Pikantný objav v slovenskej jaskyni: Pod zemou sa týči stalagmit v tvare penisu

2019-08-19 00:00:01 |   |    | 

Unikátny sintrový útvar pripomínajúci falický symbol stojí za pomenovaním novej jaskyne, ktorú začiatkom augusta objavila štvorica speleológov na Silickej planine v okrese Rožňava. Objavitelia pri výbere jej názvu požiadali o pomoc aj verejnosť na sociálnej sieti Facebook, nakoniec zvolili názov Priapus podľa starogréckeho boha plodnosti.



Nálezu na kuriozite pridáva skutočnosť, že v neďalekej jaskyni Domica sa nachádza iný útvar, pre zmenu v tvare ženských genitálií, nazývaný Lono Matky Zeme. „Všetci objavitelia sme sa zhodli na tom, že unikátne útvary z jaskýň Domica a Priapus, ktoré sa obe nachádzajú na Silickej planine v Slovenskom krase, nemajú obdobu medzi 7300 jaskyňami na Slovensku,“ uviedol na Facebooku Gabriel Lešinský, ktorý novú jaskyňu objavil s Jozefom Hetesim, Jaroslavom Barošom a Jozefom Psotkom.

Ako v tejto súvislosti doplnil pre TASR, novoobjavenú jaskyňu nebude možné v budúcnosti sprístupniť verejnosti. „Nemá takú morfológiu a nie je to také bezpečné, aby tam mohol zostúpiť bežný človek,“ konštatoval Lešinský.

Jaskyňa Priapus sa nachádza v subsústave Majda-Hraškovej jaskyne a Priepasti pri deviatich stromoch na Silickej planine v Slovenskom krase. Podľa objaviteľov ide o starú riečnu jaskyňu, v ktorej kedysi došlo k poklesnutiu dna, čo spôsobilo ruptúru aj v spomínanom 1,5 metra vysokom sintrovom falickom útvare.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa