Prečo by ste mali zamieriť do Maďarska? Vodu a pokoj objavíte len kúsok za hranicami

2015-07-22 11:55:00 |   |    | 

Spoznávanie je podľa nás to najkrajšie na svete. Môžete vidieť nové veci, spoznať nových ľudí a hlavne vrátiť sa domov plní poznatkov. Preto ale nemusíme cestovať ďaleko. Tentokrát sme boli my sami na cestách po Maďarsku, aby sme si obzreli čo ponúka. Len kúsok od našich hraníc sa totiž nachádzajú skvosty, ktoré často ani nepoznáme. Viete kam by ste na dovolenku v Maďarsku zamierili vy? Nie? Potom máme pre vás tipy.



 

Pokojná dovolenka a spoznávanie

 

Bojová história

 

Prvým tipom sú pamiatky, ktoré si v pokoji prezriete a pri ich návšteve sa samozrejme aj veľa dozviete. Takto sme navštívili Komárom, susedné mesto nášho Komárna. Keď sa sem vyberiete máte možnosť spraviť si výlet podľa vašej chuti na oboch stranách Dunaja. Mestá vynikajú zaujímavými pevnosťami, ktoré by ste nemali vynechať. Na maďarskej strane je to pevnosť Monoštor, ktorá láka najviac pozornosti.

Postavená bola v čase Monarchie a až do 90. rokov minulého storočia spôsobovala vrásky mnohým zahraničným vodcom. Kedysi to bolo preto, lebo bola postavená podľa najmodernejších plánov a vo svojich útrobách ukrývala tisíce vojakov. Tí tu našťastie nikdy nemali príležitosť si svoje bojové schopnosti preveriť. Aj vďaka tomu sa takmer dokonale zachovali vzácne kazamaty a celé opevnenie.

Ako sme spomínali, aj v moderných časoch mala táto pevnosť využitie. Sovietska armáda si tu vytvorila tajný muničný sklad. Pevnosť je z veľkej časti zasypaná zeminou a vytŕčajú z nej len niektoré časti, takže bola dobre maskovaná. Sovietom to vyhovovalo, a preto sa po ich odchode z pevnosti odviezlo obrovské množstvo munície.

Dnes je tu múzeum a priestor na výstavy, koncerty a súkromné oslavy. Ak sa sem prídete pozrieť, zažijete atmosféru stiesnených podzemných chodieb. V nich sa ukrývajú stále výstavy, napríklad o Dunaji, lodiach a živote v okolí, ale aj interaktívne atrakcie. Kto chce, ten si vyskúša ako cvičili tunajší vojaci. Pripravené sú milé hry, kde preveríte vaše schopnosti pamäte, koordinácie a spolupráce.

Pevnosť je otvorená každý deň a dostanete sa do nej aj vláčikom. V rámci celodenného výletu potom môžete navštíviť ďalšie dve pevnosti na tejto strane Dunaja – IngmandskúHviezdicovú.

 

V meste vody

 

Ďalším tipom na krátky výlet za hranice je mesto Tata. Vhodné je hlavne pre ľudí, ktorí radi spoja príjemnú prechádzku s trochou športu. Toto mestečko je totiž ako stvorené na vodné športy. Priamo uprostred mesta sa nachádza veľké jazero, kde sa dá kajakovať a podobne. Za mestom sa zase nachádza bazén a pri ňom veľmi zaujímavý náučný chodník.

Chodník Fényes Tanösvény vás prevedie chránenou oblasťou, ktorá v sebe ukrýva ojedinelý ekosystém. Na pomerne malom území sa vďaka ukončeniu ťažby začala opäť zdvíhať voda. Preto sa postupne tunajšie lúky a lesy zmenili na močiar. Z vyvýšeného náučného chodníka môžete pozorovať zaujímavé rastliny, zoschnuté stromy a aj samotné pramene. V úplne čistej vode vidíte, ako stúpajú bublinky a na hladinu vynášajú jemný trblietavý piesok. Ten následne v lúčoch slnka padá a vytvára dojem, ako keby bol zo zlata.

Celý chodník je magický a keď spojíte návštevu mesta Tata ešte s inou lokalitou, určite neoľutujete.

 

U Esterházyovcov

 

Ak vás to ťahá troch ďalej, neobíďte mesto Pápa. Je to taká perlička, kde sa vyžijú hlavné tí, ktorí milujú históriou a prekrásnu architektúru. Množstvo kostolov a upravené uličky potešia nejednu dušu. My sme navštívili tunajší palác Esterházyovcov. Rodina ho založila, no nikdy v ňom reálne nebývala. Behom rokov slúžil na mnohé účely a tento rok bola konečne dokončená jeho rekonštrukcia.

Palác leží na námestí priamo v centre a je ozdobou svojho okolia. Hoci je zrekonštruovaný, rokmi sa z interiéru postrácalo a zničilo priveľa, takže tu žiaľ nenájdeme veľa dobového nábytku. Tento nedostatok sa však podarilo úspešne zakryť pomocou hraných prehliadok. Keď prídete, budete mať možnosť pripojiť sa k prehliadke, ktorou vás prevedie jedna z dvorných dám. Obyvatelia paláca sa tu pokojne prechádzajú a vy si obzriete, ako takí šľachtici skutočne žili.

Ak budete mať záujem, potom sa môžete zastaviť na barokovom marionetovom predstavení, alebo zájsť do modernej kuchyne, kde si vyskúšate, ako sa pečú perníky. Prehliadka vám zaberie pomerne veľa času, tak si ho dostatok vyhraďte. Pečenie je na 45 minút a prehliadka tak podobne. A ak by sa vaše deti začali časom nudiť, môžete ich nechať hrať sa v „detskej izbe“, kde je zabezpečený aj dozor.        

Mesto Pápa okrem tohto paláca ponúka ako inak aj veľký akvapark. Nedávno zrekonštruovaný a plný vodných atrakcií v spojení s kvalitnou vodou isto vylepší výlet do tejto oblasti.    

 

Ďalšie nápady na dovolenku v Maďarsku:

Autor: SiSa, drom                 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.7/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa