Na vlastnej koži: Jedno z najkrajších múzeí sveta vás prenesie o pol storočia

2023-09-17 00:00:00 |   |    | 

Múzeum budúcnosti je jednou z najikonickejších a najnavštevovanejších atrakcií Dubaja, ktorá návštevníkov prenesie do roku 2071. Založila ho nadácia Dubai Future Foundation, ktorá skúma, ako by sa spoločnosť mohla v nasledujúcich desaťročiach vyvíjať za pomoci vedy a techniky. Múzeum stojí vedľa hlavnej dopravnej mestskej tepny Sheikh Zayed Road a dátum jeho otvorenia bol úmyselne stanovený na 22.02.2022, keďže toto číslo je číselný palindrom – číta sa z oboch koncov rovnako.



Plávajúce koleso ikonou Dubaja

Nie je to klasické múzeum, ako ho poznáme z našich končín. Je to minimalistické, ale zároveň „živé múzeum“ s interaktívnymi exponátmi, ktoré návštevníkom umožnia nahliadnuť za hranice súčasnosti. Už samotné architektonické prevedenie budovy je ako z iného sveta.

Víziu budúcnosti zhmotnila do ikonickej 7-poschodovej budovy architektonická spoločnosť Killa Design pod vedením architekta Shauna Killa v podobe 78 metrov vysokého kruhového prstenca (torusu), ktorý je vytvorený rotáciou kružnice okolo priamky. Ide o geometrické teleso podobajúce sa plávajúcemu kolesu.

 

Kaligrafia na oceľovom plášti

Múzeum je zasadené na 3-poschodový zatrávnený vŕšok, pričom budova predstavuje ľudstvo, vŕšok, na ktorom stojí, Zem a prázdny priestor okolo neznámu budúcnosť. Múzeum je postavené z ocele a skla. Časopis National Geographic ho zaradil krátko po otvorení medzi 14 najkrajších múzeí sveta.

Povrch oceľového plášťa tvorí 1024 leštených panelov zakrývajúcich plochu 17 000 m2. Každý jeden z týchto panelov vyrobili roboti a pozostáva zo štyroch vrstiev, pričom každá je tvorená v 16-krokovom procese. Oceľový plášť pokrývajú arabské kaligrafie, ktoré slúžia zároveň ako sklenené okná, cez ktoré do budovy preniká denné svetlo a v noci sú vysvietené 14 kilometrami LED osvetlenia.

Navrhol ich miestny umelec Mattar bin Lahej a odrážajú sa v nich tri citáty veršov z poézie dubajského vládcu, šejka Mohammeda bin Rashida Al Maktouma. Verše sú o jeho vízii budúcnosti mesta napísané pomocou arabskej kaligrafie:

1. verš : Nebudeme žiť stovky rokov, ale môžeme vytvoriť niečo, čo vydrží stovky rokov.

2. verš: Budúcnosť bude pre tých, ktorí si ju budú vedieť predstaviť, navrhnúť a postaviť, budúcnosť nečaká, budúcnosť sa dá navrhnúť a postaviť už dnes.

3. verš: Tajomstvo obnovy života, rozvoja civilizácie a pokroku ľudstva je jedným slovom – inovácia.

 

Lietajúci Festo

Keď už o exteriéri budovy viete takmer všetko, môžeme vstúpiť do budovy jedným z dvoch veľkých  presklených  vchodov. V átriu nájdete pokladne a automaty na kúpu lístkov, kaviareň, obchod so suvenírmi, toaletu a vchod do expozície. Po zakúpení lístkov a vytlačení čipových náramkov si chvíľu počkáte, lebo sa vchádza do expozície po malých skupinkách.

Počas čakania sa môžete pokochať pohľadom na tri futuristické kapsulové presklené výťahy vyrobené taktiež z vyleštenej ocele, ktoré nad vašimi hlavami vozia návštevníkov po jednotlivých poschodiach. Obdivovať môžete aj futuristické točité schodisko so sklenenou balustrádou a vyleštenými oceľovými zábradliami, ktoré smeruje z átria do neznáma. Po tomto schodisku budete na záver prehliadky vychádzať z expozície.

Priestor dopĺňa ešte elegantný vzdušný most, ktorý pretína prázdnotu budovy. Ak budete mať šťastie, môžete v átriu pozorovať vzducholoď - futuristického lietajúceho tučniaka Festa, ktorý je do priestoru vypúšťaný každých 30 minút.

 

Cesta do vesmíru

Po tom, čo sa dostanete v skupinkách k výťahu, vám sprievodcovia objasnia, čo vás čaká a na aké zážitky sa máte pripraviť. Najprv vás expozícia prenesie do roku 2071. Po úvode od sprievodcu umelou inteligenciou s menom Aya vstúpite do vesmírnej lode (veľkého výťahu) a vydáte sa 600 km ďaleko od Zeme, aby ste sa ocitli na vesmírnej stanici s názvom OSS Hope a vy sa razom stanete jej súčasťou.

Interaktívne exponáty z vás spravia členov vesmírnej stanice a dozviete sa viac, ako by to na nej vyzeralo a ako by tam fungoval život a spojenie so Zemou. Môžete tam vidieť také vynálezy, ako je voda z asteroidov, nano zariadenia na opravu vecí či exo-koža.

 

Trezor života

Po prejdení touto časťou expozície vás výťahová kapsula bezpečne dopraví na Zem, na piate poschodie múzea. Tu najprv nahliadnete do Dubaja v roku 2071 a na vizualizácii uvidíte, ako by toto mesto mohlo vyzerať o 50 rokov neskôr.

Celé toto poschodie je venované ekológii, ochrane prírody pre budúce generácie a myšlienke, ako našu Zem zachrániť. Prejdete si dažďovým pralesom, kde digitálne uvidíte, ako vzniká a cirkuluje život. Následne vstúpite do jednej z najúžasnejších častí výstavy, do zatemneného zrkadlového priestoru, v ktorom sa nachádza trezor zaberajúci  priestor 375 m2.

Je to jeden obrovský archív genetiky, v ktorom je uložených 2400 vzoriek DNA rastlín a živočíchov v 3D zobrazení v krištáľových nádobách. Táto biologická knižnica je katalógom rozmanitého života, ktorý ukazuje, ako je všetko na Zemi prepojené – od najmenších po najväčšie živé bytosti. Expozícia pôsobí ako laboratórium a je doplnená o pestrofarebné osvetlenie s podmanivou hudbou.

Tu môžete naskenovať vzorky, aby ste sa o nich dozvedeli viac, prijať výzvy pri navrhovaní nových foriem života, alebo opraviť existujúce. Táto miestnosť vo vás zanechá tak silný zážitok, že sa vám nebude chcieť odtiaľ odísť.

V ďalšia časti je expozícia venovaná „liečeniu“ našej Zeme a jej jednotlivých súčastí. Téma ekológie a udržateľného života sprevádza celú prehliadku, pričom aj samotná budova je plne ekologická a sebestačná.

 

Čas na meditáciu

Ďalšie poschodie je venované nášmu blahu. Napriek technologickej vyspelosti narastajú u ľudí depresie, úzkosť, osamelosť či závislosť. Tu sa dozviete, ako si môžete pomôcť prostredníctvom ultrazvukovej terapie, pieskového kúpania či uzemňovacej terapie. Je tu dokonca aj meditačné centrum, kde si ľahnete do éterického priestoru s vlnami žiariacimi na steny a strop, čo vám umožní plne si v tichosti vychutnať daný moment. Otvorte a uvoľnite svoje zmysly a nerušene tu meditujte a odpočívajte.

 

Najsexy robot na svete

Tretie poschodie je venované technológiám blízkej budúcnosti a v expozícii vás privíta najvyspelejší humanoidný robot na svete. Predstavuje umelú ženu s menom Ameca, ktorá s návštevníkmi komunikuje a odpovedá na ich zvedavé otázky.

Používa umelú inteligenciu na generovanie reči, pohyby rúk a dokáže vytvárať rôzne výrazy tváre, ako je mračenie, škerenie, žmurkanie, či špúlenie pier. Dokonca má aj zmysel pre humor, keď tvrdí, že funguje len na tri batérie a nemá starosti so starnutím a tvorením vrások. Jeden z návštevníkov skonštatoval, že je to najsexy robot, akého kedy videl. S návštevníkmi Ameca komunikuje anglicky a arabsky.

Ďalej na tomto poschodí uvidíte exponáty modelov lietadiel a dronov, hypermoderné osobné auto značky, ale aj akúsi futuristickú dodávku budúcnosti. Robotické psy, konštrukcie podporujúce telo a uľahčujúce pohyb, virtuálna realita, zariadenie na lietanie alebo futuristický bicykel, to sú len niektoré z ďalších exponátov.

Prejdite celou touto miestnosťou a nechajte sa skontrolovať monitorovacím zdravotníckym zariadením. Prečítajte si výsledok svojho aktuálneho zdravotného stavu. Ste unavení, alebo zrelí na návrat k práci? To sa ihneď dozviete.

 

V strede oka

Na konci tejto sály nájdete dvere, za ktorými vystúpite o jedno poschodie vyššie a dostanete sa na vyhliadku „uprostred oka“ tejto futuristickej budovy. V prípade potreby je tu aj výťah pre tých, ktorí by so schodmi mali problém. Naskytne sa vám zaujímavý pohľad na dopravnú tepnu Sheikh Zayed Road a okolité mrakodrapy a samotnú budovu múzea.

 

Detský svet

Druhé poschodie je určené výlučne pre deti od 3 do 10 rokov. Nachádza sa tu veľká herňa Future Heroes, čo je špeciálny priestor navrhnutý tak, aby podporil rozvoj ich potenciálu hravou formou. Pokiaľ vaše dieťa nemá o prehliadku múzea záujem a hovorí po anglicky, môžete ho tu pokojne nechať sa zabávať pod dohľadom personálu a vy si tak môžete užiť nerušenú prehliadku.

Po prejdení všetkých podlaží sa dostanete futuristickým schodiskom spať na prízemie do átria. Tu si v „parfumérii budúcnosti“ môžete ešte naprogramovať vôňu podľa svojich predstáv. Prístroj vám pripraví po vyhodnotení flakón s namiešanou najideálnejšou vôňou práve pre vás. Vyskúšate? Navštíviť môžete aj obchodík so suvenírmi, ktoré majú súvis s týmto múzeom. Nakupovať v ňom môžete už počas čakania v rade pri vstupe a nákup si vyzdvihnúť pri odchode z múzea.

Tri oceľové prsty

Pred budovou múzea sa pristavte ešte pri impozantnej 12 metrov vysokej, 11 metrov širokej a 35 ton vážiacej ručne vyrobenej soche z leštenej nehrdzavejúcej ocele. Socha stvárňujúca 3-prstový pozdrav, ktorý taktiež navrhol dubajský vládca šejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Zobrazuje V ako víťazstvo a L ako lásku.

Znak, ktorý vytvoril ešte v roku 2013, symbolizuje pre mnohých občanov a obyvateľov Spojených arabských emirátov úspech a lásku k národu. Socha pozostáva zo 100 panelov, každý jeden má 3D tvar a bol vyrobený individuálne. A ak sa sem rozhodnete vybrať, múzeum je otvorené denne od 10:00 do 21:30 hod.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa