To najlepšie z metropoly Rumunska: TOP 10 pamiatok v Bukurešti

2020-08-05 12:00:00 |   |    | 

Prvá zmienka o rumunskej metropole pochádza z 15. storočia, odkedy si vybudovala významnú pozíciu nielen medzi panovníkmi, ale aj ako dôležitá obchodná oblasť. To sa odrazilo na znamenitej architektúre, kvôli ktorej prezývajú Bukurešť „Parížom Východu“.



 

1. Palác ľudu

Autorom myšlienky výstavby tejto kontroverznej, ale významnej stavby, bol rumunský politik Nicolae Ceausescu. Ten chcel vytvoriť centrum vládnej moci a postavil druhú najväčšiu administratívnu budovu na svete s niekoľkými stovkami miestností. Len časť z nich sa využíva aj dnes, a tak zvyšku hľadali domáci rôzne využitie. Uvažovali ho napríklad premeniť na nákupné centrum, napokon sa ale rozhodli sprístupniť Palác ľudu pre verejnosť a premeniť na múzeum tejto smutnej éry, na ktorú by teraz najradšej zabudli.

 

2. Staré mesto

Najstaršia časť mesta pochádza z 15. storočia. I keď sa niektoré budovy časom menili, z historických uličiek je dnes najštýlovejšia časť Bukurešti. V mnohom pripomína šarm francúzskej kultúry. Po páde komunizmu prešlo Staré mesto výraznou renováciou s dôrazom na zachovanie pôvodnej architektúry. Táto štvrť je veľmi obľúbená najmä vo večerných hodinách, keď si tam môžete zájsť na drink, posedieť pri štýlovej muzike a ochutnať viaceré rumunské špeciality.

 

3. Park Cismigiu

Bukurešť je známa aj ako mesto parkov a záhrad. Nech sa pohnete kamkoľvek, všade nájdete zeleň a miesta, kde si môžete príjemne oddýchnuť. Cismigiu otvorili v roku 1847, takže je najstarším parkom v meste. Medzi domácimi obyvateľmi je obľúbený kvôli množstvu kvetinových záhonov a pre romantické altánky, ktoré tam vybudovali na viacerých miestach. Rozprestiera sa na ploche 16 hektárov a v mnohom pripomína atmosféru kúpeľných miest.

 

4. Ulica Victoriei

Najznámejšou ulicou v meste je Victoriei, okolo ktorej sa vždy rozprestierala hlavná štvrť v Bukurešti. Pôvodne mala iný názov, ale po roku 1878 ju premenovali na znak víťazstva nad Osmanskou ríšou, ktoré im prinieslo slobodu. V súčasnosti sa tam nachádzajú všetky významné múzeá, prejdete tam tiež popri hlavných pamiatkach v meste a taktiež si môžete nakúpiť v niektorom z luxusných butikov, či najesť sa v reštauráciách s dlhoročnou tradíciou.

 

5. Kostol Stavropoleos

V Bukurešti nájdete len v centre mesta niekoľko svätostánkov, ktoré vás uchvátia svojou nádhernou architektúrou. Medzi nimi vyniká kostol Stavropoleos, ktorý v prvej polovici 18. storočia postavil grécky mních. Pri jeho budovaní sa inšpirovali rímskymi a byzantskými prvkami. Použili na ňom kombináciu kameňa a dreva, z ktorého vytvorili niekoľko vzácnych ornamentov. Vnútro kostola je bohato zdobené nástennými maľbami a dominuje mu aj malé nádvorie s hrobkami. Až dodnes má Stavropoleos najvýznamnejšiu pozíciu medzi ortodoxnými kostolmi v Rumunsku.

 

6. Athenaeum

Autorom tejto nádhernej budovy je francúzsky architekt Albert Galleron. Postavili ju v 19. storočí a jednou z hlavných inšpirácií boli bývalé honosné grécke chrámy. Interiér je bohato zdobený freskami a drobnými zlatými detailmi. V súčasnosti je Athenaeum domovom slávnej rumunskej filharmónie. Hlavná sála má vynikajúcu akustiku, ktorá sa využíva na koncerty vážnej hudby, ale aj počas všetkých dôležitých podujatí v krajine.

 

7. Curtea Veche

Pokiaľ patríte medzi fanúšikov knihy Dracula, istotne vás zaujme toto nenápadné historické múzeum. Curtea Veche bol v minulosti honosný palác, v ktorom žil panovník Vladimír III. Práve ten bol inšpiráciou pre napísanie známeho románu od Brama Stokera. Dnes sa tam nachádza jeho socha v nadživotnej veľkosti a prejsť sa môžete viacerými bývalými komnatami, ktoré kedysi obýval tento krutovládca.

 

8. Arcul de Triumf

Svoj vlastný víťazný oblúk majú aj v Bukurešti. Ten ich bol pôvodne drevený a postavili ho v roku 1878 na pamiatku všetkým padlým mužom, ktorí bojovali za slobodu krajiny. Po 1. svetovej vojne sa ho rozhodli kompletne zrenovovať, keď ho už postavili z kameňa. Na jeho vrchole sa nachádzajú sochy od známeho rumunského sochára Dimitrie Paciurea.

 

9. Kníhkupectvo Carturesti Carusel

Po príchode do tohto obchodu sa musia zamilovať aj tí, ktorí nemajú radi knihy. Na šiestich poschodiach historickej budovy z 19. storočia sa plní sen každého umelca. Tieto priestory neslúžia len knihomoľom, ale aj milovníkom hudby, maľby alebo divadelníctva. Pravidelne tam organizujú rôzne podujatia, na ktorých sa stretávajú nadšenci týchto umeleckých odvetví. Zaujímavá je aj samotná architektúra, keďže dobové prvky skombinovali s modernou hrou svetlých odtieňov a svetiel, čo dodalo tomuto priestoru na výnimočnosti.

 

10. Ceausescuov dom

Rumunské dejiny negatívne ovplyvnila vláda diktátora Nicolaea Ceausescua. I keď svojmu ľudu vládol tvrdou rukou, on si doprial veľký luxus. Niekoľko rokov po páde režimu sa do jeho Jarného paláca mohli pozrieť aj bežní ľudia. Na vlastné oči uvideli bohatstvo, ktorým sa obklopoval tento krutovládca. Ceausescu býval vo vile, ktorá mala až 80 miestností. Všetky boli zariadené drahým masívnym nábytkom, boli zdobené zlatom a luxusnými doplnkami z cudziny. Súčasťou areálu boli aj malé kúpele, bazén a súkromné kino.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images, Profimedia, SITA/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa