Cestujete do Izraela? Toto vás čaká na letisku

2017-12-06 11:50:01 |   |    | 

Tajomný Izrael je pre Slovákov bližšie ako kedykoľvek predtým. Vďaka priamemu leteckému spojeniu z Bratislavy do Eilatu a z Košíc do Tel Avivu je už blízky východ dostupný skutočne každému.



 

Do izraelského Tel Avivu sme si zaleteli v polovici novembra a samotný let trval 3 hodiny a 20 minút. Spiatočné letenky nás vyšli na cca 70 eur, a v cene bola už aj väčšia príručná batožina. Od 29. októbra totiž už môže mať batožina maximálne 55 x 40 X 23 cm a 10 kíl. Do takéhoto kufríka sa v pohode na pár dní zbalíte.

Zneistili nás informácie o tom, že na letisku Bena Guriona v Tel Avive nás čakajú prísne bezpečnostné kontroly a budeme musieť absolvovať dôkladný rozhovor s colníkmi. Angličtinu totiž dobre neovládame a samozrejme ani hebrejčinu. Rusky sa tiež dohovoríme len slabšie. Napriek naším obavám bola kontrola na letisku jednoduchá, rýchla a priateľská. Najprv sme si však vystáli radu k samotnému pasovému okienku. Colníkovi sme odovzdali pas a povedali: „Sorry, I do not speak English. I am a tourist.“

Colníkovi to stačilo, povedal O.K. a vypísal nám víza. Tie už nedávajú priamo do pasu, ale osobitne vám ich dajú na kartičke, ktorú však nesmiete stratiť. Cestou do príletovej haly nám ešte raz skontrolovali pasy a niektorým spolucestujúcim námatkovo prezreli aj kufre. V príletovej hale sme ešte priamo na letisku vyšli eskalátormi na druhé poschodie. Tam nás navigovali tabule k autobusovým nastupištiam a taxíkom. Náš plán bol ísť do Jeruzalema, ktorý je od letiska vzdialený okolo 50 kilometrov.

 

Pohodlne autobusmi do Jeruzalemu aj do Tel Avivu

Priamo z letiska k centrálnej autobusovej stanici v Jeruzaleme ide autobus číslo 485 bez prestupov. Cesta nám trvala 45 minút a lístok stál 16 šekelov (cca 4 eurá). Kupuje sa priamo u vodiča. V Jeruzaleme sa už pohodlne dostanete kvalitnou mestskou dopravou na miesto, ktoré chcete. K historickému Starému Jeruzalemu ide z autobusovej stanice električka č. 1 a lístok stojí 5,90 šekelov. Jednoducho si ho kúpite v automate – stačí len navoliť angličtinu a pochopíte. Z Jeruzalema do Tel Avivu sme cestovali pohodlným autobusom č. 405, taktiež za 16 šekelov a cesta trvala hodinku. V každom medzimestskom autobuse je Wifi. Tento autobus odchádza z centrálnej stanice v Jeruzaleme a prichádza na centrálnu stanicu v Tel Avive.

 

Spiatočný let

Aj spiatočný let bol bez problémový. Odporúčajú prísť na letisko už 3 hodiny pred odletom, vraj kvôli ešte väčším bezpečnostným kontrolám. My sme to síce dodržali, ale zbytočne sme na letisku boli tak skoro. Opäť sme odlietali z terminálu 3. Je pravdou, že tentokrát od nás vyžadovali odpovede na zopár bezpečnostných otázok. Ale ani to nie je problém. Povedali sme, že sme zo Slovenska a tak na počítači navolili slovenskú verziu otázok. Tie boli typu: Máte so sebou zbraň, drogy...?  Ešte nás odfotili, skontrolovali pasy, kufre a už sme len počkali na náš let.


 

UPOZORNENIE

V súvislosti s dnešným (6. decembra) očakávaným vyhlásením prezidenta USA D. Trumpa o uznaní Jeruzalema za hlavné mesto Izraela z pohľadu USA, upozorňujeme cestujúcich do Izraela a na palestínske územia pred možnou zvýšenou eskaláciou napätia a bezpečnostnej situácie.

Palestínska samospráva ohlásila na nasledujúce tri dni protesty, ktoré môžu prerásť do násilností a stretov s bezpečnostnými zložkami. Kritickým môže byť predovšetkým piatok (8. decembra 2017), ktorý je tradičným modlitebným dňom. Nie je možné vylúčiť ani útoky tzv. osamelých vlkov, predovšetkým na miestach s vysokou koncentráciou ľudí, ktoré by sa mohli preniesť aj na územie Izraela.

Odporúčame v najbližších dňoch zvážiť návštevu Západného brehu, predovšetkým oblasti väčších miest (Ramalláh, Jenin, Jericho, Nábulus, Hebron), ako aj častí východného Jeruzalema a Starého mesta Jeruzalema. V zmysle platného cestovného odporúčania zo dňa 3. novembra 2017 naďalej neodporúčame vstupovať na územie pásma Gazy, kde je možnosť poskytnúť pomoc v núdzi značne limitovaná. V urgentných prípadoch môžu slovenskí občania využiť pohotovostné číslo Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Tel Avive + 972/54 4556642.

 

(mik)

Foto: autorka

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa