Key Gompa – tam, kde sú ľudia blízko bohom

2021-10-21 12:00:00 |   |    | 

V Indii nájdete niekoľko kláštorov umiestnených na zaujímavých miestach. Key alebo tiež Key Gompa sídli v oblasti Spiti pri rovnomennej rieke a v obklopení krásnych hôr. Vybudovali ho na pokojnom tichom mieste ďaleko od ľudí, aby tam mohli mnísi spokojne rozjímať nad životom. V súčasnosti patrí medzi najvyhľadávanejšie duchovné pamiatky.



 

Najväčšie centrum budhistického učenia

Kláštor Key Gompa postavili v 11. storočí. Jeho zakladateľom je Atisha, ktorý sa venoval šíreniu budhistickej viery. Nachádza sa 12 kilometrov od mesta Kaza. Dostanete sa tam autobusom alebo si objednajte taxík. Terén je náročnejší, tak sa pripravte na výstup k tejto atrakcii. Celý komplex pozostáva z niekoľkých samostatných budov a má podobu menšej horskej dedinky. Domy boli postavené v štýle pasada, ktorý uvidíte na viacerých kláštoroch v krajine. Tak ako ho poznáme v súčasnej podobe, bol prestavaný približne v 19. storočí. Už samotná oblasť Spiti je pokladaná za centrum budhistického učenia. Key bol vnímaný ako hlavné miesto vzdelávania lámov. Mal okolo seba magickú atmosféru a vďaka skvelej polohe im pomohol úplne sa zahĺbiť do budhizmu a štúdia jeho princípov.

 

Izby so vzácnymi maľbami

Každý dom mal v podzemí aspoň malú pivnicu, v ktorej skladovali zásoby potravín. Na prízemí bola vstupná hala a miestnosť na modlenie. Izby pre mníchov boli buď vedľa nej, alebo vo väčších budovách na vrchnom poschodí. Jednotlivé miestnosti sú prepojené úzkymi tmavými chodbičkami. Interiér vás prekvapí svojimi pestrými farbami. Steny izieb sú zdobené vzácnymi maľbami. Viaceré z nich sú staré niekoľko stoviek rokov. Väčšinou zachytávajú Budhu alebo výjavy spojené s týmto náboženstvom. V kláštore uchovávajú vzácne zväzky starých kníh. Kedysi ich tam mnísi ručne prepisovali a tak šírili do sveta. V jednom z domčekov sa nachádza výstava dobových hudobných nástrojov, ktoré používali pri obradoch.

 

Zničili ho vojaci, postihol ho požiar i zemetrasenie

I keď bol komplex postavený na dobre chránenom mieste v obklopení hôr, mníchom sa ho nepodarilo úplne ochrániť pred nepriateľmi. Niekoľkokrát ho zničili mongolskí vojaci, a tak museli viaceré budovy rekonštruovať. Poslednej veľkej skúške čelil Key Gompa v roku 1840, keď sa v celom areáli rozpútal požiar. Po ňom museli takmer každý dom obnoviť do aktuálnej podoby. V roku 1970 zas oblasť postihlo zemetrasenie, ktoré poškodilo niektoré prístupové cesty, ale našťastie nezničilo samotný kláštor. Odvtedy už panuje v tejto oblasti pokoj a mnísi sa aj vďaka tomu časom sústredili na pribúdajúcich turistov z celého sveta

 

Obnovili tam duchovné centrum

V 11. storočí žilo v areáli len pár mníchov. Počas najlepších rokov sa tam vzdelávalo 200 až 300 mužov. Len niektorí z nich tam zostávali permanentne. Tí sa venovali stále novým záujemcom, aby sa dozvedeli čo najviac informácií o budhizme, stali sa z nich lámovia a potom sa vybrali do sveta, kde šírili túto myšlienku ďalej. No časom začal areál chátrať a kvôli tomu odtiaľ postupne odchádzali aj mnísi. Až neskôr sa rozhodli duchovné centrum obnoviť. V súčasnosti tam žije niekoľko desiatok mužov. Toto číslo sa mení podľa toho, koľko majú aktuálne záujemcov. Teraz už väčšina z nich zostáva v kláštore aj viac rokov a postupne ho zveľaďujú.

 

Čaj v spoločnosti mníchov

Niektoré miestne cestovné kancelárie robia výlety priamo ku kláštoru. Sprievodca prejde spoločne s vami celý komplex a potom sa v závislosti od ponuky môžete pozrieť aj po okolí. Ešte pred odchodom na tour vám však dajú jedno dôležité upozornenie. Priamo v areáli, ale ani v jeho okolí sa nenachádza obchod, kaviareň a ani reštaurácia. Preto si pri celodenných výletoch musíte brať jedlo so sebou. Pekných miest na piknik je tam našťastie podľa sprievodcov dosť. V lete si môžete rozložiť deku na lúke a sledovať tú krásu okolo vás. Jedinou výnimkou je malá čajovňa, ktorú prevádzkujú mnísi. Tento nápoj vám pripravia ich tradičným obradným spôsobom a potom si vždy aspoň dvaja z nich posedia so skupinkou hostí a porozprávajú sa o budhizme či dejinách kláštora.

 

V zime sa mení na ľadovú krajinu

Najideálnejším časom na návštevu Key sú mesiace jún, júl a september. V auguste býva obdobie monzúnových dažďov, preto tam chodí veľmi málo turistov. Obvykle koncom októbra napadne v horách prvý sneh. I keď v tomto čase návštevnosť kláštora klesá, napriek tomu je krásnym zážitkom. V zime sa totiž oblasť premení na ľadové kráľovstvo. Rieka vo viacerých úsekoch zamŕza, kopce a lúky pokrýva snehová pokrývka a uprostred toho všetkého sa vyníma malá dedinka, v ktorej žijú mnísi. Najviac snehu tam býva okolo konca roka, keď sú už cesty ťažšie dostupné a niekedy tam nejazdí ani autobus.

 

Turistika v okolí

Pohorie okolo kláštora je veľkým lákadlom aj pre turistov. Preto ak máte chuť, vezmite si so sebou turistické oblečenie a pustite sa do skúmania celého regiónu. Niektorí dovolenkári si volia jednoduchú túru a vracajú sa späť po ceste, ktorou tam jazdí autobus. Takto sa môžete dosýta popozerať po kombinácii krásnych kopcov, rieky a nedotknutej prírody. Niekoľko chodníkov vedie aj na okolité kopce. Tam sa vyberte už za svitania, pretože na vás čaká párhodinový výstup.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa