Najzaujímavejšie vinice Európy: Neuveríte, kde všade pestujú skvelé hrozno

2020-09-30 08:01:00 |   |    | 

Na Slovensku máme hneď niekoľko čarovných vinárskych regiónov, kde si môžete vychutnať skvelé vínko. Ak však chcete vidieť tie najoriginálnejšie miesta na pestovanie viniča, musíte sa vybrať za hranice našej krajiny. Ten zážitok však bude stáť za to.



 

Najstrmší vinohrad: Mosel, Nemecko

Vinohrady nad riekou Mosel v nemeckom Bremme sa považujú za najstrmšie v Európe. Rekordmanom je predovšetkým 290 metrov vysoký Calmond, kde vinič rastie na svahoch so sklonom až 70 stupňov. Mechanický zber je v takýchto podmienkach nepraktický, preto tu trvá v porovnaní s klasickými vinohradmi až sedemkrát dlhšie. Darí sa predovšetkým Rizlingu.

 

Podmorské vinárstvo: Edivo Vina Winery, Chorvátsko

Jedno z najoriginálnejších vinárstiev môžete vidieť počas návštevy chorvátskej zátoky Drače na polostrove Pelješac. Pravda, len vtedy, ak holdujete potápaniu. V Edivo Vina Winery totiž svoje víno Dingač neuskladňujú klasicky v pivniciach, ale fľaše uložia do utesnených amfor a tie putujú na dva roky do vraku lode v hĺbke asi 20 metrov.

 

Najväčší vinohrad: 13. Jul - Plantaže, Čierna Hora

Široko-ďaleko, kam len oko dovidí – samé vinice. Reč je o lokalite asi 30 kilometrov od Jadranského mora pri jazere Skadar, kde leží najväčší vinohrad Európy. Pokrýva plochu 2.300 hektárov a ročne zarodí asi 22 miliónov kilogramov hrozna. Z nich sa vyrobí vyše 16 milióna fliaš, ktoré putujú do 40 krajín sveta.

 

Vinice s výhľadom: Cantine Marisa Cuomo, Taliansko

V Taliansku sú tisíce vinohradov, tým najkrajším prostredím sa ale môže pochváliť Marisa Cuomo na pobreží Amalfi. Tam totiž vinič pestujú priamo na útese nad morom vo výške 400 metrov, a tak je vystavený pôsobeniu slnka aj mora. Do vápenca je vyhĺbená aj vínna pivnica. Najobľúbenejším vínom je biela Fiorduva.

 

Sopečné vinárstvo: Bodegas El Grifo, Kanárske ostrovy

Vyprahnutý sopečný ostrov pokrytý lávou asi nie je typickým prostredím pre vinohrady, na ostrove Lanzarote sa však sladkej odrode Malvasia darí. Najstaršie a najlepšie miestne vinárstvo Bodegas El Grifo založili už pred vyše 200 rokmi a vinič tam pestujú v jamách v sopečnom popole, ktoré pred vetrom chránia kamenné múriky.

 

Najsevernejší vinohrad: ostrov Olkiluoto, Fínsko

Jednu z najoriginálnejších viníc nájdete aj za Polárnym kruhom. Tajomstvom úspechu pestovania hrozna v tak extrémnych podmienkach je totiž jadrová energia. Väčšina vody z miestnej elektrárne je síce potrubím odvádzaná do Baltického mora, malú časť však spoločnosť využíva na zohrievanie pôdy na ploche 0,1 hektára, kde sa pestuje hrozno odrody Zilga.

 

Najvyšší vinohrad – St Jodern Kellerei, Švajčiarsko

Stretli sa turista, právnik, bankár a traja vinári... To nie je začiatok nejakého vtipu, ale príbeh najvyššie položeného vinohradu v Európe, ktorý sa začal písať v roku 1979. Táto šestica sa vtedy rozhodla oživiť starú tradíciu a pestovať vinič v oblasti Brig v švajčiarskom kantóne Valais, kde pokrýva svahy vo výške 650 až 1.150 metrov nad morom.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa