Púť k nim preverí vaše schopnosti a trpezlivosť: Toto sú najodľahlejšie kláštory

2021-12-23 08:00:00 |   |    | 

Mnísi sa často snažili stavať svoje obydlia na čo najodľahlejších miestach. Prvým dôvodom bola bezpečnosť, keď sa k nim vďaka tomu nedostali nepriatelia. Druhou príčinou boli pokojné lokality, kde neboli nikým rušení a mohli rozjímať o Bohu. V neposlednom rade si takéto vysoké polohy vyberali kvôli tomu, aby boli čo najbližšie k najvyššiemu.



 

Meteora, Grécko

Najťažšie dostupný kláštor sa nachádza v Grécku. Dnes už v blízkosti Meteory vedie cesta, vďaka ktorej sa môžete pokochať jej krásou už počas príchodu na toto magické miesto. No predstavte si, že v minulosti nebolo v okolí nič iné len samota a dalo sa tu teda nerušene meditovať a zasvätiť život modlitbám. Tento komplex od začiatku obývali ortodoxní pravoslávni mnísi. Jeho výstavba sa začala v 14 storočí. Vybrali si preň jednu z najvyšších skál v okolí, odkiaľ bol zároveň aj úžasný výhľad. Nachádzala sa v ťažko dostupnom teréne, čo ich však vôbec nezastavilo pri postupnom rozvoji. Čoskoro na tomto mieste vznikalo niekoľko nádherných kláštorov, v ktorých navyše dokázali prežiť aj počas nehostinného počasia. Pôvodne sa v tomto regióne nachádzalo 24 takýchto komplexov, v súčasnosti je stále funkčných už len šesť z nich.

 

Taung Kalat, Mjanmarsko

Keď sa o niektorých atrakciách hovorí, že sú perlou daného regiónu, tak v tom prípade je Taung Kalat korunou Mjanmarska. Tento kláštor postavili v priebehu 19. storočia na unikátnom mieste na vrchu vulkanického kopca. Keďže je jediným v šírom okolí, nádherne sa tam vyníma a o to viac je zvýraznený aj samotný komplex. V krajine je to zároveň dôležité pútnické miesto. Tunajší veriaci by sa tam mali vybrať aspoň raz za život. Výstup na samotný vrch si vyžaduje výbornú kondíciu. Ak ju nemáte, tak si počas neho doprajete viacero prestávok a postupne to istotne zvládnete. No pripravte sa na to, že pred výstupom na vás čaká 777 schodov. Kvôli veľkému prevýšeniu sa vám môže trochu točiť v hlave, preto by ste sa nemali nikde náhliť.

 

Taktsang goemba – Tigrie hniezdo, Bhután

Vzácne posvätné miesto sa nachádza aj v Bhutáne. Vo výške 900 metrov nad morom uvidíte kláštor nazývaný Tigrie hniezdo. Založili ho v 17. storočí pri jaskyni, v ktorej údajne v minulosti meditoval Budha. Z toho dôvodu je v krajine veľmi dôležitým pútnickým miestom. Vo svete je známy vďaka nádhernej architektúre, ale taktiež kvôli legende, podľa ktorej ho v minulosti založil mních, ktorý tam priletel na tigrovi. Podľa toho dostal kláštor aj svoje pomenovanie. I v tomto prípade k nemu vedie náročnejšia cesta. Dostanete sa tam po kamenných schodoch a malom drevenom moste, ktorý kvôli svojej výške naháňa niektorým ľuďom strach. V súčasnosti je stále funkčný a žijú tam mnísi. No tí vyhoveli veľkému záujmu turistov a umožňujú aspoň krátke prehliadky areálu.

 

Kláštor svätého Juraja, Izrael

V blízkosti Jeruzalema nájdete kláštor, ktorý je dôležitý najmä z hľadiska katolíckej viery. V minulosti totiž týmto miestom prechádzal Ježiš Kristus počas svojej púte a práve tam ho pokúšal diabol. Jeho lákaniu nakoniec odolal a pokračoval ďalej, aby šíril Božiu vôľu. I z toho dôvodu je toto miesto často súčasťou pútí, ktoré tam organizujú kresťania. Súčasný chrám svätého Juraja postavili v 5. storočí. Vybudovali ho do skaly podobne ako niektoré iné historické obydlia v tomto regióne. Ešte stále slúži pre pravoslávnych mníchov, ktorí tam uchovávajú viaceré významné relikvie. Prístup k nemu je zložitejší, pretože musíte zísť do rokliny, ale istotne stojí za ten zážitok.

 

Kláštor Key, India

Na nádhernom mieste sa nachádza aj kláštor Key, ktorý sídli neďaleko mesta Kaza. Obklopený je Himalájami a navyše tadiaľ tečie rieka Spiti, podľa ktorej nesie svoje pomenovanie aj toto údolie. Prístupný je celoročne, i keď tam až dodnes žijú aj mnísi. Turisti sa môžu zúčastniť ich čajového rituálu a radi ich prevedú aj týmto nádherným komplexom.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa