Chorvátske hrady lákajú turistov svojimi legendami a mýtmi

2022-07-11 12:00:00 |   |    | 

Návštevníci milujú prehliadky hradov najmä kvôli zaujímavým príbehom, ktoré sa dozvedia o ich predošlých majiteľoch. Často sú to legendy, ktoré sa ani nezakladajú na pravde. Napriek tomu nás lákajú a pri každej ďalšej návšteve zámku čakáme, kedy nám prezradia nové tajomstvo. Niekoľko zaujímavostí si vypočujete aj v najkrajších chorvátskych hradoch.



 

Veliki Tabor

Romanticky pôsobiaci hrad sa spája s dvoma legendami. Prvá z nich je známejšia a hovorí o zakázanej láske. Krásna Veronica sa zamilovala do muža menom Fridirik. Ten bol ženatý a kvôli tomu sa museli stretávať len tajne. Jeho manželku Elizabetu však raz našli mŕtvu. Zamilovaná dvojica sa vtedy rozhodla ujsť, ale nanešťastie ich počas úteku našiel Fridirikov otec. Ten sa rozhodol milencov potrestať. Zatiaľ čo svojho syna uväznil vo veži, jeho milovanú vyhlásil za čarodejnicu. Potom voči nej viedol proces, počas ktorého ju odsúdili na smrť. Úbohé dievča upálili priamo vo Velikom Tabore. Domáci tvrdia, že keď budete počas návštevy hradu dobre počúvať, začujete jej usedavý plač. Druhý príbeh sa týka ľudí, ktorí nešťastne zomreli priamo na tomto mieste. Keď prídete k pamiatke v podvečer sviatku všetkých svätých, údajne tam uvidíte pochodovať ich kostry.

 

Hrad Valpovo

Rozlohou jeden z najväčších hradov v krajine sa spája s legendou o Bielej pani. Tak ako v mnohých iných krajinách, aj v Chorvátsku sa stretávame s príbehom o tejto tajomnej žene. Dokonca v 19. storočí sa údajne podarilo potvrdiť jej prítomnosť v priestoroch Valpova. Podľa dobových zápisov má ísť o mladé dievča, ktoré v hrade zomrelo pred stovkami rokov. Podľa legendy ju sotili z hradieb a dopadla až v blízkosti kaplnky. Jej telo sa však nepodarilo nájsť, preto vraj bude po chodbách blúdiť až dovtedy, pokiaľ sa niekomu nepodarí pochovať jej kosti. Dovtedy nenájde pokoj. Niekedy sa vraj stáva, že vás môže prosiť o to, aby ste jej pomohli pri hľadaní jej pozostatkov. Raz sa údajne podarilo nájsť opustenú kostru, lenže tá nakoniec nepatrila Bielej pani, ale inej žene, ktorá zomrela počas bojov na hrade.

 

Hrad Ozalj

Niektoré legendy mátajú ľudí až dodnes. Väčšinou sa spájajú s pokladmi, ktoré hľadajú celé generácie hľadačov cenností. Takýto príbeh si vypočujete aj v starom hrade Ozalj. V 17. storočí si tunajší panovník nechal prerobiť väčšinu priestorov podľa svojich predstáv. Vtedy sa robotníci dostali do jednej tajnej časti, kde sa nachádzala zamurovaná komnata. Keď sa im ju podarilo otvoriť, nevychádzali z nemého úžasu. Našli tam vraj obrovské množstvo klenotov, zlatiek a dokonca aj kráľovskú korunu. Túto správu vraj potvrdzujú dobové dokumenty. Nikde sa však neuvádza, ako s nájdeným majetkom naložili. Preto vznikol tajomný príbeh, podľa ktorého zostal poklad na hrade, len ho zakopali na iné miesto. Z toho dôvodu je Ozalj v centre záujmu všetkých milovníkov dobrodružstiev, ktorí chcú nájsť historické klenoty. Druhá legenda hovorí o tom, že z hradu vedú tajné chodby, ktoré panstvo v prípade núdze vyviedli von z mesta.

 

Veža Nehaj

Táto jednoduchá stavba síce nepatrí medzi hrady, ale v minulosti slúžila ako obranná veža. Taktiež sa s ňou spájajú dve zaujímavé legendy. Panstvo dalo príkaz, že pri výstavbe mali spojiť stavbu s centrom mesta. Chceli totiž, aby vojaci boli neustále v kontakte s domácimi obyvateľmi a získavali tak od nich potravu. Takto mali medzi sebou blízke vzťahy a o to viac ich chránili. Ľudia zase spoznali svojich hrdinov a dobre sa o nich starali. Druhá povesť hovorí o dievčine menom Zora, ktorá vraj okradla spolu s niekoľkými chudobnými deťmi tunajšieho panovníka. Malých zlodejov sa nikdy nepodarilo chytiť, pretože sa skryli práve v tajnom tuneli k veži.

 

Hrad Trakošćan

Jeden z najkrajších chorvátskych hradov sa spája s príbehom o drakoch. V minulosti okolo Trakošćanu vraj žilo hneď niekoľko takýchto mýtických tvorov. Podľa jednej z legiend sa mali dokonca ukrývať v kopci, na ktorom neskôr postavili pevnosť a po nej toto šľachtické sídlo. Niektoré príbehy hovoria aj o tom, že jeden z drakov kedysi žil v komnatách tohto krásneho hradu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa