Pamiatky UNESCO nie sú žiadna nuda: Tieto majú za sebou poriadne temnú históriu

2024-03-19 00:00:00 |   |    | 

Na zoznam chránených UNESCO pamiatok pravidelne pribúdajú nové, ktoré so sebou prinášajú zaujímavé príbehy. Ich minulosť bola často temná, napriek tomu ale prežili skúšku dejín a podarilo sa ich uchovať. Dnes sú už svedectvom a pripomienkou toho, čo sme ako ľudstvo zažili a aj vďaka nim sa môžeme poučiť na chybách minuosti.



 

Potosí, Bolívia

Mesto Potosí sa preslávilo vďaka ťažbe striebra. V minulosti tam bola menšia dedina, v ktorej žilo 3000 obyvateľov. Keď Španieli objavili neďaleko nej prvé ložisko tohto vzácneho kovu, populácia sa zrazu začala zvyšovať. Počas najlepšieho obdobia bývalo v meste 170 000 ľudí, z čoho však pôvodní obyvatelia nemali takmer žiaden úžitok. Španieli totiž miestnym rodákom dovolili pracovať len na nižších pozíciách a často v otrockých podmienkach. Podľa historických odhadov sa tam v priebehu 300 rokov podarilo vyťažiť viac ako 60 000 ton striebra, no cena za vzácny kov bola príliš vysoká. V baniach prišlo o život takmer milión zamestnancov a keď dôvodu veľkého úbytku pracovnej sily začali do Pontí zvážať otrokov z Afriky, mnohí cestu neprežili. Aj preto je Potosí synonymom veľmi temnej histórie, hoci dnes sa už cení kvôli historickému centru a tiež dejinám ťažby striebra.

 

Pevnosť Ágra, India

Hoci je Tádž Mahál azda najslávnejšou pamiatkou Indie, v jej blízkosti nájdete aj ďalšiu zaujímavú pamiatku, ktorá je zapísaná na UNESCO zozname. Pevnosť Ágra patrí medzi historicky najcennejšie stavby v krajine a na jej výstavbe pracovalo niekoľko tisíc robotníkov. Napriek tomu im jej dokončenie trvalo veľa rokov, počas ktorých sa na tróne vystriedalo viacero panovníkov. Najznámejším z nich bol cisár Šáhdžahán, ktorý pevnosť premenil na pomník lásky pre svoju zosnulú manželku. Vladár po jej smrti veľmi trpel, no poslednú definitívnu ranu mu zasadili vlastní synovia. Keď vážne ochorel na zápal obličiek a močového mechúra, mladší potomkovia ho spolu s najstarším synom a budúcim dedičom uvrhli do žuvania. Posledné týždne života tak nešťastný Šáhdžahán strávil zavretý v Ágre, kde sa pozeral na to, čo s krajinou robia jeho neposlušné deti.

 

Kráľovské paláce Abomey, Benin

Paláce boli pôvodne súčasťou kráľovstva Dahomey, ktoré založili Fonovia v 17. storočí. Traduje sa, že prvá z budov tohto komplexu stojí presne na hrobe ich nepriateľa, ktorého zabili a zmocnili sa jeho územia. Možno kvôli tomu bolo toto miesto akoby prekliate. Za múrmi palácov sa odohrávalo množstvo intríg a panovali tam zlé vzťahy. Tunajší obyvatelia holdovali okultizmu a počas obradov dokonca vykonávali ľudské obete. S okolitými krajinami viedli kruté vojny, o ktorých sa dnes dozviete viac v múzeu v jednom z palácov. Súčasťou výstavy je aj trón, ktorý stojí na lebkách štyroch hlavných nepriateľov Dahomeyi. Temná atmosféra a zlá energia minulosti akoby zostali v tomto komplexe až doposiaľ.

 

Masada, Izrael

Bola legendárna pevnosť Masada svedkom jednej z najhorších hromadných vrážd alebo samovrážd? Nad touto otázkou sa historici pozastavujú mnoho rokov. Židia ju vybudovali na krásnom mieste na plošine, kde boli dlhé roky v bezpečí. Potom však došlo k vojne medzi nimi a Rimanmi, ktorú prehrali. Poslední obyvatelia zostali uväznení za múrmi pevnosti, a tak sa rozhodli, že sa svojim nepriateľom nepoddajú a radšej si vezmú život. Niektorí odborníci tvrdia, že spáchali hromadnú samovraždu, druhá skupina sa však domnieva, že najskôr muži usmrtili svoje ženy a deti, potom sa zabili jeden po druhom medzi sebou a len ten posledný si siahol na život sám. Nech bola pravda akákoľvek, dodnes sa toto miesto pokladá za jedno z najtemnejších na svete.

 

Head-Smashed-In Buffalo Jump, Kanada

Veľmi zvláštnym miestom je aj útes Head-Smasher-In Buffalo Jump, pod ktorým je tristo metrov hlboká priepasť. Tá sa v minulosti stala osudnou obrovskému množstvu zvierat. Obyvatelia súčasných Skalnatých vrchov si totiž obživu zaobstarávali tak, že tam hnali stáda bizónov, niekedy navlečení v koži vlka. Nešťastné kopytníky utekali na bralo, spadli z jeho okraja a po páde mali zlomené končatiny, takže sa pre lovcov stali ľahkou korisťou. Čiernonožci si vďaka tomu dokázali zaobstarať obživu, útlocitnejšie povahy však na tomto mieste ešte i dnes strasie.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa