využívali obchodníci. Tí tadiaľ presúvali tovar až do Damasku. V novodobých dejinách sa stalo tradíciou prejsť aspoň jej malú časť a venovať sa pri tom modlitbám. Po spopularizovaní turizmu prišli s nápadom ponúknuť Jordánsku cestu turistom, ktorí hľadajú aktívnu dovolenku. Jej trasu preto mierne upravili tak, aby prechádzala cez hlavné atrakcie v krajine. Vďaka tomu sa dostanete aj do slávneho kamenného mesta Petra a nevynecháte ani návštevu mesačného údolia Wadi Rum, ktoré je označované za jednu z najkrajších púštnych oblastí. Časom k tomu pridali nové atrakcie, ktoré majú pritiahnuť pozornosť cestovateľov. Ak sa chcete čo najviac priblížiť životu bežných ľudí, môžete prenocovať v ich príbytkoch a pozrieť si môžete tiež tradičné beduínske tábory.

 

So sprievodcom, skupinou alebo na vlastnú päsť

Cestovatelia berú Jordánsku cestu ako putovanie za novým životom. Pre väčšinu z nich je to zlomový bod, počas ktorého si potrebujú v hlave utriediť priority a vyriešiť problémy. V tom prípade absolvujú celú jej trasu a v zamestnaní si zoberú dlhšiu dovolenku. Ak nemáte takú možnosť, môžete si vybrať iba krátky úsek, ktorý vás najviac zaujíma a nabudúce sa tam možno vrátite absolvovať ďalšiu trasu. Najideálnejšou možnosťou je objednať si služby sprievodcu, pretože takto sa bez ťažkostí dostanete cez problematické a menej známe oblasti a zároveň vám poradí vhodnú voľbu podľa vášho zamerania. Ďalšou z možností je pridať sa k väčšej skupine. Na internete si nájdite fórum, ktoré združuje takýchto nadšencov. Vyskúšať to však môžete aj na vlastnú päsť s priateľmi a cestu si môžete naplánovať prostredníctvom oficiálnej stránky.

 

Osem hlavných častí

Trasa Jordánskej cesty je rozdelená do ôsmich hlavných častí. Tie ponúkajú kombináciu historických zaujímavostí a horských turistických chodníkov.

Umm Quais – Ajloun

Prvá etapa meria 80 kilometrov a mali by ste ju zdolať za štyri dni. Hneď v úvode si môžete pozrieť krásnu vyhliadku a časť cesty povedie cez ekopark Wadi Ziglab. Z historických zaujímavostí tam nájdete ruiny románskej oblasti Decapolis a pozostatky vzácneho kláštora Tel Mar Elias.

Ajloun – Fuheis

Čaká vás 59 kilometrov, na ktoré máte 4 dni. V tejto časti Jordánskej cesty budete prechádzať cez zmiešané kresťansko-moslimské dedinky. Čaká vás najmä zaujímavá príroda a môžete sa tešiť aj na vyhliadku King Talal Dam.

Fuheis – Wadi Zarqa Ma`in

Ďalšie štyri dni budete mať pred sebou 77,5 kilometra. Najväčšou zaujímavosťou je prvý pivovar v krajine, ktorý postavili v blízkosti kresťanských miest. V tejto časti môžete navštíviť beduínsky kemp. Pripravte sa na ešte teplejšie počasie.

Wadi Zarqa Ma`in - Karak

Táto trasa meria 75 kilometrov a mali by ste na nej stráviť štyri dni. Teraz budú v hlavnej úlohe prírodné atrakcie. Dostanete sa do nádherných údolí, ktoré prezývajú Grand Canyonom Jordánska.

Karak – Dana

Počas ďalšej trasy je pred vami 83 kilometrov, na ktoré máte opäť rovnaké časové obdobie. Priamo v meste Karak navštívte starobylý hrad. Celý región je známy nádhernými útesmi, ktoré sa vynímajú nad púštnymi oblasťami.

Dana – Petra

Cesta dlhá 72 kilometrov vás tentoraz zavedie do mesta Petra. To je zároveň hlavnou atrakciou nielen celej oblasti, ale aj celej Jordánskej cesty.

Petra – Wadi Rum

Čaká vás doteraz najdlhší úsek cesty. Ten meria 90 kilometrov a máte naň päť dní. Dostávate sa k druhej najväčšej atrakcii v podobe údolia Wadi Rum. Tento kraj má vzhľad mesačnej krajiny a prevažuje tam najmä piesočné územie.

Wadi Rum – Červené more

Posledný úsek meria vyše stodesať kilometrov a budete naň potrebovať šesť dní. Prejdete posledné púštne oblasti, až sa dostanete k vytúženému cieľu pri Červenom mori.

 

Praktické rady

  • Myslite na to, že najmä v púštnych oblastiach budete mať obmedzené zdroje vody. Domáci sprievodcovia preto odporúčajú denne si pred každou túrou zobrať so sebou päť litrov vody, ktoré sú veľmi dôležité pri tunajších vysokých teplotách. Vyhýbajte sa verejným zdrojom a pite overené nápoje z uzavretých fliaš.
  • Pre zdolanie celej Jordánskej cesty potrebujete dobrú kondíciu. Myslite na to, že väčšina trasy má vysoké prevýšenie, čo je v kombinácii s tunajším počasím dosť veľkým náporom na organizmus. Takmer pri každej zastávke si však môžete vybrať jednoduchšiu verziu alebo sa zamerať iba na preskúmanie historických pamiatok.
  • Medzi jednotlivými mestami premávajú mikrobusy. No tie nemajú pevne stanovený cestovný poriadok a vyrážajú vtedy, keď sa naplnia. Ak nechcete ísť po tejto trase len pešo, môžete sa zviesť autobusom do iného väčšieho mesta. Niektoré úseky môžete prekonať s ťavou karavánou.
  • Nezabúdajte na iné kultúrne pravidlá v krajine, ktorým by ste mali prispôsobiť oblečenie. Mali by ste mať dlhé nohavice a tričká s rukávmi, ktoré zakrývajú aspoň ramená.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: JordanTourism Board

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa