Pri Dubrovníku zakázali kúpanie, more znečistili fekálie

2018-07-03 00:00:01 |   |    | 

Návštevníci slávneho Dubrovníka majú hlavu v smútku. Hoci je azda najkrajšie chorvátske mesto okrem historického centra povestné aj svojimi nádhernými plážami, momentálne by sa im turisti mali oblúkom vyhnúť. Ako totiž upozorňuje miestny Úrad verejného zdravotníctva, more je znečistené fekáliami.



 

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije (Úrad verejného zdravotníctva Dubrovnícko-neretvanskej župy) na základe upozornenia vykonal 28. júna v zátoke Uvala Pile kontrolu vody. Na základe výsledkov oficiálne vyzval, aby sa ľudia v okolí Dubrovníka nekúpali, upozornili včera viaceré chorvátske denníky.

Laboratórna analýza preukázala fekálne znečistenie. Vzhľadom na to, že ide o more neuspokojivej kvality znečistené neznámym zdrojom, informovali sme o tom príslušníkov kontrolnej služby, hygienickú kontrolu aj inšpekciu životného prostredia. Úrad verejného zdravotníctva odporúča zákaz pobytu v mori, kúpania a rekreácie,“ uvádza sa v oficiálnom vyhlásení na stránke Úradu.

Zdroj znečistenia nie je zatiaľ oficiálny známy. Dubrovník však dlhodobo bojuje s negatívnym dopadom masového turizmu. Vlani do mesta zavítalo len na výletných lodiach takmer 800 000 turistov, ďalší prišli individuálne. Či však výkaly do mora vypustili návštevníci alebo domáci, o tom je ešte predčasné diskutovať. Minulý rok napríklad pobúril verejnosť istý Chorvát tým, že fekálie zo svojho domu vypúšťal priamo na pláž.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: archív
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa