Dovolenka na konci leta: Chorvátsky Rab je ostrovom slnka, očarí aj v týchto dňoch

2023-08-14 12:30:00 |   |    | 

Slováci Chorvátsko milujú, no väčšinou mieria na rovnaké miesta. Niektoré lokality záujmu našincov trochu unikajú, čo je veľká škoda. Napríklad Rab, prezývaný Ostrov slnka, by si rozhodne zaslúžil viac pozornosti.



 

Obývali ho už od čias paleolitu

Rab bol obývaný už od paleolitu, čo dokazujú archeologické nálezy z mladšej doby kamennej alebo z doby bronzovej. Ľudia tam našli dobrú pôdu pre poľnohospodárske účely, ale zároveň im hornatý terén poskytol ideálne miesto na bývanie z hľadiska bezpečnosti. Keďže väčšinu jeho povrchu v minulosti pokrývali lesy, tak ho nazývali Arba, čo znamenalo tmavý. Keď sa neskôr na ostrov dostali Rimania, tak ho prvýkrát premenili na dovolenkové sídlo. Vybudovali tam kúpele, divadlo, antické chrámy a vily, ktoré využívali vtedajší šľachtici. Rab dostal prezývku Slnečný ostrov, pretože tam majú počas roka väčšinu slnečných dní.

 

Tisícročné stromy i geologický park

Na Rabe sa môžete tešiť na množstvo prírodných unikátov, ku ktorým vedú aj náučné chodníky. Priamo pri obľúbenom letovisku Lopar sa nachádza geologický park so zaujímavými kamennými útvarmi a pri Kalifronte zas les Dundo, ktorý je ako jeden z mála pôvodne zachovaný. Rastú v ňom až tisíc rokov staré stromy, ktorým dominujú ihličnany, najmä rôzne druhy borovíc. Túro oblasť najlepšie preskúmate po Premužićovom chodníku z roku 1930, ktorý je vhodných pre peších i cyklistov.

 

Z ich kameňov postavili viaceré katedrály v krajine

Hlavné mesto ostrova sa taktiež nazýva Rab a preslávili ho jeho kostolné veže. Táto oblasť patrila medzi prvé obývané a jej základy postavili v 1. storočí. Vtedy vybudovali hradby a veže, od ktorých sa neskôr ďalej odvíjalo súčasné centrum. Keďže počas jeho výstavby ostrov obývali Benátčania, budovy sú výrazne ovplyvnené aj ich architektúrou. Medzi najzaujímavejšie patrí kláštor, kostol svätého Andrija a gotický palác. Z ostrova pochádza kameň, ktorý použili na výstavbu katedrály aj v Zadare a Šibeniku.

 

Nájdete tu aj pieskové pláže

Dovolenka v Chorvátsku nevyhovuje niektorým cestovateľom kvôli prevahe kamienkových pláží. Najmä pre rodiny s deťmi to býva problémom, pretože pre nich nie sú natoľko pohodlné. Rab má veľkú výhodu v tom, že ponúka rôzne typy pobrežia. Nájdete tu aj pre tento región typické kamenné pláže, ale i viacero pieskových. Na ostrove je tiež niekoľko malých súkromných pláží, kde si môžete oddýchnuť len sami. Na miestach, kde je ťažší prístup do mora, ponúkajú aspoň posedenie na móle. Pre rodiny s deťmi sú najlepšie pláže Kampor a Gonar, ktoré majú najmiernejší vstup do vody. Rovnako populárna je Rajska Plaža, ktorá je dlhá niekoľko kilometrov a nachádzajú sa na nej aj viaceré hotelové rezorty. Rab je tiež známy svojimi nudistickými plážami, nachádza sa tam dokonca najstaršia pláž tohto druhu v Európe.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa