Najlepšie skryté poklady Európy: Známa stránka pozýva aj do slovenskej dediny!

2024-04-15 09:30:00 |   |    | 

European Best Destinations je známa stránka venovaná cestovaniu a kultúre v Európe. Turistom, ale aj profesionálom v oblasti cestovného ruchu pravidelne predstavuje to najlepšie zo starého kontinentu a do veľkej miery ovplyvňuje, kam sa najbližšie vyberú. Do svojho výberu top skrytých pokladov zaradila aj slovenskú dedinku.



 

1. Villajoyosa, Španielsko

K najfarebnejším mestečkám Európy patrí Villajoyosa neďaleko Alicante, ktorú z jednej strany lemuje Stredozemné more a z druhej pohorie Sierras de Aitana, vďaka čomu je tu po celý rok príjemná teplota. Názov v kastílčine znamená „veselé mesto“ a odkazuje na fasády domov, ktoré si miestni rybári pomaľovali v rovnakých odtieňoch ako člny. Menej pestrú farbu má len gotický kostol Nanebovzatia Panny Márie s barokovým oltárom, ktorý je hlavnou historickou pamiatkou Villajoyosy. Turistov sem však lákajú najmä pláže – nielen tie mestské, ale neďaleká Playa del Charco, ktorá patrí k najkrajším v krajine.

 

2. Ares del Maestre, Španielsko

Aj druhé miesto rebríčka najlepších skrytých pokladov Európy obsadilo Španielsko, tentoraz však s úplne odlišnou ponukou. Ares del Maestre je mestečko na polceste medzi Barcelonou a Valenciou, ktoré leží v nadmorskej výške 1 148 metrov blízko vrcholu hory Mola d'Ares. V 60 a 70. storočia z tohto nehostinného miesta odišli takmer všetci obyvatelia, naďalej však zostáva obľúbenou turistickou destináciou. Vďačiť za to môže svojim úzkym uličkám, gotickej radnici či zvyšku hradu Mola, ale aj nádhernému výhľadu do okolia. Ten si sem prichádzajú užívať aj paraglajdisti.

 

3. Primošten, Chorvátsko

Chorvátsko je synonymom dokonalého oddychu pri krištáľovo čistom mori, vzácnych historických pamiatkach aj lahodnom jedle a pití. Jeho pobrežie lemuje množstvo zaujímavých miest a dedín, ku ktorým patrí aj Primošten len čosi vyše 20 kilometrov od Šibeniku. Pôvodne sa jednalo o malý ostrovček, ktorý bol počas tureckých nájazdov v 16. storočí chránený hradbami a vežami a s pevninou ho spájal padací most, neskôr nahradený hrádzou. Z chudobnej rybárskej dediny sa postupne stal vyhľadávaným turistickým cieľom Dalmácie, známym svojimi historickými pamiatkami, vinicami i plážami na čele s Radučou, ktorá patrí k najkrajším v Chorvátsku.

 

4. Bokodi, Maďarsko

Plávajúce dediny si spájame skôr s ďalekou Áziou, jednu takú však máme doslova na skok. Nádrž Bokodi leží v Komárňansko-ostrihomskej župe a vznikla v roku 1961 pre potreby neďalekej elektrárne Oroslán, ktorá čerpá studenú vodu na prevádzku svojich kotlov a teplú vodu vracia späť do jazera. Bokodi preto ani v najtuhších mrazoch nezamŕza, čo využili miestni rybári a postavili si na jazere drevené chatky, ku ktorým vedú drevené móla. Väčšina z nich je súkromným majetkom, aspoň zaujímavé pohľady na ne sa ale ponúkajú aj turistom.

 

5. Naantali, Fínsko

Naantali je očarujúce mestečko neďaleko Turku v juhozápadnom Fínsku, ktoré vzniklo okolo stredovekého kláštora z polovice 15. storočia. Jeho kostol dodnes dominuje panoráme mesta, turistov sem však lákajú aj kúpele či Kulturanta, oficiálna letná rezidencia fínskeho prezidenta. Azda najviac však starobylé mestečko preslávili Muminkovia. Práve na priľahlom ostrovčeku Kailo sa totiž nachádza zábavný park „Muumimaailma“ venovaný roztomilým postavičkám z dielne fínskej autorky Tove Jansson.

 

6. Bøur, Faerské ostrovy

Faerské ostrovy lákajú návštevníkov najmä divokou krásou svojej prírody, k ich skrytým pokladom však patrí aj malá dedinka so 70 obyvateľmi s názvom Bøur. Nachádza sa na západnej strane ostrova Vagar a ponúka úžasný výhľad na oceán aj slávny skalný útvar Tindholmur. Bøur vás však uchváti aj typickou faerskou architektúrou s domami z prírodných materiálov ako drevo a kameň, ktoré takmer splývajú s prostredím. Na západnom konci dediny stojí útulný kostol, ktorý bol postavený v roku 1865.

 

7. Blåvand, Dánsko

Maják, pláž a jantár – to sú tri slová, ktoré najlepšie charakterizujú dánsky Blåvand pri Severnom mori. Najzápadnejší bod krajiny je obklopený nádhernou prírodou a turistov láka najmä dokonalým pokojom. Ešte nedávno pritom predstavoval obrovskú hrozbu. Počas druhej svetovej vojny totiž nemecké okupačné sily umiestnili na polostrov tisíce nášľapných mín. Ich odstránenie komplikovali pohyblivé piesky, ktoré môžu výbušniny pohltiť aj do hĺbky niekoľkých metrov, a napokon k nemu došlo až v roku 2012.

 

8. Ulm, Nemecko

Univerzitné mestečko Ulm je dokonalou ukážkou toho, ako môže moderné a tradičné fungovať bok po boku. Rodisko Alberta Einsteina bolo založené už pred rokom 854 a dodnes v ňom stojí gotická katedrála s najvyššou kostolnou vežou na svete (161,5 m) či renesančná radnica s farebnou fasádou. Mesto však bolo počas 2. svetovej vojny zbombardované, a tak ho dnes z veľkej časti tvorí moderná architektúra, napríklad v štvrti Hirschstraße. K najzaujímavejším patrí presklená budova verejnej knižnice v tvare pyramídy.

 

9. Aljezur, Portugalsko

Aljezur je jedinečná destinácia, ktorá ponúka to najlepšie z Portugalska - zaujímavú históriu, skvelú gastronómiu, nekonečné pláže, prírodné parky a predovšetkým autenticitu. Zabudnite na obrovské nočné kluby či bezduché reštaurácie pre turistov, tu vám miestni obyvatelia, farmári a rybári naservírujú to najlepšie, čo majú. Aljezur má tiež vďaka polohe medzi oceánom a lesom s eukalyptami a borovicami jedno z najčistejších ovzduší v Európe a jeho hrad je dokonca znázornený na vlajke Portugalska.

 

10. Dartlo, Gruzínsko

Na turistickej mape sa vďaka prírode a gastronómii čoraz pevnejšie usádza aj Gruzínsko. Jeho najkrajšou dedinou je Dartlo v severovýchodnom regióne Tušetie, ktorá slúži ako východiskový alebo cieľový bod mnohých túr. Zároveň ukrýva nesmierne kultúrne bohatstvo v podobe kamenných domov, kostola, veží a hrobiek, ktoré sú ozdobené petroglyfmi (obrazcami vyrytými do skaly) astronomických predmetov súvisiacich so starovekým náboženským systémom Tušetov. K unikátom patrí aj súdna budova zo 16. storočia s  kamennými stoličkami pre porotcov a sudcu.

 

11. Castro Urdiales, Španielsko

Rybársky prístav, stredoveký hrad aj pláže, to všetko ponúka Castro Urdiales, jeden z najlepších skrytých klenotov Španielska aj celej Európy. Mesto zbohatlo vďaka obchodu s Flámskom a svoj zlatý vek zažilo v stredoveku, čo dokazujú aj pamiatky v podobe gotického kostola z 13. storočia a pevnosti castillo de Santa Ana, ktorá bola vybudovaná na prelome 16. a 17. storočia kvôli obrane pred pirátmi. Tá je zaujímavá aj tým, že k nej v 19. storočí pribudol maják.

 

12. Landmannalaugar, Island

Landmannalaugar je unikátna oblasť na Islande, ležiaca na okraji lávového poľa Laugahraun, ktoré vzniklo pri erupcii približne v roku 1477. Slúži najmä ako turistická základňa pre výlety do okolitých hôr hýriacich farbami. Nájdete tam informačné centrum aj jednoduché možnosti ubytovania a občerstvenia, väčšina ľudí ale rýchlo vyráža ďalej. Najobľúbenejšími cieľmi sú Bláhnjúkur („Modrý vrchol“) či Brennisteinsalda („Sírová vlna“), v lete patrí k obľúbeným aktivitám v Landmannalaugari aj jazda na koni.

 

13. Čičmany, Slovensko

„Čo tak objaviť jeden zo skrytých klenotov Slovenska? Čičmany sú známe svojou ´ľudovou´ architektúrou, ktorá nám pripomína maľované dediny Rumunska, vrátane dediny Zalipie s kvetinovými motívmi. Čičmany sa nachádzajú na severe Slovenska a kvôli ich kultúrnemu dedičstvu stoja za zachádzku. Očaria vás jeho veľmi kontrastné maľby, ktoré vyzerajú ako hieroglyfy,“ tak píše European Best Destination o slovenskom poklade, ku ktorému sa podľa ich odporúčaní turisti najlepšie dostanú letom do Bratislavy a následnou asi dvojhodinovou cestou autom.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa