Belgický Hasselt: Mesto zaujímavých múzeí a nádhernej architektúry

2019-01-08 12:00:00 |   |    | 

História mesta Hasselt siaha do 7. storočia. Svoje pomenovanie dostalo podľa lieskového dreva, ktoré vtedy rástlo v jeho okolí. Počas dejín patrilo okrem Belgicka aj iným krajinám, v súčasnosti je hlavný mestom provincie Limbursko. Nachádza sa tam množstvo múzeí a tešiť sa môžete aj na miestne pivo a alkohol.



 

Vyhliadková veža kostola St Quentin

Cestovatelia milujú Hasselt najmä kvôli historickému centru s typickou belgickou architektúrou. Viaceré domčeky majú pôvodný charakter a dnes sa tam už nachádzajú reštaurácie a predajne so suvenírmi. Pokiaľ sa chcete pokochať krásnym výhľadom na tieto budovy, zájdite do kostola St Quentin. Ten má zvonicu, ktorá je najvyšším bodom v tejto časti mesta. Po zdolaní 168 schodov sa vám najprv naskytne pohľad na nádherné historické zvony a potom sa už dostanete do vonkajšej časti, odkiaľ sa môžete pokochať pohľadom na centrum.

 

Múzeá v Hasselte

Múzeum módy – v Hasselte nájdete niekoľko zaujímavých múzeí. Jedno z nich sa venuje móde a domácim návrhárom. Počas prehliadky si môžete pozrieť nielen vývoj oblečenia za niekoľko ostatných dekád, ale aj niekoľko extravagantných kúskov z belgických módnych línií. Vstupné: 8 eur

CIAP – v centre mesta sa nachádza aj múzeum moderného umenia. Každý prvý štvrtok v mesiaci tam organizujú dočasné výstavy menej známych umelcov. Počas roka taktiež robia zaujímavé podujatia ako koncerty, diskusie s umelcami a vedomostné zábavné kvízy. Vstupné: 4 eurá

Literárne múzeum – otázkou, či sa dajú urobiť knihy a svet literatúry ešte zaujímavejšie, sa zapodievali v špeciálnom múzeu, ktoré pripomína veľkú knižnicu. Jednotlivé miestnosti predstavujú rôzne literárne smery a deťom aj dospelým takýmto netradičným spôsobom ukazujú zaujímavosti o domácich spisovateľoch. Výstava je interaktívna a pokojne si počas nej môžete vziať nejakú knihu a chvíľu ju čítať. Vstupné: 4 eurá

Múzeum pátra Valentinusa – v meste Hasselt zomrel v roku 1905 páter Valentinus, ktorého v roku 2003 blahorečil pápež Ján Pavol II. V kaplnke, kde mal pohreb, vytvorili múzeum, ktoré sa venuje životu tohto svätca a oboznamuje ľudí so všetkými zázrakmi, ktoré vykonal. Vstupné: zadarmo

Radnica – jednou z najlepších ukážok belgickej architektúry je radnica, ktorú dodnes využívajú na pôvodné účely. Z tohto miesta organizujú bezplatné prehliadky mesta, ktoré sa vždy týkajú inej zaujímavej témy.

 

Na pohárik jeneveru

V Hasselte sa nachádza jedna z mála originálnych tovární na jenever. Tento špeciálny druh ginu sa môže vyrábať iba v Holandsku, Belgicku a vybraných lokalitách Francúzska a Nemecka. Továreň je z časti prístupná verejnosti. Nachádza sa tam múzeum, ktoré zachytáva dejiny kedysi najobľúbenejšieho alkoholu v tejto krajine. Jeho súčasťou je aj ochutnávka, ktorá je zahrnutá v cene 7-eurovej vstupenky. V meste ponúkajú špeciálne testovanie tohto ginu, ktorý párujú s rôznymi druhmi belgickej čokolády. Limbursko je tiež domovom lokálneho piva, takže domáci organizujú gastronomické prehliadky, počas ktorých ochutnáte rôzne typy ich obľúbeného nápoja.

 

Mesto záhrad

Či to je okolie mesta, alebo sa prejdete jeho centrom, stále máte okolo seba množstvo zelene. Najobľúbenejšou atrakciou tohto druhu je japonská záhrada, ktorá prináša pohľad na záhradníctvo ázijských krajín. Je v nej množstvo nádherných kvetov, ale aj malých stavieb, ktoré pripomínajú túto kultúru. V blízkosti Hasseltu môžete navľštíviť aj chránenú krajinnú oblasť De Wijers. Väčšinou ide o rovinatý terén, ktorý je vhodný na príjemné prechádzky. Keďže sa tam nachádza viacero malých jazier, v parku je až 1001 mostov, ktoré sú jeho charakteristickým poznávacím znamením. Región Limburg je známy najmä vďaka pestovaniu levandule, v centra sa nachádza bylinková záhrada a park Dina Deferme zase ponúka pohľad na rustikálne záhradníctvo s množstvom voňavých ruží.

 

Bokrijk

Neďaleko Hasseltu je skanzen Bokrijk, na ktorého pôde sa v minulosti nachádzala veľká farma a niekoľko domov. V polovici minulého storočia prebudovali túto lokalitu na open air múzeum pôvodnej architektúry. Preniesli tam 148 autentických budov, ktoré zoradili do podoby malej dedinky. Časť z nich obývajú ľudia, ktorí robia predstavenia pre turistov. Tí sa tu dozvedia viac o rôznych remeslách, živote v minulosti, môžu si pozrieť, ako sa kedysi vyrábal jenever a taktiež majú možnosť zakúpiť si rôzne tradičné suveníry.

 

Plavby po Albert kanáli a iné aktivity

V okolí Hasseltu máte k dispozícii množstvo zaujímavých aktivít. Jedna zo spoločností zabezpečuje lety balónom ponad celú oblasť. V meste je niekoľko požičovní bicyklov, keďže región ponúka niekoľko cyklistických trás. Veľmi obľúbené sú plavby po časti kanála Albert, ktorý prechádza severovýchodom Belgicka.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa