To najlepšie z metropoly Švédska: TOP 10 atrakcií v Štokholme

2022-05-03 12:00:00 |   |    | 

Hlavné mesto Švédska má oproti iným metropolám jednu výnimočnosť. Rozprestiera sa na niekoľkých ostrovoch, ktoré sú prepojené mostami.



 

Táto oblasť bola osídlená v priebehu 8. storočia, prvá zmienka o samotnom Štokholme pochádza z polovice 13. storočia. Na jeho území sa často odohrávali veľké boje, posledný z nich bol súčasťou tridsaťročnej vojny medzi Ruskom a Pruskom.

 

1. Gamla Stan

Turisti najviac obľubujú starú časť mesta, ktorú začali budovať na území súčasného Štokholmu ako prvú. Úzke uličky ponúkajú prierez historických budov od 13. storočia až po súčasnosť. Domáci obyvatelia popisujú Gamla Stan ako jedno veľké múzeum, cestovatelia majú zase pocit, akoby sa zrazu objavili uprostred rozprávkového sveta. V tejto časti sa nachádza viacero zaujímavých pamiatok ako napríklad katedrála, kráľovský palác alebo múzeum venujúce sa histórii Nobelovej ceny.

 

2. Kráľovský palác

Na mieste súčasného sídla kráľovskej rodiny sa pôvodne nachádzal hrad Tre Kronor, ktorý na konci 17. storočia vyhorel. Preto sa tam rozhodli postaviť nové sídlo, ktoré sa nakoniec stalo najväčším palácom v Európe. Dokopy sa tam nachádza 600 miestností, v ktorých ešte stále žijú zástupcovia švédskej monarchie. Časť priestorov je prístupná pre verejnosť. Sídli tam päť múzeí, pričom najobľúbenejšia výstava ukazuje korunovačné klenoty a kráľovské šperky a pozriete sa aj na vzácne kúsky z garderóby švédskych šľachtičien.

 

3. Múzeum Vasa

V Štokholme majú tiež najnavštevovanejšiu atrakciu v celej Škandinávii. Nejde o tradičné múzeum, historickú stavbu a ani zábavný park. Turistov najviac láka výstava historickej bojovej lode, ktorá pochádza z roku 1628. Vasa je 69 metrov dlhá a celá je zdobená vyrezávanými drevenými sochami. Pôvodne sa používala na vojenské výpravy, potom začala chátrať a opäť ju zrenovovali a vystavili v roku 1961. Takmer celú sa ju podarilo uchovať v pôvodnom stave. Chýba jej iba rozsiahla vrchná časť. Kvôli tomu vymysleli na streche budovy múzea špeciálnu ozdobu. Nachádzajú sa tam napodobeniny pôvodných stožiarov, aby si návštevníci mohli predstaviť ako bola kedysi táto loď vysoká. Súčasťou prehliadky je výstava, ktorá predstavuje vznik Vasy a jej miesto vo švédskych dejinách.

 

4. Múzeá osobností

Pri spomienke na Švédsko každému ihneď napadne aj meno skupiny ABBA. Hudobný fenomén sedemdesiatych rokov sa stále teší veľkej obľube. Kvôli tomu vymysleli v centre Štokholmu múzeum, ktoré sa zameriava na ich bohatú kariéru. Okrem iného sa môžete odfotiť pri voskových figurínach členov skupiny, pozrieť si viacero ich kostýmov a zlatých platní. V meste sa nachádza aj vychytená kabaretná reštaurácia, ktorá je štylizovaná do príbehu muzikálu Mamma Mia. Interiér vyzerá ako v gréckej taverne, počas večere vám ponúkajú špeciality z tejto krajiny a navyše ako bonus si môžete zatancovať spolu s hercami a tanečníkmi, ktorí spievajú hity legendárnej kapely. Ďalšou slávnou švédskou osobnosťou je Astrid Lindgrenová, autorka množstva detských kníh na čele s ryšavou nezbednicou Pippi. V Štokholme môžete navštíviť byt, v ktorom bývala.

 

5. Štokholmský skanzen

Na ostrove Djurgården sídli najväčší skanzen na svete. Presťahovali tam 150 stavieb z rôznych kútov Švédska, ktoré predstavujú tradičnú architektúru tejto krajiny. Jeho súčasťou je zoologická záhrada, v ktorej chovajú len zvieratá typické pre tieto končiny. Zamestnanci skanzenu sa po jeho priestore pohybujú iba v kostýmoch, aby tak verne zapadli do tejto pokojnej historickej atmosféry. Niektoré obydlia premenili na interaktívne múzeá, kde sa dozviete niečo viac o remeslách a spôsobe obživy pôvodných obyvateľov. Obľúbenou zastávkou je pekáreň, v ktorej pečú chlieb a sladké pochúťky podľa tradičných receptúr.

 

6. Gröna Lund

Popri skúmaní bohatej histórie Štokholmu si rezervujte trocha času aj na zábavu. Počas jarnej a letnej sezóny pravidelne otvárajú brány zábavného parku Gröna Lund, v ktorom sa nachádza tridsať rôznych atrakcií. Niektoré z nich majú podobu retro kolotočov, ale môžete si tam vyskúšať aj hranice strachu na viacerých adrenalínových atrakciách. V tejto časti mesta sa nachádza niekoľko obľúbených podnikov, medzi ktorými sú kabaretné bary s rôznymi divadelnými a muzikálovými predstaveniami.

 

7. Veža Telefonplan

Jednou z moderných atrakcií v meste je veža Telefonplan (Telefónna veža), ktorá ponúka pohľad na aktuálne umenie. Deväťposchodová stavba má na každej svetovej strane farebné okná. Ich zmeny môže ovládať ktokoľvek, kto drží v ruke mobilný telefón. Jednotlivé odtiene upravujete buď pomocou aplikácie, alebo na smartfóne vytlačíte potrebné číslo a zadáte presné kódy poschodia, okna a farby, na ktorú by sa malo zmeniť.

 

8. Fotografiska

Vo Švédsku nájdete tiež jedno z najvýznamnejších svetových múzeí, ktoré sa venuje fotografii. Galéria má už v súčasnosti tak silné meno, že tam výsledky svojej práce pravidelne vystavujú svetovo uznávaní fotografi. Časť výstavy je stála a venuje sa histórii tohto umenia vo švédskych dejinách, v ostatných miestnostiach sa striedajú aktuálne prehliadky, ktoré dávajú priestor umelcom z celého sveta.

 

9. Palác Drottningholm

Na predmestí Štokholmu nájdete ďalší z palácov, ktorý stále patrí kráľovskej rodine. Tá ho využívala ako hlavné sídlo až do roku 1981. Potom uvoľnili väčšiu časť priestorov a ponechali si iba južné krídlo, kam sa uchyľujú na krátke dovolenky. Palác pochádza zo 17. storočia a je najzachovalejšou pamiatkou tohto druhu v severnej časti Európy. Postavený bol vo francúzskom štýle a jeho dôležitou súčasťou je divadlo, ktoré až dodnes stále používa pôvodný systém na prácu s kulisami.

 

10. Prechádzka po štokholmských strechách

Turisti v mestách radi hľadajú atrakcie, ktoré nemôžu vyskúšať v iných končinách. Štokholmskou výnimočnosťou je netradičná prechádzka po strechách tunajších budov. Tá vedie po stavbách v historickom centre a takýmto originálnym spôsobom prezentuje históriu mesta a ukazuje to, čo je medzi ich pamiatkami najatraktívnejšie.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa