Zabudnite na Káhiru, Egypt chystá nové hlavné mesto

2021-03-22 12:01:00 |   |    | 

Káhira už potrebám moderného Egypta nestačí, krajina na severovýchode Afriky preto pripravuje nové hlavné mesto. Rozhodne na ňom nešetrí - súčasťou moderného komplexu, ktorý vyrastá v púšti, má byť napríklad aj najvyšší mrakodrap sveta. Prví zamestnanci sa do nového mesta majú nasťahovať už toto leto.



 

O vzniku novej metropoly egyptské úrady prvýkrát informovali 13. marca 2015 krátko pred začiatkom stavebných prác. Predbežne býva označovaná ako New Administrative Capital, teda Nové administratívne hlavné mesto (skrátene NAC a po arabsky العاصمة الإدارية الجديدة). Oficiálny názov ako aj logo má vybrať odborná porota, zatiaľ však jej rozhodnutie zverejnené nebolo.

Nové mesto vyrastá 45 kilometrov východne od Káhiry, zhruba v polceste k pobrežnému mestu Suez a má sa stať administratívnym a finančným centrom krajiny, kde bude sídliť vláda, parlament, prezident, ministerstvá aj ambasády. Metropola sa bude rozkladať na ploche asi 700 kilometrov štvorcových a počet obyvateľov by sa mal vyšplhať k siedmim miliónom.

Mesto bude tvoriť 21 rezidenčných a 25 „špecializovaných“ štvrtí a v jeho centre budú viaceré mrakodrapy. Obrovskú pozornosť už teraz púta ten s názvom Ikonická veža (Iconic Tower), ktorý otvoria presne o rok. S 385,8 metrami sa stane najvyššou budovou v Egypte aj na celom africkom kontinente. V pláne je však aj mrakodrap Oblisco Capitale v tvare obelisku, ktorý bude s 1000 metrami najvyšším nacelom svete. Jeho výstavba je naplánovaná od roku 2024 do 2030.

V novom egyptskom hlavnom meste však bude aj 40 kilometrov dlhý park, umelé jazierka, asi 2000 vzdelávacích inštitúcií, technologicko-inovatívny park, 663 nemocníc a kliník, štadión pre 90.000 divákov, hotely s celkovou kapacitou 40.000 izieb, zábavný park štyrikrát väčší než Disneyland aj 1.250 mešít a kostolov. Koptskú  katedrálu Narodenia Krista otvorili už začiatkom roka 2019.

Hoci nová metropola vzniká primárne preto, aby odľahčila preplnenú Káhiru, mnohí sa obávajú, že bude len pre vyvolených a väčšina Egypťanov si nebude môcť život v nej dovoliť. Prvých 50 tisíc zamestnancov „s dobrou arabčinou a angličtinou, ako aj s počítačovými znalosťami“ sa však má do mesta nasťahovať už v lete. Ešte v tomto roku by sa do novej metropoly mala presunúť aj egyptská vláda.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa