Ružové a slané: Krymské jazero Sasyk patrí k najkrajším miestam sveta

2022-07-09 09:00:00 |   |    | 

Krymský polostrov sa spomína skôr v súvislosti s mocenskými bojmi, je to však tiež čarovné miesto, ktoré v dobách bezpečných obľubuje obrovské množstvo turistov. K najkrajším miestam patrí unikátne jazero Sasyk, ktoré láka hneď z troch dôvodov.



 

Sasyk, alebo tiež Sasyk-Sivaš je s rozlohou 75,3 km2 najväčším vnútrozemským jazerom na Krymskom polostrove. Leží medzi letoviskami Saki a Jevpatorija a vzniklo z lagúny Kalamitského zálivu Čierneho mora, od ktorého je oddelené širokou kosou.

Voda do jazera preniká filtráciou z mora cez kosu a z podzemných vôd. Za dobrého počasia má jasnoružovú vodu, čo spôsobuje vysoký obsah morskej soli a riasy braktického (zmes slanej a sladkej vody, pozn. red.) druhu Dunaliella salina.

Okrem toho, že je počas slnečných dní jazero úžasne fotogenické, dá sa v ňom aj kúpať. Dosahuje priemernú hĺbku len 0,5 až 1 meter, takže sa voda rýchlo zohreje a navyše má tak vysokú salinitu, že sa v nej v podstate nedá potopiť.

Dno jazera pokrýva v niekoľkometrovej hrúbke bahno s liečivými účinkami. Hoci sa neodporúča jeho využívanie bez konzultácie s odborníkmi, dovolenkári si ho často natierajú na telo.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa