Chorvátske pláže zamorili fekálie: Nechutný suvenír si mohli doniesť aj slovenskí turisti

2020-08-25 00:00:00 |   |    | 

Prímorské destinácie trápi toto leto zníženie počtu turistov v súvislosti s koronavírusom Covid-19. Slovákmi mimoriadne obľúbené Chorvátsko napríklad zaznamenalo len 50 percent vlaňajšieho počtu. Napriek tomu sa v obľúbených destináciách objavil v týchto dňoch aj ďalší veľký problém – more zaplavili fekálie.



Chorvátska ministerka cestovného ruchu Nikolina Brnjacová v nedeľu (23. 8.) vyhlásila, že je spokojná s tohtoročnou turistickou sezónou, v ktorej počet turistov tvorí 50 percent vlaňajšieho počtu, a je teda o 20 percent vyšší, ako sa predpokladalo. Očakáva, že dobré výsledky v turistickom ruchu budú pokračovať aj v septembri. "Sezóna bude pokračovať, ale iba ak ponecháme v platnosti dobré epidemiologické opatrenia a ak bude dobré počasie," uviedla.

Dovolenkovú sezónu však môže ovplyvniť ešte jeden faktor - čistota vody. Turistov totiž môžu od dovolenky v Chorvátsku odradiť aj minulotýždňové výsledky testovania. Na šiestich plážach pri Dubrovníku ako aj na ostrove Korčula potvrdili zvýšenú prítomnosť baktérie Escheria coli (E.coli), ktorá žije v hrubom čreve ľudí.

Jej prítomnosť vo vode teda indikuje znečistenie výkalmi a môže spôsobiť nevoľnosť, bolesti brucha, zvracanie a krvácajúce zápaly čreva s hnačkami. Kontaminovaná voda je mimoriadne nebezpečná predovšetkým pre deti. Okrem spomenutých tráviacich ťažkostí môže spôsobiť aj zápal močového mechúra, ochorenie dýchacích ciest alebo impetigo – hnisavý zápal kože.

Prítomnosť fekálií vo vode pritom nemusia Chorváti riešiť prvýkrát, už minulý rok uzavreli pláže pri Dubrovníku z rovnakého dôvodu. Zdroj znečistenia pritom nezverejnili, hovorilo sa však o tom, že len na výletných lodiach zavítalo do mesta takmer 800 tisíc turistov. Tento rok však masový turizmus Dubrovník netrápi a problém je tu opäť. Podľa portálu Dnevnik. hr je dokonca kontaminácia vody aj viditeľná a okolo kúpajúcich vo vode plával toaletný papier.

Podľa najnovších testovaní je voda v Jadranskom mori opäť v poriadku a úrady znova otvorili aj pláže Sumartin Bay, Vis 2, Šulić, Danče a pri hoteloch Bellevue a Rixos, ktorých sa problém týkal najviac. Pachuť predchádzajúcich zistení však zostáva. Veď na vznik ochorenia stačí veľmi nízka infekčná dávka a inkubačný čas je 3 až 8 dní.

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa