Každé iné, a predsa krásne: Týchto 5 prístavných miest rozhodne stojí za návštevu

2024-02-15 12:00:00 |   |    | 

Už v dávnej minulosti sa najlepšie žilo obyvateľom, ktorí sa usadili na pobreží nejakej rieky alebo mora. Vďaka rybolovu našli dobré možnosti na obživu a k tomu sa neskôr pridalo aj obchodovanie, z ktorého ťažili veľké množstvo peňazí. Práve v prístavných mestách sa totiž predával tovar aj z ďalekých končín. A keď sa obchody podarili, tak sa tu minulo o to viac peňazí. V súčasnosti preto tieto lokality patria k tým najkrajším, čo uvidíte počas vašich dovoleniek.



 

Barcelona, Španielsko

Najlepším príkladom prosperujúceho prístavného mesta je Barcelona. Prejdite sa jej historickým centom, aby ste objavili množstvo úžasných starých budov, ktoré sú tiež dôkazom, že domáci obyvatelia nemali núdzu o peniaze. Zárobky investovali do zveľaďovania svojho majetku a vďaka tomu sa z mesta stala perla celej krajiny. Významné postavenie má Barcelona aj v súčasnosti, hoci sem už namiesto obchodníkov mieria skôr turisti. V prístave kotvia tie najväčšie výletné lode, z ktorých do centra prichádza mnoho dovolenkárov, túžiacich vidieť najmä slávne Gaudího stavby ako Sagrada Familia či Park Güell. Zážitkom je tiež prechádzka v samotnom prístave, kde uvidíte obrovské výletné lode, ktoré vyzerajú ako plaviace sa mrakodrapy.

 

Hamburg, Nemecko

Vďaka prístavu zažilo obrovský rozmach aj nemecké mesto Hamburg. To je však viac zamerané na obchodovanie. I v súčasnosti tam prichádzajú obrovské kontajnerové lode z celého sveta, ktoré denne privážajú obrovské množstvá tovaru. Ten putuje ďalej po Európe kamiónmi, alebo časť prekladajú na iné lode a tie ho rozvážajú aj do vzdialených krajín mimo starého kontinentu. Hamburg vďaka tomu naďalej skvele prosperuje. Stalo sa z neho moderné a dynamické mesto s pestrým kultúrnym životom. Uvidíte tam historické budovy, ale potom prejdete do moderných častí, kde nájdete napríklad ich známu filharmóniu.

 

Manarola, Taliansko

V dejinách sa nedarilo iba veľkým prístavom. Najmä počas stredoveku existovali najmä tie malé, ktoré zväčšia slúžili na obchodovanie medzi blízkymi mestami v krajine. Jedno také prístavné mesto vzniklo aj na krásnom pobreží Cinque Terre. Má názov Manarola a už na prvý pohľad vás upúta tým, že má nádherné terasovité centrum. V ňom vyniká množstvo domčekov s farebnými fasádami. Nachádza sa tam aj hotel, ktorý ponúka jeden z najkrajších výhľadov na prístav a pláž. Okolie Manaroly je známe i vďaka produkcii vína a olivového oleja, s ktorými sa obchoduje až dodnes.

 

Sidi Bou Said, Tunisko

Veľa úžasných prístavných miest nájdete tiež v Ázii a Afrike. Skvelým príkladom je Side Bou Said v Tunisku. Leží v blízkosti hlavného mesta a v minulosti malo významnejšiu pozíciu práve vďaka prístavisku lodí. Za srdce vás chytia starobylé uličky s domami s bielymi fasádami a farebnými strechami. Oddýchnuť si môžete aj na nádherných plážach alebo si pozrite historické pamiatky, ktoré sú sústredené priamo v centre.

 

Cua Van, Vietnam

Počas vašich ciest môžete navštíviť i menej zvyčajné prístavné mestá. Medzi ne nepochybne patrí Cua Van vo Vietname, ktoré je známe vďaka rybolovu. Dostanete sa tam iba loďou, a to z jediného dôvodu. Ide totiž o plaviace sa mesto, čiže veľká časť budov je postavená priamo na vode. I preto je tunajší prístav svetovou raritou.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa