Írsky Leap – najstrašidelnejší hrad na svete

2019-10-31 08:00:00 |   |    | 

Každý hrad skrýva za svojimi múrmi nejaké tajomstvá. Tie sú často desivé a pri ich počúvaní nám naskakujú zimomriavky na koži. No ani jeden z nich nie je natoľko strašidelný ako Leap, ktorý sa nachádza v írskom meste Roscrea v kraji Offaly. Dodnes tam strašia nešťastné duše neprávom odsúdených ľudí, alebo tých, ktorí nevydržali mučenie a radšej tam dobrovoľne spáchali samovraždu.



 

Kto prežije, tomu bude patriť

Prvá zmienka o hrade Leap pochádza z 15. storočia, vďaka čomu patrí medzi najdlhšie obývané šľachtické sídla v Írsku. Jeho prvými majiteľmi boli členovia rodiny O`Carroll. Na čele rodu stáli dvaja bratia, ktorí súťažili o to, kto bude stáť na vrchole hierarchie. Keďže sa nevedeli dohodnúť, zahrali si súťaž o všetko alebo nič. Rozhodli sa, že zoskočia zo skaly, na ktorej hneď potom vybudovali toto sídlo. Ten, kto po páde zostal nažive, sa stal hlavou rodu a patril mu aj nový hrad. Súboj prežil len jeden z bratov, zhostil sa tejto funkcie a začal toto miesto zveľaďovať.

 

Rodina, ktorá všetko riešila zabíjaním

Možno už táto prvá krutá skúška priviazala k sídlu temnú energiu, ktorá sa potom prelínala jeho dejinami. Druhými majiteľmi boli členovia rodina Darby, ktorí hrad vlastnili od roku 1642 až do roku 1922, kedy vyhorel. Potom sa ho po niekoľkých rokoch chátrania už zhostili aktuálni majitelia z rodiny Ryan. Práve Darbyovci mali v okolí veľmi zlú povesť. Nikto sa s nimi nechcel dostať do konfliktu a každý sa im čo najviac vyhýbal, pretože ich hlavným heslom bolo riešenie všetkých kritických situácií ráznym spôsobom. Svojich nepriateľov zabíjali a nedali im žiadnu šancu na vysvetlenie. Boli mimoriadne krutí, preto nemali veľa priateľov, takže sa od okolia skôr dištancovali.

 

Hladomorňa s ostrými kolmi

Počas ich éry vznikla v hrade aj hladomorňa. Tam hádzali všetkých nepohodlných ľudí, ktorým sa na sklonku ich života pomstili veľmi krutým spôsobom. Nielen, že im vôbec nedali jesť, ale na druhej strane miestnosti sa nachádzali ostré drevené ostne, na ktoré sa mali sami napichnúť. Keď už títo chudáci boli vo veľkej agónii, skutočne sa rozhodli radšej pre takéto bolestivé, ale rýchlejšie ukončenie života. Dôkazom o reálnom využívaní tejto miestnosti boli desiatky kostier, ktoré sa nachádzali v podzemí a práve viaceré z nich našli takto kruto nabodnuté. V hrade sa mali tiež nachádzať ešte ďalšie dve komnaty, kde mučili svojich protivníkov.

 

Miesto čiernej mágie

Temná minulosť bola veľkým lákadlom pre jednu z majiteliek z rodu Darbyovcov. Táto šľachtičná sa venovala čiernej mágii, preto sa rozhodla kontaktovať všetky nešťastné duše, ktoré tam až dodnes blúdia. Údajne v tom bola veľmi úspešná, preto ich potom prizvala na pomoc. Lenže po jej smrti duchovia odtiaľ neodišli, ale sústredili tam ešte viac negatívnej energie a odvtedy vraj strašia ľudí, ktorí tam prídu na prehliadku.

 

Kňazov dom, ktorého sa všetci báli

Súčasťou areálu je aj v súčasnosti neobývaný kňazov dom. Ten vyhorel spolu s hradom, ale kvôli desivým historkám ho nikto nechcel renovovať. V minulosti sa tam vraj odohrali hrozné veci, ktoré ovplyvnili atmosféru v jednotlivých miestnostiach. Podľa zápiskov bývalého pána tam nechcel nikto spávať, pretože hneď ako si večer ľahli do postele, začala na nich padať silná mora, ktorá im nedovolila dýchať a ani pohnúť sa. Navyše tam veľmi často vídavali duchov sporo odetého muža a plešatého mnícha s kapucňou.

 

Zavraždené bábätko, aj nešťastná smrť detí

Krutosťou sa od Darbyovcov v ničom nelíšili ani prví majitelia hradu. Jeden z členov O`Carrollovského klanu v Leape násilím držal jednu ženu, ktorá mala byť jeho milenkou. Pravidelne ju znásilňoval a po jednom z takýchto napadnutí otehotnela a porodila dieťa. Šľachtic však vyhlásil, že u nich nie je priestor, ani nemajú dostatok financií na to, aby mohli uživiť ďalší hladný krk, preto ho krátko po pôrode vlastnoručne zabil. Nešťastná matka sa z toho zrútila a radšej si i ona sama zvolila smrť. Dodnes sa vraj túla v komnatách, takže ľudia ju stretávajú ako dámu odetú v červenom. Týmto rozhodnutím navyše odštartovala séria nepochopiteľných samovrážd, ktoré sa odohrali v tomto komplexe. V hrade Leap často strašia aj duchovia dvoch malých dievčatiek. Jedno z nich zomrelo ako 11-ročné po tom, ako spadlo z hradieb, druhé vídavajú, ako krivká po chodbách so zdeformovanou nohou, ktorú ťahá za sebou.

 

Vyhľadávajú ho lovci duchov

Z pochopiteľných dôvodov sa stal hrad magnetom pre lovcov duchov. Tí tam pravidelne chodievajú hľadať nespokojné duše a údajne sú v tomto snažení veľmi úspešní. Ostatným turistom odporúčajú, aby sa dobre zapozerali na svoje fotografie, na ktorých sa často nachádzajú nevysvetliteľné väčšie biele bodky. Najviac mŕtvych duší sa  sústreďuje v krvavej kaplnke. Veľmi často v nej v noci vidieť svetlo a údajne tam straší najmä jeden z prvých kňazov, ktorý žil v tomto panstve.

 

Posedenia s charizmatickým majiteľom

V súčasnosti vlastní hrad Leap rodina Ryanovcov. Tí ho po veľkom požiari čiastočne zrenovovali a zariadili starožitnosťami, ktoré našli v bazároch. Pokiaľ sa zbavíte strachu alebo chcete poštekliť adrenalín, stačí zavolať na telefónne číslo uvedené na sociálnych sieťach, potom vám ochotne urobia prehliadku. Často tam tiež organizujú večerné posedenia pri hudbe a tradičných tancoch a nechýbajú ani typické rozprávačské večierky, kde charizmatický majiteľ hovorí historky z dejín hradu a púšťa im videá o meste Roscrea.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa