Výnimočný objav: Pri múre nárekov odkryli dvetisícročný podzemný komplex

2020-05-20 15:00:00 |   |    | 

Podzemný komplex vytesaný pred približne 2000 rokmi do skalnatého podložia odkryli archeológovia pri Múre nárekov v Jeruzaleme. Informovala o tom v utorok agentúra DPA s odvolaním sa na Izraelský pamiatkový úrad (IAA).



 

Komplex pozostáva z niekoľkých miestností a otvoreného nádvoria. Pamiatkari sa domnievajú, že ho využívali obyvatelia Jeruzalema predtým, než v roku 70 n.l. zničili Rimania Druhý chrám.

Nálezisko bolo kompletne pokryté mozaikovou dlažbou nesakrálnej stavby pochádzajúcej z čias, keď sa v Palestíne končilo byzantské obdobie, teda pred zhruba 1400 rokmi.

Archeológovia tento nález opísali ako "výnimočný objav", aj keď ešte presne nevedia, na čo bol objekt využívaný.

Na nálezisku objavili hlinené nádoby na varenie, zvyšky olejových lámp i kamennú šálku, ktorá je pre oblasť židovských nálezísk z obdobia Druhého chrámu značne výnimočná. Tiež sa tam našiel úlomok kamennej misy na vodu, o ktorej sa predpokladá, že slúžila na židovské praktiky rituálnej očisty.

Jeruzalemský Múr nárekov je pozostatkom západnej časti vonkajšej hradby, ktorá ku koncu obdobia Druhého jeruzalemského chrámu obklopovala Chrámovú horu. Dnes je to najposvätnejšie miesto židov a zároveň miesto smútku nad zničením chrámu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa