Holandský Delft - malé mesto s veľkou minulosťou

2019-11-03 00:00:01 |   |    | 

V oblasti súčasného mesta Delft bola kedysi jednoduchá stredoveká dedinka, ktorá sa postupne začala rozrastať, až nadobudla pozíciu významného obchodného uzla. Vďaka tomu sa postupne stala jedným z najkrajších historických miest v Holandsku. Po celom svete ju preslávil maliar Vermeer, porcelán a významná technologická univerzita, ktorú založili v 19. storočí.



 

Delftské kanály

Najstarší z kanálov má vyše 700 rokov. Pôvodne neboli začlenené priamo do návrhov výstavby mesta. Časom ich vyhĺbili kvôli zjednodušeniu prepravy tovaru a ľudí. Zároveň ich začali využívať ako hranice mesta a plnili aj obrannú funkciu. Potom ich použili aj pri tvorbe kanalizácie, keďže im pomáhali odvádzať a privádzať vodu.

V novodobých dejinách sa z kanálov stali obľúbené atrakcie, ktoré sú už nezameniteľnou súčasťou Holandska. Preto ich neskôr začali využívať na turistické účely. Aj v Delfte vybudovali popri kanáloch vychádzkové a cyklistické chodníky, postavili tam kaviarne, reštaurácie a dodali im punc kultúrneho strediska mesta. Okrem toho sú tiež veľmi obľúbené aj samotné plavby, ktoré vás prevedú po všetkých zákutiach mesta.

 

Delftský porcelán

Obľúbeným suvenírom z tohto regiónu je známy delftský porcelán. Ten začali vyrábať v 17. storočí na základe skúseností z Talianska a Španielska. Jeho podklad bol tradične biely a maľovali naň modrou farbou. Keďže v tých časoch neprichádzali z Číny dostatočné zásoby tradičného porcelánu, holandská šľachta si vyžiadala, aby remeselníci začali kopírovať tento štýl.

Vtedy sa v delftskej majolike udomácnili rustikálne vzory a drobné ozdobné motívy, ktoré sa inšpirovali aj ázijským umením. Záujem o porcelán časom klesal, niekoľko fabrík zavreli a začali v nich vyrábať pivo. Dnes sa už len pár závodov venuje ručnému zdobeniu váz, tanierov a iných suvenírov, preto je ich práca o to cennejšia a populárnejšia.

 

Starý a nový kostol

Medzi hlavné pamiatky v meste patria starý a nový kostol. Ten starší postavili v priebehu 13. storočia a má dominantnú vežu, ktorú niekoľkokrát renovovali. Najkrajší pohľad na neho máte od najstaršieho z miestnych kanálov. Interiér je jednoduchý, ale dominujú mu vzácne obrazy od miestnych maliarov.

Nový kostol postavili v priebehu 14. a 15. storočia. Vtedy sa rozhodli vybudovať ešte veľkolepejšiu katedrálu, takže k nej pridali až 108 metrov vysokú vežu, z ktorej máte dnes nádhernú vyhliadku na celé historické centrum. Na tomto mieste sa nachádza aj hrobka Viliama I. Oranžského a v tunajšej krypte až dodnes pochovávajú všetky princezné z kráľovského rodu.

 

Radnica

Jednou z najkrajších budov v meste je renesančná radnica, ktorá turistov na prvý pohľad upúta svojou fasádou. Posledné veľké úpravy na nej urobili v 17. storočí, ale snažili sa zachovať pôvodné prvky vrátane sochy, ktorá má predstavovať spravodlivosť. Zaujímavou súčasťou je veža Het Steen, ktorú v minulosti využívali ako väznicu a mučiareň. Skončil v nej každý zlodej alebo zločinec, ktorý zaútočil na niektorého z obyvateľov mesta.

Práve táto časť je v súčasnosti sprístupnená pre verejnosť a slúži ako múzeum nástrojov, ktoré sa využívali počas mučenia. Pred radnicou sa v minulosti konali najväčšie trhy v celom regióne. Okolie mesta Delft bolo známe výrobou kvalitného masla, ktoré slúžilo aj na obchodovanie. Vyvážali ho dokonca aj do iných krajín a práve jeho predaj im zabezpečil ďalší veľký príspevok do rozpočtu.

 

Prinsenhof

Budovy Prinsenhofu postavili v priebehu 14. storočia. Pôvodne tam bol kláštor svätej Agáty, kde žili mníšky miestneho rádu. Neskôr uvoľnili miesto šľachte a presťahoval sa tam aj kráľ Viliam I. Oranžský. Toto sídlo mu veľmi prirástlo k srdcu a postupne si ho prestaval podľa vlastných prianí. O to smutnejšie bolo, že ho smrť nečakane zastihla práve na mieste, kde sa cítil tak bezpečne. Pri hlavnom schodisku ho v roku 1584 zastrelili niekoľkými výstrelmi. Guľky skončili v stene za ním a diery po nich tam zostali až dodnes, aby pripomínali posledné chvíle ich obľúbeného panovníka. Potom tieto priestory používali najmä princezné z tohto rodu, ktoré sa neskôr presťahovali do Haagu. V súčasnosti sa tam nachádza múzeum a galéria s maľbami významných holandských maliarov.

 

Oostpoort

Popri sieti kanálov v minulosti postavili brány, ktoré zároveň slúžili ako obydlia pre strážcov mesta. Oostpoort bola na východnej hranici a pokladala sa za hlavný vstup do Delftu. V súčasnosti tadiaľ prechádza vychádzkový chodník, ktorý vás zavedie až do historického centra.

Samotná budova prešla do súkromného vlastníctva, takže si môžete pozrieť iba jej exteriér. No keďže sa nachádza priamo pri vode, je jedným z najčastejšie fotografovaných miest v meste a často sa objavuje aj v propagačných materiáloch.

 

Holandské haringy

Delft by ste mali počas vašej dovolenky spoznať aj z gastronomického hľadiska. Ochutnajte pivá z tunajších menších pivovarov a k nim si istotne dajte najznámejšiu holandská chuťovku – haringy. Nadnesene by sme ich mohli opísať ako tunajšiu verziu japonského sushi. Pri príprave sa používajú buď filety, alebo celé vypitvané slede, ktoré sa následne len jemne zasolia. Takto sa vložia do žemle, aby vynikla ich prirodzená chuť a husto sa posypú cibuľkou. Môžete ich jesť spoločne s pečivom, ale fajnšmekri ich konzumujú samostatne, aby si na nich lepšie pochutnali. Jedny z najlepších sleďov pripravujú práve v Delfte, kde si ich istotne dajte na miestnych trhoch.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: NTBC Holland Marketing

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa