Miesta, z ktorých mrazí: Najstrašidelnejšie kostoly skrývajú poriadne desivé legendy

2019-04-26 00:00:01 |   |    | 

Napriek tomu, že kostoly majú byť miestom, kde nájdete duševný pokoj, často sa spájajú aj s desivými legendami. V ich priestoroch sa odohrali až zarážajúco smutné príhody, ktoré tam zanechali nepríjemnú atmosféru. V týchto kostoloch v Anglicku a Amerika vraj "straší" najviac.



 

Kostol sv. Panny Márie, Clophill, Anglicko

Tento kostol opustili v 19. storočí, pretože v centre Clophillu postavili nový svätostánok. V tomto momente sa však vraj do chátrajúcej ruiny nasťahovali temné sily. Údajne sa tam stretávali vyznávači čiernej mágie a svätili tam satanské omše. Negatívnu energiu so sebou priniesli aj zlodeji mŕtvol, ktorí prekopali časť okolia tohto kostola. Aby toho nebolo málo, ľudia tam často vídali ducha zavraždeného mnícha, ktorý po stretnutí so živými rýchlo odletel preč.

 

Kostol svätej trojice, Brooklyn, New York, USA

S týmto chrámom sa spája smutný príbeh bývalého zvonára. Toho zavraždil zlodej v čase, keď práve vchádzal do zvonice a šiel si robiť svoju prácu. Na stenách až dodnes zostali otlačky krvi, ktoré vznikli počas ich súboja. Keďže sa zvonár nechce vzdať svojho milovaného miesta, jeho duch chodieva po kostole a niekedy z ničoho nič spustí zvonenie. Pod budovou sa navyše nachádza spleť tajných tunelov, ktoré vedú do iných častí Brooklynu, ale doposiaľ sa ich nik neodvážil preskúmať.

 

Kostol sv. Mikuláša, Pluckley, Anglicko

Po pozemku tohto kostola strašia duchovia dvoch žien. Jedna je oblečená v moderných odevoch, ale údajne ju nepozná nik z tunajších obyvateľov, takže nevedia, odkiaľ sa tam jej duša vzala. Druhá dáma v červenom sa aj v súčasnosti trápi nešťastím, ktoré sa jej stalo počas života. Ako mladej jej zomrelo hneď po pôrode dieťa a ona sa s tým nedokázala vysporiadať. Po smrti ju preto na jej požiadanie rozrezali na tri časti a pochovali v troch truhlách, aby tak podľa nej zabránili rozkladaniu jej pozostatkov. Práve kvôli tomu sa jej duša priviazala k tomuto miestu a dodnes tam stále hľadá svojho potomka.

 

Národná katedrála, Washington, USA

Medzi duchmi nenájdete len neznáme osoby z rôznych kútov sveta, ale aj populárne osobnosti. Podľa správcov Národnej katedrály vo Washingtone je pre nich poctou, že práve tam zostala duša amerického prezidenta Woodrowa Wilsona. Ten bol ako jediný pochovaný v tomto kostole a dodnes ho tam údajne môžete vidieť, ako prechádza stenami a kochá sa krásami tejto majestátnej budovy.

 

Westminster Abbey, Londýn, Anglicko

Duchárske historky sa spájajú aj s najznámejšou katedrálou v Anglicku. Tá má vraj veľmi roztomilého ducha mnícha, ktorý tam kedysi žil. Má veľmi reálnu podobu a turisti si ho preto hocikedy pomýlia s reálnym človekom. Keďže je slušne vychovaný, veľmi rád sa s nimi rozpráva a podáva im svoje spomienky o tomto mieste. Jediným spoznávacím znamením je, že tento tajomný mních nechodí po zemi, ale vznáša sa pár centimetrov nad dlažbou. Po záverečných hodinách sa po Westminster Abbey túla aj duch z hrobu neznámeho vojaka, ktorý je umiestnený v katedrále. Ten sa prechádza so sklonenou hlavou a trápi sa kvôli desivým veciam, ktoré zažil na fronte.

 

Katedrála St. Louis, New Orleans, USA

V 18. storočí bola v meste veľká vzbura francúzskych obyvateľov. Časť bojov sa odohrala na námestí pred súčasnou katedrálou. Španielom sa podarilo rebelov potlačiť a zajať šiestich hlavných vodcov tohto povstania. Keďže chceli ostatných protestujúcich vystrašiť, chytenú šesticu zabili a ich telá hodili dnu do kostola bez toho, aby ich pochovali. Až keď sa začali rozkladať, mohli ich pozostatky konečne položiť do hrobov. No ich smutné duše sa dodnes túlajú pred oltárom a vydávajú tam strašidelné zvuky a upozorňujú na nespravodlivosť, ktorá ich zastihla počas života.

 

Kostol sv. Bartolomeja, Smithfield, Londýn

Tento svätostánok patrí k najstarším v meste. Omše tam svätia už od 12. storočia a práve z tejto éry pochádza duch mnícha Rahera. Ten sa však v kostole neobjavuje stále, ale vidieť ho môžete údajne vždy iba v prvý júlový deň. Oveľa desivejšie sú však tiene, ktoré sa objavujú v priestoroch tohto chrámu. Tie totiž pripomínajú črty diabla, ktorý chce stiahnuť pár veriacich na svoju stranu.

 

Starý kamenný kostol, St. Olaf, Texas, USA

V súčasnosti sa už tento pekný kostolík nevyužíva. Posledné bohoslužby tam boli v roku 1917, ale napriek tomu vraj nie sú jeho priestory prázdne. Z budovy totiž pravidelne počuť rôzne zvuky. Niekedy je to spev zboru, inokedy klopanie, alebo sa sám od seba rozozvučí organ. Navyše domáci obyvatelia občas v oknách vidia plamene sviečok.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa