Druhý Jeruzalem: Bývala gruzínska metropola Mccheta je plná chrámov a kláštorov

2024-02-23 06:15:00 |   |    | 

Mccheta bola pôvodne hlavným mestom Gruzínska. Dnes už túto úlohu prebralo neďaleké Tbilisi, Mccheta sa však stále teší veľkej úcte domácich aj záujmu turistov. Vďaka množstvu kláštorov a chrámov má prezývku „druhý Jeruzalem“!



 

Kláštor Jvari

Najcennejšou pamiatkou v regióne je kláštor Jvari zo 6. storočia, patriaci k významným pútnickým miestam. Spája sa totiž so svätou Nino, ktorá je patrónkou Gruzínska a do tejto oblasti prišla, keď sa do svojej domoviny vrátila z učenia v Arménsku. Na mieste pohanského chrámu vztýčila veľký drevený kríž a pokrstila prvého gruzínskeho kráľa, ktorý sa rozhodol prejsť na ortodoxnú vieru. Kríž vraj dokázal zázraky, a tak k nemu prichádzalo čoraz viac pútnikov. Preto postavili menší kamenný kostol, ku ktorému neskôr pribudli ďalšie budovy. Od kláštora je nádherný výhľad na okolie a na spojenie dvoch riek. Zaujímavé je, že aj voľným okom je viditeľné ich rôzne sfarbenie, ktoré sa potom prelína do jedného vodného toku. V minulosti viedol od kláštora tajný tunel, ktorý prechádzal celým kopcom a slúžil mníchom na únik v čase nebezpečenstva.

 

Katedrála Svetitskhoveli

V historickom centre Mchcety nájdete druhý najväčší kostol v krajine, katedrálu Svetitskhoveli. Tá stojí od 11. storočia na mieste staršieho svätostánku, ktorému vybrala lokalitu samotná svätá Nino. Je v ňom vystavených množstvo dobových sakrálnych predmetov a súčasťou kostola je tiež archív s listinami. Uvidíte i vzácnu ikonu, na ktorej je nakreslený céder, ktorý smeruje k nebu a prepája ho tak s pozemským životom. Zaujímavosťou je, že sa v kostole nachádzajú menšie obrazy, na ktorých sú zobrazené znamenia zverokruhu. Hovorí sa, že chrám ukrýva Kristov plášť a jeho súčasťou je tiež hrobka, v ktorej pochovali viacero gruzínskych panovníkov.

 

Gvinis Palata – domov gruzínskeho vína

Milovníkov vína a dobrého jedla istotne poteší budova, ktorá nesie pomenovanie Gvinis Palata. Nachádza sa v nej Domov gruzínskeho vína. Pozostáva zo štyroch poschodí, ktoré ponúkajú okrem skvelých podnikov aj niečo naviac. Dozviete sa tam informácie o histórii vinárstva v tejto oblasti, zoznámite sa s tým, ako sa robí kvalitné víno a naučíte sa piecť tradičný gruzínsky chlieb, ktorý sa pripravuje v hlinenej peci. Dostanete šancu stretnúť sa s lokálnymi vinármi, ktorí vám najlepšie predostrú informácie o tom, ako spracovali ich vínne produkty a taktiež si ich môžete priamo od nich zakúpiť.

 

Kláštor Shio-Mgvime

Niekoľko zaujímavostí sa nachádza aj neďaleko mesta Mccheta. Jedenásť kilometrov od centra a pozdĺž rieky Mtkvari leží kláštor Shio-Mgvime, ktorý bol v minulosti najväčším komplexom svojho druhu v krajine, no už sa ho nepodarilo uchovať v pôvodnom stave. Kláštor založil jeden z trinástich mníchov, ktorí prišli hlásať do krajiny vieru a v čase najväčšieho rozmachu tam dokonca žilo viac ako dvetisíc ľudí. Vo svojom vnútru budovy ukrývajú viaceré vzácne ortodoxné fresky. Najstaršie časti pochádzajú zo 6. storočia, väčšina budov však pochádza z vrcholného stredoveku.

 

Pevnosť Bebristsikhe

Ďalšou blízkou dominantou je pevnosť Bebristsikhe, ktorá sa nachádza dva kilometre od Mcchety. V minulosti to bol jeden z najkrajších hradov v regióne, ktorý však neskôr chátral a zostali z neho len ruiny dva metre hrubých múrov usporiadané do tvaru trojuholníka. V súčasnosti sú voľne prístupné verejnosti a dostanete sa k nim po označenom chodníku. Na vrchole vás čaká nádherný výhľad na rieku a celé okolie.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa