Izraelskí archeológovia objavili biblické zvitky, majú 2000 rokov

2021-03-16 16:00:00 |   |    | 

Izraelskí archeológovia objavili biblické zvitky staré približne 2000 rokov, oznámil v utorok židovský štát, podľa ktorého ide o jeden z najvýznamnejších objavov, odkedy boli nájdené zvitky od Mŕtveho mora. Informovala o tom agentúra AFP. "Prvýkrát za približne 60 rokov odkryli archeologické vykopávky časti biblických zvitkov," uvádza sa vo vyhlásení Izraelského pamiatkového úradu (IAA).



 

Archeológovia vo vykopávkach v jaskyniach a útesoch v Judskej púšti našli okrem zvitkov aj vzácne mince, 6000-ročnú kostru dieťaťa a košík, ktorý je podľa IAA najstarší na svete, má totiž viac ako 10.000 rokov. Tieto nálezy boli objavené počas prieskumu 80-tich kilometrov útesov, ktoré sa rozprestierajú cez južnú časť Izraela a Predjordánsko.

Za pomocou dronov a horolezcov archeológovia prehľadali jaskyne, ktoré podľa nich využívali Židia v 2.  storočí n. l. počas neúspešného povstania proti Rimanom, vedeného Šimonom bar Kochbom (132-136 n.l.).

Nájdené zvitky obsahujú pasáže v gréčtine z Knihy dvanástich (menších) prorokov, ktorá je súčasťou Tanachu, hebrejskej Biblie. Špecificky však z kníh prorokov Zachariáša a Náhuma. Podľa rádiokarbónovej datovacej metódy pochádzajú z 2. storočia n.l. Väčšina textu je síce v gréčtine, Božie meno je však v starohebrejskom písme, uvádza IAA.

Predpokladá sa, že zvitky patria k pergamenom nájdeným v tzv. "jaskyni hrôzy", v ktorej počas vykopávok v 60. rokoch 20. storočia archeológovia našli aj 40 ľudských kostier. Zvitky odtiaľ totiž takisto obsahujú v gréčtine písaných Dvanásť prorokov.

Šéf IAA Jisrael Chason uviedol, že jaskyne v Judskej púšti začali skúmať, pretože do nich začali chodiť vykrádači. Táto skutočnosť motivovala IAA vyčleniť pre tento projekt viac financií. Dosiaľ preskúmali približne polovicu útesov v Judskej púšti.

Izraelské archeologické projekty vykonávané na okupovanom palestínskom území sú predmetom sporov, pripomína AFP a dodáva, že palestínske ministerstvo pre turizmus a starožitnosti na túto správu bezprostredne nereagovalo.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa