OBRAZOM: V Jerichu opäť sprístupnili jednu z najväčších mozaík na svete

2021-11-06 12:00:00 |   |    | 

V palestínskom meste Jericho sprístupnili verejnosti jednu z najväčších mozaík na svete. Nachádza sa v niekdajšom Hišámovom paláci a rozprestiera sa na ploche viac než 800 metrov štvorcových. Na mozaike prebiehali v posledných piatich rokoch konzervačné práce, ktoré čiastočne financovalo Japonsko.



 

Mozaika sa skladá z vyše piatich miliónov kusov a jej prirodzená farba je vďaka kameňom z Palestíny veľmi charakteristická,“ povedal agentúre AFP činiteľ palestínskeho ministerstva pre cestovný ruch Saláh Tauvafša. „Dúfame, že oznámenie o otvorení dverí návštevníkom a sprístupnení miesta prispeje k zvýšeniu počtu turistov v Jerichu,“ dodal.

Mozaika bola naposledy prístupná pre verejnosť pred piatimi rokmi, ale len jeden deň. Potom ju úrady zakryli, aby ju nepoškodilo slnko. Od tej doby prebiehali konzervačné práce, ktoré vyšli zhruba na 12 miliónov dolárov a ich cieľom bolo dielo lepšie chrániť.

 

Objavená už v 19. storočí

Mozaika s červenými, modrými a okrovými geometrickými a kvetinovými vzormi sa nachádza na podlahe Hišámovho paláca, ktorý bol podľa výskumov obývaný až do 10. storočia. Podľa palestínskej agentúry WAFA mozaiku našli archeológovia v 30. rokoch minulého storočia pod sutinami, ktoré na nej ležali od zemetrasenia z roku 947.

Ruiny Hišámovho paláca boli síce objavené už v roku 1873, ale prvé vykopávky vykonal až v 30. rokoch 20. storočia Brit Robert Hamilton. Palác je príkladom ranej islamskej architektúry. Leží 260 metrov pod úrovňou mora a mal niekoľko obytných poschodí, mešitu, dvor a stĺpovú chodbu. Bola v ňom aj fontána a kúpele.

Historici pôvodne uvádzali, že palác nechal postaviť umajjovský kalif Hišám bin Abdal Málik v rokoch 724 až 743. Súčasní odborníci sa ale prikláňajú k názoru, že staviteľom byl až Hišámov nástupca Valíd II. Palác bol síce jeho rezidenciou, ale bol prvýkrát poškodený už pri zemetrasení v roku 749.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa