V talianskom mestečku sa vraj zjavuje duch dieťaťa, my sme tam stretli slávneho komisára Cattaniho

2020-10-05 08:01:00 |   |    | 

Juhotalianske mestečko Ascoli Satriano nedávno vzbudilo pozornosť domácich médií. V tunajšom historickom paláci z normanského obdobia sa vraj dejú nadprirodzené veci. Budova momentálne prechádza náročnou dlhodobou rekonštrukciou a miestni robotníci si začali sťažovať na nezvyčajné a desivé zvuky.



 

Nezostalo však len pri tom. Istému občanovi sa dokonca podarilo nasnímať siluetu pripomínajúcu dieťa v červenom plášti v jednom z okien opustenej stavby. Video so strašidelným výjavom sa dostalo až k starostovi mesta, ktorý sa rozhodol, že dá vec patrične posúdiť a privolal na miesto lovcov duchov.

Tím špecialistov skutočne potvrdil, že lokalita vykazuje nadprirodzené aktivity. Jeden z popredných talianskych odborníkov na paranormálne javy, Daniele Piccirillo, ktorý na mieste strávil noc, sa takisto prikláňa k tomuto názoru. Jeho prístroje tu dokázali zachytiť tiché hlasy a kroky neznámej bytosti.

Hoci historická budova vojvodstva nikdy nemala problémy s duchom, jej minulosť je viac než desivá. V štrnástom storočí tu sídlil krutý panovník Nicola Sobrano, ktorý mal povesť tyrana so záľubou v mučení a alchýmii. Povrávalo sa, že nechal unášať nevinných ľudí a podroboval ich svojim zvráteným experimentom.

Obyvatelia mesta v snahe vymaniť sa z jeho moci sa obrátili na uhorského kráľa Ľudovíta Veľkého, ktorý sa tu roku 1347 zastavil na svojej ceste do Neapolu. Sobrano sa však z obvinení vykrútil a z pomsty za zradu dal všetkých ctihodných občanov pozabíjať na nádvorí svojho panstva. Potok krvi vraj v ten deň vytekal až popod hlavnú bránu.

Hoci je starosta Vincenzo Sarcone vo veci tunajšieho strašidla veľmi obozretný, jedným dychom dodáva, že jeho mesto nepotrebuje na propagáciu žiadneho ducha. Aj keď legendy podľa jeho slov patria k ľudovej tradícii, táto obec má vraj už dostatok atrakcií. Návštevníci sa o tom môžu presvedčiť okrem iného v tunajšom Diecéznom múzeu ukrývajúcom skutočný poklad, na ktorý sú miestni právom hrdí.

Ide o unikátne súsošie z polychromatického mramoru zo štvrtého storočia pred našim letopočtom predstavujúce tzv. griffoni - dvojicu bájnych drakov so svojou korisťou. Toto vzácne dielo však ešte predtým, než ho objavili archeológovia, našli vykrádači hrobov. A tak skončilo okolo roku 1976 spolu s inými vzácnymi predmetmi v sieti priekupníkov s umením. Takýmto nelegálnym spôsobom sa dostalo až do zbierky prestížneho múzea Paula Gettyho v Spojených štátoch. Trvalo dlhé roky, kým sa po zložitých vyjednávaniach vrátilo na taliansku pôdu.

Podobný osud stihol tiež tunajšiu sochu boha Apolóna, ktorá hrubým zachádzaním prišla o nohy, a mramorovú podobizeň malého lovca. Grifoni sú dnes symbolom mesta Ascoli Satriano a reprezentovali ho aj na Svetovej výstave Expo 2015 v Miláne.

Patrónom mesta je Svätý Potito, ktorého vzácna strieborná socha je uložená v miestnej Konkatedrále narodenia Preblahoslavenej Panny Márie. Vo svojom vnútri ukrýva relikviu mučeníka. Vzťah k svätcovi, ktorý sa tu podľa tradície narodil, je veľmi silný a mnohí muži tu dodnes nosia jeho nezvyčajné meno.

Sviatok patróna mesta sa v meste slávi dvakrát do roka – v zime aj v lete. Súčasťou programu je aj kuriózny obrad upálenia figúry oslíka a stredoveké slávnosti.

Mestečko Ascoli Satriano je rodiskom talianskeho herca a režiséra Michele Placida, predstaviteľa komisára Cattaniho v kultovom seriáli Chobotnica. Do dejín sa však zapísalo aj ako dejisko významnej bitky. Roku 279 pred naším letopočtom tu grécky veliteľ Pyrhos Epijský porazil znepriatelené vojská Rimanov za cenu obrovských strát vo vlastných radoch. Tak sa práve tu zrodil okrídlený výraz „pyrrhovo víťazstvo“.

 

Autor: © Zoznam/Katarína Antenozio

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: autorka

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa