TIP na víkend: Celé Slovensko bude vo vare pre víkend plný podujatí

2015-07-23 12:00:35 |   |    | 

Nebudeme donekonečna mlieť len o tom, že je veľmi teplo. Ono naozaj je, ale všimli sme si to už všetci na celom Slovensku. Mali by sme sa radšej zamerať na to, ako jeho pôsobenie zmierniť. Pime veľa vody, zdržujme sa v tieni a hlavne oddychujme. A kde? No čo tak napríklad na víkendových podujatiach? Opäť je ich dostatok na celom území našej republiky, takže nik nebude ukrátený.



 

Bratislava

 

Lisztovej záhrade sa počas víkendu uskutoční 7. ročník letného skvelého čítania – Letné literárne láskanie. Bude sa prečítavať za zvukov hudby a v nedeľu prebehne aj oslava 60. výročia narodenia jedného z najvýznamnejších slovenských autorov Daniela Heviera. Program sa začne vždy o 20:30.

 

Skalica

 

Aj tento rok sa môžeme tešiť na príjemný letný festival plný dobrej hudby. Potešia sa hlavne Záhoráci, ktorí už isto vedia, že ide o Cibula Fest. Začína sa už dnes na letisku v Holíči a počas celého víkendu tu budú vystupovať známe tváre rôznych žánrov. Ak chcete prísť, pokojne môžete využiť kyvadlovú dopravu z Malaciek. Lístky si môžete zakúpiť aj na stránke predpredaj.sk.

 

Kremnica

 

Zajtra už od 9:00 môžete navštíviť Kremnický jarmok. Tento rok sa bude konať len jeden deň, ale za to bude mať nabitý program. Okrem remeselníkov a ich výrobkov tu zažijete hudobné vystúpenia a organizátori pripravili aj špeciálny program pre deti. O 10:00 otvoria aj Trh márností, kde stretnete strigy, bosorky a veštice.

 

Banská Bystrica

 

Počas tohto víkendu si domáci pripomenú banícku slávu tohto mesta. Dokonca sa tu stretnú aj baníci zo širokého okolia a oslávia 760. výročie udelenia mestských práv. Pri tejto príležitosti budú otvorené zaujímavé výstavy, prehliadky, sprievody (rekonštrukcia toho, ako vyzerala návšteva Jozefa II.) a taktiež vystúpenia. Hudba, spev a umenie. Záver programu bude patriť vystúpeniu La Gioia.

 

Banská Štiavnica

 

Zajtra sa pri Počúvadlianskom jazere začne festival Sitno Blues. Od 17:00 sa na ňom predstavia bluesové skupiny a v sobotu príde rad aj na remeselníkov a chutné jedlo. Od 16:00 vás potom zase potešia hudobníci aj z iných žánrov.

 

Strečno

 

Ak je pre vás cez deň priteplo, čo tak sa vydať na nočnú prehliadku hradu. Na Strečne ju zažijete aj s programom Le.Pi.Dla, teda Letného piatkového divadla. Zajtra to bude predstavenie o preslávenom Donovi Quijotovi. V tomto prípade však možno prídete na to, že s veternými mlynmi sa bojovať oplatí. Prehliadky začnú každú hodinu od 20:00 do 23:00 a na záver programu je v prípade dobrého počasia naplánovaná ohňová šou a pozorovanie hviezd.

 

Vysoké Tatry

 

Na Štrbské pleso sa v sobotu a nedeľu dostavia slovenské Ľudové umelecké remeslá. Remeselníci vám ukážu, aké krásne výrobky dokážu vytvoriť vlastnými rukami a tradičnými postupmi.

 

Trenčianske Bohuslavice

 

Práve prechádzame obdobím, kedy sa na nás z každej strany doslova valia festivaly a rôzne udalosti. Je ťažké si vybrať, keďže víkendov je málo, a preto si treba dobre rozmyslieť, kam počas nich pôjdeme. Jednou z možností je aj festival Žákovic Open. Prebehne v piatok a sobotu a počas týchto dvoch dní tu vystúpi množstvo zaujímavý ch interpretov ako HEX, Ivan Mládek, Billy Barman a pod.

 

Stará Ľubovňa

 

Na tunajšom hrade nás počas celého víkendu čakajú Stredoveké hradné slávnosti. Témou tohtoročného festivalu bude Cesta kráľovských insígnií Z Poľska až na hrad Ľubovňa. K programu bude patriť aj vystúpenie sokoliarov, šermiarov a dobová hudba. V piatok večer sa navyše uskutočnia nočné prehliadky hradu, kde sa oboznámite s korunovačnými klenotmi. Začnú sa o 20:00, 20:15, 20:30, 20:45 a 21:00.

 

Jaslovské Bohunice

 

Hudba dorazí aj sem. Zajtra tu prebehne festival FestDobréBohunice, ktorý odprezentuje menšinové akustické žánre. Stretnú sa tu špičky domácej a českej scény v žánroch ako folk, country, bluegrass a podobne.

 

Liptovský Mikuláš

 

Jazz na Slovensku získava stále vyššiu prestíž, a aj preto sa môžeme tešiť na Mikulášsky jazzový festival. Prebehne počas troch dní víkendu a vystúpi tu stovka hudobníkov. Festival sa odohrá v hudobnom klube Reduta.

 

Starý Tekov

 

Sobota bude patriť histórii a spomienke na Boje na Hrone. Predvedie sa tu policajný zbor, uvidíte ukážky bojov a techniky, lietadlá, výcvik a defilé historickej techniky.

 

Nová Baňa

 

Pri príležitosti sviatku sv. Anny sa v Novej Bani uskutoční Banícky fakľový sprievod a Anna bál. V sobotu si tak pred kaplnkou uctia svoju patrónku sv. Annu, potom prejdú do areálu Zvonička, kde sa o 21:00 začne bál.

 

Častá

 

Aj tento víkend sa na Červený kameň dostavia odborníci, ktorí vám porozprávajú o výstavbe hradu. Víkendové rozprávanie s podtitulom Stavebný vývoj hradu prebehnenedeľu o 15:00. Návštevníci sa dozvedia omnoho viac ako pri bežnej prehliadke a odborník im vysvetlí na čo tie ktoré časti hradu slúžili a ako boli vybudované.

 

Piešťany

 

Milovníci cykloturistiky, by sa mohli pristaviť v sobotu ráno o 10:00 v Piešťanoch. Uskutoční sa tu spoločný organizovaný cyklovýlet po okolí. Vyrazí sa spred sochy barlolamača pri Kolonádnom moste a smerovať sa bude na Veľkú Javorinu, kde prebehnú Slavnosti bratrství Čechů a Slováků.

 

Košariská

 

V múzeu na Košariskách sa v sobotu odohrá pripomenutie 135. výročia narodenia Milana Rastislava Štefánika. K programu patrí kladenie vencov, omša, prezentácia, premietanie, návšteva múzea a aj ukážka bojov.

 

Michalovce

 

V sobotu sa práve sem presťahujú bojovníci z obdobia Veľkej Moravy. Návštevníci sa oboznámia s tým, ako  sa vtedy žilo, bojovalo aj umieralo. Nebudú chýbať ukážky bojov, súťaže, jedlo a hudba. Podujatie prebehne v Študentskom parku od 14:00.

 

Likava

 

Aj na tento hrad zavítajú doboví bojovníci. Teraz to ale budú stredovekí rytieri, ktorí sa predvedú v rôznych scénkach a neskôr v záverečnom boji. Po ňom budú nasledovať mučenia a popravy. Návštevníci si obzrú aj šikovných majstrov remeselníkov a život, ako prebiehal v danom období.

 

Vitanová

 

Ak hľadáte miesto, kde by ste si v sobotu a v nedeľu užili dobrú nehlučnú hudbu, zamierte do Vitanovej a jej prírodného amfiteátra v Oraviciach. Zažijete tu Folklórne slávnosti pod Osobitou,  kde sa predstaví veľa skupín a umelcov.

 

Pribylina

 

Toho, koho zaujímajú slovenské tradície, srdečne pozývame do Pribyliny, kde sa v sobotu na obed začne tradičná liptovská svadba. Prebehnú všetky obrady, obyčaje a náležitosti, ktoré sa kedysi spájali so sobášom. V Múzeu liptovskej dediny tak zistíte, ako to naozaj vyzeralo v domácnostiach, kde sobáš bol jedným z veľmi významných dní.

 

Gbely

 

Na Adamovských jazerách sa v sobotu uskutoční Stretnutie historických vozidiel. Program začne o 10:00.

 

Zdroj/autor: slovakia.travel, TASR, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa