Národný park Velebit – taká ťažšia turistika v Chorvátsku

2022-07-22 08:01:00 |   |    | 

Ste skôr ten typ cestovateľa, ktorý namiesto vylihovania na pláži rád trávi dovolenku aktívne? Aj Slovákmi a Čechmi obľúbené Chorvátsko vám toto môže poskytnúť. Ak vás po pár dňoch omrzí more, vyberte sa na hory. Sú tu naozaj krásne a turistika celkom drsná.



 

Ako sa sem dostanete?

Národný park Velebit nájdete v pevninskej časti Chorvátska, konkrétne v Licko-senjskej župe, spadajúcej pod občinu mesta Senj. Výborným východiskovým bodom je dedinka Jablanac, nachádzajúca sa asi tri kilometre od prístavu Stinica. Z ostrova Rab (mesto Mišnjak) sem premáva trajekt približne každú hodinu.

 

Zažite najnižšie položenú horskú chatu

Prvý pohľad na malebnú dedinku Jablanac vás chytí za srdce. Je posadená v dolinke, kam sa okrem nej už nič viac nezmestilo. Jablanacu dominuje kamenný kostolík so špicatou vežou, za ktorým sa vynímajú majestátne kopčiská, čakajúce na nedočkavé nohy dobrodruhov. Vraj tu žije len niečo okolo 80 obyvateľov.

Fungujúci obchod nehľadajte a ani autobusovú zastávku. Ubytovacie a stravovacie možnosti narátate na prstoch jednej ruky, aj to budete mať prsty navyše. Ale zato sa tu nachádza naozajstný unikát - najnižšie položená vysokohorská chata. Možno tak 20 metrov nad morom, vedú k nej však strmé schody, ktoré v nohách veru pocítite. Výhodou je, že táto chata je priamo na chodníku do Národného parku Velebit.

Ubytovať sa v nej je ozajstný zážitok, na ktorý budete spomínať ešte roky. Máte tu „za facku“ nielen lôžko so strechou nad hlavou, pitnú vodu, vybavenú kuchynku, ale i otvorenú sprchu s výhľadom na more a hlavne veľmi milých ľudí, s ktorými pri príjemnom rozhovore strávite celý večer. Nájdu pre vás i pivo a nejaké tie suché potraviny, pokiaľ ste to zásobami neodhadli (spoliehali ste sa na neexistujúci obchod) a poradia, kam sa v okolí oplatí pozrieť. Skrátka, užijete si tu jedinečnú atmosféru a všetky tie krásne momenty, ktoré prináša jedine cestovanie.

 

Hor sa do Národného parku Velebit

Príroda je tu čarovná hneď od začiatku, ale rovnako tak vyprahnutá a drsná. Na poldňovú turistiku je v horách Velebitu aj 5 litrov vody málo. Máte potrebu odpočívať a dopĺňať „palivo” každú polhodinu. Najčastejším cieľom turistov, ktorí zablúdia do týchto končín, je vrch Alančić (1611 m n. m.).

V slovenských podmienkach by ste si povedali, že to zvládnete „ľavou-zadnou“, no tu šliapete priamo od mora, z úplnej nuly, takže už na 500 metroch nadmorskej výšky máte celkom dosť. Stúpanie je priam smrteľné. Sám za seba hovorí predpokladaný čas túry - 11 kilometrov za 6 hodín.

Les a kosodrevina sa so stúpajúcimi výškovými metrami menia na skalnaté mestečko. A zrazu vstupujete do Národného parku Velebit, ktorý vás oficiálne privíta drevenou tabuľkou. Otvárajú sa pred vami fascinujúce výhľady a vy sa neviete prestať kochať. Skaly rôznych tvarov všade navôkol…

Hoci za výstup na vrchol Alančiću platíte potom a takmer všetkými zásobami vody i cukrov, samotná chata kúsok pod jeho vrcholom je trochu sklamaním. Čakáte, že vám dajú aspoň pitnú vodu, no na to zabudnite. Nič tu nie je zadarmo. Platíte ďalej, a nielen námahou. Ešte vás „skasírujú“, že ste tam vôbec došli.

 

Prespanie a trasy pre dobrodruhov

Ak „nemáte Boha pri sebe” a chcete pokračovať v tejto dobrodružnej, priam samovražednej ceste aj na druhý deň, neďaleko od Alančiću nájdete pomerne komfortnú nocľaháreň. Ráno môžete pokračovať po červenej až po dedinku Velike Brisnice neďaleko mestečka Starigrad.

Ak vám sily a zásoby ešte vydržali, stočte to radšej doprava, kde na vás čakajú ďalšie 1600-ky. Napríklad Goli vrh (1669 m n. m.), Seravski vrh (1661 m n. m.) či Rožanski vrh (1638 m n. m.).  No pokiaľ sa na to už necítite, odporúčame zostúpiť rovnakou cestou späť do Jablanaca alebo až do Stinice.

 

Voda nad zlato

Hold, v týchto končinách je to s vodou bieda. V lete obzvlášť. Zdroje pitnej vody na trase takmer nenájdete. Neváhajte si preto so sebou vziať pokojne aj tých 5 litrov. No výhodou je, že s výstupom do určitej nadmorskej výšky začne klesať teplota a pofukovať príjemný vánok. To vás čiastočne zachráni a už nebudete pociťovať taký smäd. No celé to akosi lepšie prežijete aj vďaka tomu, že vám budú „šliapať” endofíny z krásnych výhľadov.

Tak šťastnú cestu a krásne dobrodružstvo!

 

Autor: © Zoznam/Monika Kusendová

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 9. máj. 2024. Meniny má Roland.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa