Stredozemné more po novom. Objavte ostrovy, ktoré si uchovali svoju krásu

2015-07-24 08:00:00 |   |    | 

Túžba po dokonalej dovolenke nás často núti hľadať miesta, o ktorých vopred vieme, že nie sú také preplnené. Veď kto túži po tom, aby sa na pláži tlačil s ďalšou stovkou ľudí. Horšie to môže byť už len ak je tam priveľa rodín s neposlušnými deťmi, alebo dokonca zvieratami. Tak si dovolenku nepredstavujeme, hlavne ak túžime po oddychu. Našťastie aj v našom obľúbenom Stredozemnom mori stále nájdeme ostrovy, kam davy nemieria. Malé, vzdialené, ťažšie dostupné, izolované a prázdne. Tu je 10 z nich.



 

Ostrovy Sanguinaires

 

Ich názov by sa síce dal preložiť ako Krvavé ostrovy, no aj tak nájdete len pokojné miesta, plné prekrásnych zákutí. Známy „krvavý“ západ slnka je už len čerešničkou na torte. Dostanete sa sem loďou z korzického Ajaccio.

 

Ostrov Linosa

 

Akoby na iný svet sa dostanete, keď dorazíte na tento ostrov. Čierne pláže, červeno-žlté skaliská a nedotknutá príroda. Toto všetko symbolizuje Linosa, ktorá leží bližšie k Tunisku ako Sicílii. Dostanete sa sem loďou z Lampedusy.

 

Ostrov Susak

 

Izolovaným miestom je aj tento ostrovček blízko Zadaru. Dostanete sa sem len loďou a to pomocou viacerých trajektov. Na ostrove sú pozostatky rímskeho osídlenia a všeobecne sem chodí pomenej ľudí.

 

Ostrov Chrisi

 

Kedysi tu prespávali piráti a dnes len hŕstka turistov. Vlastne ani tí tu nesmú nocovať, takže sem prichádzajú len na denné výlety. Nachádza sa tu krásna príroda s pozostatkami rôznych národov. Na cestu sa sem vydajte z blízkej Kréty.

 

Ostrovy Medes

 

Blízko katalánskeho pobrežia, ktoré zvykne byť dosť plné, nájdete kúsok tichého raja. Tieto ostrovy sú skvelým miestom na potápanie a prechádzky pomedzi pozostatky križiackych výprav. Dostanete sa sem loďou z obce Estartit, do ktorej prídete z Barcelony alebo Girony.

 

Ostrov Bozcaada

 

Pri Turecku leží ostrov, ktorý spomína Homér vo svojich dielach. Údajne sa práve tu schovávala grécka flotila čakajúca na Odyseov signál. Dnes tu nájdete krásne pláže a mnoho pekných pamiatok. Dostanete sa sem loďou z obce Geyikli.

 

Ostrov Palmarola

 

Ostrov je tajným pokladom Rimanov. Tí sem radi chodia, ak si potrebujú oddýchnuť a načerpať nové sily. Nachádzajú tu očarujúcu prírodu, skalnaté skvosty a more ako z časopisu. Dá sa sem pricestovať vlakom z Ríma do Anzia a odtiaľ loďou.

 

Ostrov Piana

 

Len pár metrov od ostrova Korzika sa nachádza takmer tropický raj. Prostredie, ktoré by ste skôr očakávali niekde v Mikronézii môžete nájsť aj v rámci Európy. Navyše sa sem za odlivu dostanete aj peši, alebo poľahky priplávate priamo z hlavného ostrova.

 

Ostrov Serifos

 

Unikátna príroda vám priam udrie do očí, ak sa vydáte na ostrov Serifos. Navyše má aj prekrásne more, ktoré neokupujú davy turistov. Tí sem zvyknú zavítať len na otočku, ale možno by ste práve vy mali zostať na Serifose. Dostanete sa sem priamo z Atén.

 

Ostrov Alicudi

 

Posledným ostrovom tejto desiatky je tento taliansky skvost. Nenájdete tu jedinú vybudovanú cestu a ani nič motorové. Doprava sa stále spolieha na somáre, ktoré musia zvládnuť obrovské množstvo schodov, keďže všetko je postavené na kopci. Hold, ostrov je vlastne vyhasnutou sopkou, takže je veľmi strmý. Dostanete sa sem len loďou z Neapolu.

 

Zdroj/autor: cnn.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa