Nočná mora dovolenkárov: Vedci hľadali fekálie v mori, je to žumpa

2021-11-24 12:01:00 |   |    | 

Milovníkov oddychu pri mori každý rok zaujíma, kde je voda na kúpanie najčistejšia. Odborníci sa však teraz na túto tému pozreli z opačného konca. Vo svojom výskume zmapovali, v ktorých oblastiach do mora odvádzajú najviac splaškov.



 

Po zverejnení novej štúdie amerických vedcov možno zmeníte obľúbenú dovolenkovú destináciu, alebo aspoň prehodnotíte spôsob, akým ju vyberáte. Aj miesta, ktoré na pohľad vyzerajú ako hotový raj na zemi, ukrývajú pri dôkladnejšej analýze poriadne nechutnosti.

Ako zverejnil vedecký magazín PLOS ONE, odborníci z Kalifornskej univerzity v Santa Barbare preskúmali celkovo 135 tisíc miest sveta, kde by mohla odpadová voda znečisťovať oceán. Výsledok im vyrazil dych. Zistili totiž, že sa takýmto spôsobom do morí každý rok dostáva 6,2 milióna ton kubických dusíka.

Približne 63 percent tohto množstva prichádza z čističiek odpadových vôd, 5 percent zo žúmp a až 32 percent priamym spôsobom. Takmer tretinu teda tvoria ľudské výkaly bez akéhokoľvek čistenia.

Problém sa týka predovšetkým Ázie - takmer polovicu všetkého dusíka má "na svedomí" 25 povodí najmä v Indii, Kórei a Číne, pričom s celkovo jedenástimi percentami je najväčším znečisťovateľom rieka Jang-c’-ťiang. Priame vypúšťanie splaškov do vody sa tiež týka prevažne Ázie, ktorej sekundujú aj africké krajiny.

Naše výsledky upresňujú, v ktorých oblastiach by mali skupiny morských enviromentalistov a úrady verejného zdravotníctva bližšie spolupracovať na znížení vplyvu odpadových vôd na pobrežné ekosystémy,“ uviedli vedci.

Znečistenie fekáliami totiž nie je len „estetický“ problém, ale najmä zdravotný - a to nielen vo vzťahu k ľuďom, ale aj k prírode. Hoci sa dusík považuje za významnú živinu, vo veľkých množstvách môže byť pre oceány extrémne škodlivý. Napomáha totiž kvitnutiu rias, ktoré následne zahubia všetko živé okolo. „Privádzanie patogénov a dusíka do oceánov predstavuje veľkú výzvu pre pobrežné ekosystémy, verejné zdravie a ekonomiku po celej planéte,“ uzatvára štúdia.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: PLOS ONE
Zdroj: PLOS ONE

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa