Mestá duchov – strašidelné a magické miesta, kde sa zastavil čas

2018-11-02 00:00:01 |   |    | 

Kedysi boli plné života a často patrili k pýcham celého regiónu. Časom však tieto mestá vymreli a pár posledných obyvateľov sa presťahovalo do pohostinnejšieho prostredia. Dnes už prázdne obydlia pripomínajú domy duchov, ale napriek tomu svojou tajuplnosťou lákajú mnohých turistov.



 

Craco, Taliansko

Najstaršie objavené časti pri meste Craco pochádzajú z 8. storočia pred Kristom. Ide o pôvodné hrobky, v ktorých kedysi pochovávali tunajších obyvateľov. O dve storočia neskôr osídlili túto oblasť Gréci a v 11. storočí sa už objavujú zmienky o tomto meste s jeho súčasným názvom. Craco patrilo v minulosti medzi bohaté oblasti. Sídlila tam univerzita a mesto bolo vo veľkom rozmachu. Počas dejín ho však často zasiahlo zemetrasenie, kvôli čomu tam žilo čoraz menej obyvateľov. Tí poslední oficiálni odišli po roku 1980. Odvtedy sú mestské brány zamknuté, pretože v opustených budovách hrozí vysoké nebezpečenstvo zranenia. Po areáli sa môžete pohybovať len so sprievodcom. Niekoľkokrát do roka tam organizujú náboženské festivaly a filmové štáby tam nakrúcali viacero filmov. Najznámejšie z nich sú Umučenie Krista od Mela Gibsona a bondovka Quantum of Solance.

 

Terlingua, Texas, USA

Pôvodne banícke mesto zažilo najväčší rozmach v 18. storočí. Vtedy sa tam ťažbe dobre darilo, takže tam nový domov našlo až 3000 robotníkov s rodinami. Ako však mizli podzemné zásoby, Terlingua začala postupne chátrať. Dnes tam už oficiálne žije len 58 ľudí, ktorí sa živia turizmom. Opustená časť mesta aj s bývalou baňou a budovami kostola, obchodov či školy je dnes veľmi obľúbenou atrakciou. Domáci sa preto chopili šance a najprv tam otvorili pár podnikov s občerstvením. Neskôr začali robiť organizované prehliadky a občas sa môžete zúčastniť kovbojskej šou.

 

Pripiať, Ukrajina

Spomedzi všetkých opustených miest vyvoláva Pripiať najväčšie zimomriavky na tele. Nachádza sa v smutne slávnej oblasti pri Černobyle, ktorú museli ľudia kvôli nehode v atómovej elektrárni náhle opustiť. Z minúty na minútu zanechali za sebou celý svoj pôvodný život. Keď sa po rokoch dostala úroveň rádioaktivity na menej nebezpečnú úroveň, Ukrajinci tam začali organizovať prehliadky. Až vtedy ľudia na vlastné oči uvideli atmosféru mesta, ktorá naozaj pripomína stav, ako keby tam žili duchovia. Hračky pohodené na uliciach, opustené domy, ktoré vyzerajú, ako keby si odtiaľ niekto len odskočil k susedom a veľa zničených budov. Prechádzka jeho ulicami stále naháňa strach a rešpekt pred tým, čo sa tam kedysi stalo.

 

Calico, Kalifornia, USA

V minulosti patrilo Calico medzi známe banícke mestá. V 19. storočí tam objavili ložiská striebra, kvôli čomu tam v krátkej dobe vzniklo 500 baní, ktoré sa postarali o zamestnanie pre množstvo ľudí. Zásoby cenného kovu sa však postupne minuli a v 20. storočí opustili Calico aj poslední obyvatelia. O pár rokov neskôr mesto odkúpil americký podnikateľ, ktorý ho prerobil na skanzen. Časť budov však nechal v pôvodnom stave, aby uchoval atmosféru opustenej krajiny.

 

Ostrov Hashima, Japonsko

Predstavte si koniec 19. storočia, keď pri japonskom ostrove Hashima objavili podzemné bane s veľkými zásobami uhlia. Keďže každodenná doprava do práce by bola problematická, rozhodli sa v krátkom čase vybudovať na malom území úplne nové mestečko. V čase najväčšej slávy malo až 5000 obyvateľov. Nachádzal sa tam kompletný servis so zdravotnými strediskami, obchodmi a školami. V roku 1976 však bane úplne uzavreli a ostrov je odvtedy úplne opustený. Každodenne tam však organizujú tour na lodiach, počas ktorých sa môžu záujemcovia prejsť prázdnymi ulicami a pozrieť si na vlastné oči miesto, kde zastal čas.

 

Kennecott, Aljaška, USA

Niektoré americké mestá vznikli len kvôli veľkým fabrikám, ktoré tam kedysi fungovali. Na začiatku 20. storočia otvorili v Kennecotte spoločnosť, ktorá sa zaoberala výrobou medi. Zo začiatku mala veľký úspech a miliónové obraty. Potom však začal obchod upadať a po menej ako štyridsiatich rokoch fungovania fabriku uzavreli. Mesto chátralo, ale čím viac bolo zničené, tým viac turistov ho obdivovalo. V roku 1986 ho preto vyhlásili za chránenú pamiatku.

 

Kolmanskop, Namíbia

Väčšina opustených miest patrila v minulosti ku baníckym hviezdam. Inak tomu nie je ani v prípade Kolmanskopu, ktorý sa vyznačoval výraznou nemeckou architektúrou. V 19. storočí tam totiž objavili diamanty, ktoré začali ťažiť nemeckí baníci. Počas 1. svetovej vojny však ťažba ustala a všetci obyvatelia mesto opustili. Novým nájomcom budov sa stal okolitý piesok, ktorý postupne prenikol do jednotlivých obydlí a vytvoril tam niekedy až surrealistické výjavy.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa