Milenci nechávajú v Grand Canyone zámky, láska ľudí ohrozuje zvieratá

2023-12-04 09:00:00 |   |    | 

Pripevniť spoločne visiaci zámok na niektorom z verejných miest sa v posledných desaťročiach stalo symbolom večnej lásky po celom svete. Zamilované páry spečaťujú svoje vzájomné záväzky zamknutím zámku a kľúč potom hodia do vody, napísal spravodajský server The Washington Post.



 

Pôvod tejto tradície je z veľkej časti neznámy, ale predpokladá sa, že sa začala šíriť najskôr v Ríme vďaka románu Chcem ťa z roku 2006, ktorý bol o rok neskôr pod rovnakým názvom sfilmovaný. V ňom sa objavila dvojica, ktorá spečatila svoju lásku visiacim zámkom na rímskom moste. Postupne sa táto tradícia rozšírila na mosty, ploty a brány po celom svete, vrátane parížskeho Pont des Arts, mosta Makartsteg v Salzburgu a mosta Love Lock v americkom Napa Valley.

Obľúbená začala byť dokonca aj v Národnom parku Grand Canyon. Strážcovia parku sa ale v poslednej dobe stále viac obávajú turistov, ktorí "zámky lásky" pripevňujú na kovové ploty na rôznych miestach parku a hádžu kľúče do vody.

V príspevku na facebooku strážcovia parku uviedli, že hoci sa táto forma spečatenia lásky môže zdať romantickú, v podstate nejde o nič iné ako znečisťovanie prírody, ktoré ohrozuje zvieratá v celom kaňone. K príspevku strážcovia parku pridali fotografie, na ktorých zámky odstraňujú. "Láska je silná, ale nie je taká silná ako naše štiepačky," stálo v popise.

V Národnom parku Grand Canyon žije niekoľko vzácnych a ohrozených druhov, ako je netopier Townsendov alebo motýle Papilio indra kaibabensis. Ale v tomto prípade majú strážcovia parku najväčšiu obavu o kondory kalifornské. Na facebooku informovali o prípade, kedy bolo nutné jedného z kondorov operovať po tom, čo prehltol mince.

"Kondory sú zvedavé zvieratá a podobne ako malé deti skúmajú divné veci, na ktoré narazia, vlastnými ústami. Kondory milujú lesklé vecičky," uviedli strážcovia. "Uvidia mincu, alobal alebo kúsok lesklého kovu, ako kľúč od visiaceho zámku hodený do kaňonu, a zožerú ho."

Kondor kalifornský je najväčší suchozemský vták v Severnej Amerike s rozpätím krídel takmer tri metre. Od roku 1967 sú tieto vtáky zaradené do zoznamu ohrozených druhov. Ich populácia sa zvýšila vďaka chovu v zajatí a v roku 2022 žilo podľa amerických ekológov vo voľnej prírode a v zajatí 561 kondorov. Stále však umierajú kvôli otrave olovom, konzumácii odpadkov a zasiahnutiu elektrickým prúdom, uviedla služba Národného parku.

Výzva správy parku je jedným z najnovších varovaní turistom, ktorí sa v parkoch správajú nepatričným spôsobom. Návštevníci boli videní, ako si robia selfie so zvieratami, obťažujú voľne žijúce tvory alebo k nim chodia príliš blízko, olizujú psychedelické ropuchy, rúbu stromy alebo siahajú do geotermálnych jazierok. Podobný druh správania podľa správy parku dokazuje, že ľudia nechápu a nerešpektujú prírodný priestor takým spôsobom, akým by mali.

Veľký kaňon nie je jediný, ktorý má podobné problémy. V roku 2018 apelovala správa Národného parku Zion na návštevníkov, aby sa nezapájali do virálneho trendu skladania kameňov na seba, pri ktorých sa potom fotili. Presúvanie kameňov môže odkryť pôdu a vystaviť ju veternej erózii, vyrušiť zvieratá žijúce pod kameňmi alebo zmiasť turistov putujúcich po chodníkoch. "Zanechávať po sebe stopy, či už vyrývaním iniciál do kmeňa stromu, škriabaním mena na skalu alebo skladaním kameňov na hromadu, je jednoducho vandalizmus," uviedli predstavitelia parku.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa