Tri korunky švédskeho turizmu - Štokholm, Göteborg a Malmö

2021-08-16 12:00:00 |   |    | 

Podľa cestovateľského portálu Tripadvisor patria medzi najobľúbenejšie destinácie Švédska tri najväčšie mestá Štokholm, Göteborg a Malmö. Pozrime sa, prečo je to tak.



 

Hlavné mesto Švédska Štokholm má jedinečný charakter; tvoria ho moderné atrakcie v spojení s historickým šarmom. Mesto preslávili až dve pamiatky zapísané v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Prvou je kráľovský palác Drottningholm, ktorý je sídlom kráľovskej rodiny. Tento letný zámok je prezývaný aj „Versailles severu“ a nachádza sa na kráľovninom ostrove Lovon. Stavba komplexu bola zahájená v roku 1681 a je jedným z mála historických miest, kde v minulosti dominovali najmä ženy. Nachádza sa tu aj Drottningholmské divadelné múzeum, ktoré každoročne v lete uvádza súbor opier. Zámocký park zdobia aj sochy z Valdštejnskej záhrady na Malej Strane v Prahe, ktoré si Švédi odviezli ako vojnovú korisť.

Druhou pamätihodnosťou na zozname UNESCO je lesný cintorín a krematórium Skogskyrkogården z 1. polovice 20. storočia. Architekti sa pri jeho tvorbe inšpirovali posvätnými miestami starých Grékov a Rimanov, a to najmä v zmysel vzťahu k okolitej prírode. Na cintoríne našli večný odpočinok viaceré švédske osobnosti vrátane slávnej herečky Grety Garbo či nedávno zosnulého DJ-a Aviciiho.

Druhé najväčšie mesto Švédska Göteborg ponúka návštevníkom rôzne divy súše aj mora. Zaujímavým lákadlom je rybí trh Feskekôrka, kde si môžete vybrať z rôznych druhov rýb a rybích špecialít. Všetky sú samozrejme čerstvé, takže sa nemusíte báť o kvalitu.

Ak milujete skôr umenie, na svoje si prídete v Göteborgs konstmuseum, ktoré má jednu z najlepších zbierok neskorého 19. storočia v severskom umení. Vidieť tu môžete slávnych rodákov Carla Larssona, Bruna Liljeforsa alebo Edvarda Muncha, ale aj svetových umelcov iných období. Obdivovať môžete diela Moneta, Picassa či Rembrandta.

Budova múzea bola vytvorená pre medzinárodnú výstavu v Göteborgu v roku 1923, architektom Sigfridom Ericsonom. Oslavuje 300. výročie mesta a monumentálny klasicistický štýl severskej architektúry. Postavená je zo žltej tehly, podobne ako aj mnohé iné stavby v tomto meste.

Treťou top destináciou je Malmö. Dominantou mesta je Öresundský most, ktorý ponad prieliv Öresund spája Švédsko a Dánsko. V minulosti bolo Malmö zamerané na rozvoj priemyslu, dnes je známe ako ekologické mesto s mnohými ekobudovami.

Turisticky atraktívnou je i najvyššia budova vo Švédsku, Turning Torso. Tento obytný mrakodrap bol ocenený viacerými architektonickými cenami. Stavbu naprojektoval stavebný inžinier, sochár a maliar Santiago Calatrava. Veža bola otvorená v roku 2005 a dosahuje výšku 190 metrov s 54 poschodiami. Je v 147 bytov.

V prípade, že už top destinácie Švédska dobre poznáte, môžete si k nim pridať i mestá Uppsala, Helsingborg či Vasteras.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: Mária Hikelová

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa