Najkrajšie anglické mestečká - dokonalé spojenie vidieckeho šarmu a pútavej histórie

2020-07-05 00:00:00 |   |    | 

Odpútať sa od Londýna a zájsť aj do iných kútov Anglicka nie je jednoduchou výzvou. No predsa by ste mali okrem britskej metropoly spoznať aj iné malé mestečká, ktoré vám veľmi rýchlo priľnú ku srdcu. Často budete mať pocit, ako keby ste sa prechádzali v románe Charlesa Dickensa a objavovali čaro starého elegantného Anglicka.



 

Bibury

Už samotný región Cotswolds je prísľubom dokonalej vidieckej dovolenky. Keď vám k tomu navyše spomenieme názov mestečka Bibury, ihneď sa presuniete v predstavách do romantickej atmosféry jednej z najkrajších častí Anglicka. Stačí jeden pohľad na známu ulicu Arlington Row, aby sa vám toto miesto zdalo dôverne známe. Dobové kamenné domčeky patria totiž k najfotografovanejším miestam v krajine. Urobte si prechádzku jeho jednotlivými štvrťami, pozrite si typické budovy obrastené popínavými rastlinami a na záver sa zastavte v pube, kde si pochutíte na tradičných anglických špecialitách.

 

Hawkshead

Toto mesto je vo svete známe ako rodisko známej spisovateľky detských kníh Beatrix Potterovej. Tak ako Bibury, aj Hawkshead sa môže pochváliť množstvom nádherných starobylých budov, ktoré mu dodávajú čarovnú atmosféru. Jedným z najzaujímavejších miest je pôvodný kamenný kostol s cintorínom, s ktorým sa spájajú mnohé niekedy aj strašidelné legendy. Nádherná je tiež príroda v okolí, ktorá ponúka veľa možností na aktívne využitie voľného času. Nachádza sa tam niekoľko turistických trás a môžete si prenajať bicykel, ktorým preskúmate zvyšok regiónu.

 

Lavenham

Už jedna prechádzka stredovekým mestom Lavenham vám nedovolí pochybovať o tom, že ste sa ocitli uprostred rozprávkového sveta. Vysoké hrazdené domy v centre majú rôznofarebné fasády. Za nimi sa v súčasnosti sa v nich nachádzajú kaviarne, reštaurácie a malé obchody. V minulosti bola táto oblasť známa vďaka výrobe bavlny, vďaka čomu sa z Lavenhamu stalo jedno z najbohatších miest v krajine. O svoju unikátnu pozíciu prišlo až v čase, keď trhu začal dominovať lacný tovar zo zahraničia. Lavenham neskôr presedlal na turizmus, ktorý sa stal hlavným zdrojom zárobkov.

 

Castle Combe

Zatiaľ čo turisti milujú najmä Bibury, Angličania považujú za ich najkrajšie malé mestečko Castle Combe. To má podľa nich pravé čaro ich krajiny a ukáže vám históriu v tej najkrajšej podobe. V minulosti malo významnú pozíciu na trhu spracovania textílií. Najstaršou zachovanou budovou je kostol, ktorý pochádza z 15. storočia. Malé centrum pozostáva najmä zo starých kamenných stavieb, ktoré do Castle Combu prilákali aj množstvo filmárov. Práve vďaka tomu sa stal významnou oblasťou aj pre fanúšikov rôznych kinohitov alebo seriálov.

 

St. Ives

Malé anglické mestečká vás nemusia zaujať len bohatou históriou a zachovalými pamiatkami. St. Ives milujú všetci turisti kvôli jeho prímorskej atmosfére. Cornwall je dobre známou oblasťou, ktorá sa preslávila vysokými bielymi útesmi, ktoré hrdo strážia veľkú časť pobrežia. Tak je to aj v prípade tohto mesta, ktoré zároveň ponúka nádherné piesočné pláže ako stvorené na letné leňošenie pri mori. St. Ives je tiež vyhľadávanou umeleckou lokalitou. Nachádza sa tam niekoľko galérií s modernými dielami, ale aj s klasickými maľbami tunajšieho vidieka. Pri promenáde sídli niekoľko reštaurácií, ktoré sa špecializujú na morské špeciality a vynechať by ste nemali ani typické vyprážané ryby s hranolčekmi.

 

Shaftesbury

Vaše kroky v mestečku Shaftesbury by mali smerovať do štvrte s názvom Zlatý kopec. V tejto strmej časti vznikli prvé základy mesta, ktoré lemujú staré kamenné domy. Tie využili aj v známej anglickej reklame, v ktorej tadiaľ prechádza malý chlapec na bicykli. Odvtedy sa stalo Shaftesbury najvyhľadávanejším miestom domácich turistov, ktorí ho navyše vo viacerých anketách označili za  najromantickejšiu časť Anglicka. O niečo ďalej si môžete pozrieť ruiny starobylého kláštora z 9. storočia.

 

Tintagel

Samotné mesto Tintagel má typickú anglickú vidiecku atmosféru. V jeho malom centre nechýba kostol, pub a malé obchodíky. No cestovateľov v tomto prípade viac zaujíma jeho okolie, ktorému dominuje hrad Tintagel, kde údajne žil aj kráľ Artuš. Jeho ruiny sa nachádzajú v blízkosti pobrežia a dostanete sa k nim po nádhernej vychádzkovej trase, ktorá vedie cez vysoké útesy s úžasným výhľadom na celé okolie.

 

Rye

Dejiny mestečka Rye sa začali písať v 13. storočí. Počas stredoveku patrilo k piatim najvýznamnejším vojenským strategickým mestám Anglicka. V jeho centre nenájdete len množstvo pôvodných budov, ale taktiež vynikajúco zachované okruhliakové dlažby, ktoré mu dodávajú starobylú atmosféru. V meste sa nachádza aj jednoduchý hrad, ktorý založil Henrich III. a v jeho blízkosti je niekoľko pekných piesočných pláží.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa