To najlepšie z metropoly Litvy: TOP 10 pamiatok vo Vilniuse

2020-07-30 12:00:00 |   |    | 

Hlavné mesto Litvy založili v 14. storočí na mieste, ktoré sa vtedajšiemu veľkokniežaťu Gediminasovi prisnilo vo vešteckom sne. V súčasnosti spája šarm európskych metropol s typickou litovskou charizmou. Kedysi bol centrom záujmu Poliakov, Bielorusov i Rusov, ale nakoniec sa podarilo navrátiť ho späť do krajiny, s ktorou je od počiatku najviac spätý.



 

1. Múzeum okupácie a boja za slobodu

Litva v minulosti patrila ku krajinám s komunistickým režimom. KGB sídlilo priamo v centre Vilniusu, aby tak symbolicky strážilo obyvateľov, ktorí by mali chuť rebelovať. Ešte predtým sa v rovnakej budove nachádzal štáb gestapa, takže navonok elegantná stavba si so sebou nesie veľmi smutný kus histórie. Dnes v nej sídli múzeum, ktoré spomína na genocídu, ktorá sa tam udiala v dôsledku týchto dvoch režimov, ale aj na tvrdý boj o slobodu. Jeho výstava je rozdelená na dve časti. Vrchné dve poschodia sú venované 2. svetovej vojne a partizánom. Na prízemí sa spomína na krutovládu komunistov a nachádza sa tam tiež miestnosť, v ktorej mučili väzňov. Podlahu v nej urobili zo skla, pod ktorým sa nachádzajú predmety, ktoré patrili nespravodlivo väzneným.

 

2. Užupis

Aj Vilnius má svoju známu bohémsku štvrť, ktorú milujú umelci z celej Európy. Užupiská republika alebo skrátene Užupis sa nachádza v časti, kde bolo pôvodne židovské geto. Do opustených, čiastočne schátraných domov sa potom nasťahovali umelci a ľudia milujúci zábavu. Tí túto časť mesta čoskoro premenili na veľmi štýlovú lokalitu, ktorá je obľúbená vďaka obchodíkom a butikom malých lokálnych značiek, zaujímavým podnikom a skvelému nočnému životu. I keď niektoré budovy pôsobia zničene, v konečnom dôsledku majú originálny štýl a dokopy vytvárajú miesto s nezabudnuteľnou atmosférou.

 

3. Traku Voke

Kaštieľ Traku Voke postavili v 19. storočí a predstavuje jednu z najkrajších neoklasických stavieb v Litve. Po príchode nacistov do krajiny ho násilne vzali pôvodným obyvateľom a vybudovali tam jedno zo sídiel gestapa. Neskôr prešiel pod správu štátu a sídlilo tam ministerstvo pôdohospodárstva. Pred niekoľkými rokmi kaštieľ kompletne zrekonštruovali, vytvorili tam konferenčnú miestnosť, menšiu turistickú informačnú kanceláriu a múzeum.

 

4. Katedrála svätého Stanislava

Tento známy chrám sa nachádza na magickom mieste. Pôvodne tam sídlil kostol, ktorý si neskôr privlastnili pohania a tí tam vykonávali vlastné rituály. Prvú väčšiu katedrálu postavili v 14. storočí, ale tá vyhorela. Táto smolná udalosť akoby nešťastne poznačila aj jej ďalšie dejiny. Od tohto momentu tam kostol renovovali alebo odznova stavali päťkrát. Z toho ďalších trikrát kvôli tomu, že ho poškodil oheň, raz kvôli rozsiahlej renovácii poškodených drevených trámov a naposledy sa rozhodli Katedrálu svätého Stanislava rozšíriť do súčasnej podoby, ktorú dokončili v roku 1801.

 

5. Katedrálové námestie

Priamo pred týmto svätostánkom sa nachádza Katedrálové námestie, ktoré je vo Vilniuse najznámejšie. Zaujímavosťou je, že samotný kostol nemá zvonicu, tá je postavená o pár metrov ďalej. Podľa legendy sa v nej nachádzajú špeciálne zvony, do ktorých majster počas výroby zatavil aj vlas svojej manželky a vďaka tomu mali jedinečný zvuk. Katedrála je taktiež dobrým východiskovým bodom na prechádzky, pretože sa od nej dostanete ku všetkým dôležitým atrakciám.

 

6. Ulica Pilies

Najstaršou ulicou v meste je Pilies. Pôvodne tadiaľ prechádzala hlavná cesta k hradu, ktorá viedla cez zvyšok krajiny až k susednému Poľsku. Kedysi tam pravidelne organizovali trhy, dnes je zase známou obchodníckou štvrťou. Prvá písomná zmienka o ulici pochádza zo 16. storočia. Podarilo sa na nej uchovať viacero vzácnych historických budov. Domy s číslami 12 a 14 majú gotický štýl a dom číslo 4 je významný svojou renesančnou architektúrou. V blízkosti ulice Pilies sa nachádza univerzita s vzácnou botanickou záhradou.

 

7. Veľkovojvodský palác

Za Kostolom svätého Stanislava sa nachádza Veľkovojvodský palác, ktorý postavili v 13. storočí. Využíval sa ako jedno z hlavných sídiel panovníkov, ktorí tam žili až do 18. storočia. Neskôr prešiel pod správu štátu, ktorý ho premenil na obľúbené miesto kultúrnych akcií. Jeho nádvorie sa počas leta využíva na koncerty vážnej hudby a divadelné predstavenia. V interiéri sa nachádzajú reprezentatívne priestory, ktoré sú zrenovované s ohľadom na pôvodný štýl z 18. storočia, takže majú elegantný a historický charakter. Najkrajšia je miestnosť určená na plesy a veľké spoločenské udalosti.

 

8. Cintorín Rasos

Najstarší cintorín v meste sa stal obľúbenou turistickou atrakciou. Založili ho v druhej polovici 18. storočia a ako prvý vo Vilniuse nesídli priamo pri kostole. Delí sa na starú historickú časť a novšiu, ktorú vybudovali po odkúpení okolitých pozemkov. Nachádzajú sa tam viaceré vzácne kríže a sochy, posledné miesto odpočinku tam majú mnohé významné osobnosti a taktiež je tam zaujímavá parková úprava. V súčasnosti sa už využíva len výnimočne, pretože sa tam môže pochovávať už len do existujúcich rodinných hrobiek.

 

9. Kostol svätej Anny

Akoby zázrakom sa súčasnú stavbu kostola svätej Anny podarilo uchovať až dodnes v takmer nezmenenom stave. Ide o vzácny svätostánok, ktorý postavili ako poďakovanie pre vojvodkyňu Annu, podľa ktorej dostal aj svoje pomenovanie. Významná gotická pamiatka očarila aj Napoleona Bonaparteho. Ten sa do kostola zamiloval natoľko, že ho chcel nechať preniesť do Paríža. Počas svojho pobytu k nemu chodieval pravidelne každý deň.

 

10. Gediminasova veža

Nad Vilniusom sa pôvodne nachádzal rozsiahly hrad. No ten sa už dodnes nepodarilo uchovať v pôvodnom stave a zostalo z neho len pár pozostatkov ako napríklad Gediminasova veža, z ktorej máte nádhernú vyhliadku na mesto. Dostanete sa tam buď pozemnou lanovkou, alebo sa prejdite po vyznačenom turistickom chodníku.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa