Záhadami opradené Uluru: Vraj je tu vchod do podzemného mesta a miznú tu turisti!

2014-03-03 10:00:00 |   |    | 

AUSTRÁLIA - V Austrálii nie je tajomnejšie miesto. Obrovský monolit Uluru sa týči uprostred vyprahnutej austrálskej pustatiny, priťahuje k sebe dážď a podľa domorodcov je miestom, kde duchovia bdejú nad dušami živých. Výstup na posvätný vrchol síce nie je oficiálne zakázaný, ale nosí vraj smolu. A navyše je poriadne nebezpečný.



Cedule upozorňujúce turistov na to, že sa prechádzajú po posvätnom území Anangov, by sa po desaťkilometrovom obvode Uluru dali počítať možno i na stovky. Človek by podľa nich nemal opustiť chodník, nemal by sa dotýkať vybraných miest a mal by byť tichšie. Najposvätnejšie miesta sú dokonca „natvrdo“ oplotené a je pri nich striktný zákaz fotenia.

Samotný výstup na plošinu, ktorá je vo výške 348 metrov nad okolitou planinou, síce zakázaný nie je, ale pokiaľ sa na cestu vydáte s domorodým sprievodcom, bude vás od vášho úmyslu odrádzať. Duchovia, ktorí na vrchole Uluru žijú, nesmú byť totiž rušení.

 

Výstup na vrchol rozhnevá duchov

A snahy domorodcov sú v tomto smere úspešné. Zatiaľ čo ešte pred pár rokmi absolvovalo cestu na vrchol sedem z desiatich turistov, ktorí k Uluru dorazili, dnes sa len štyria ľudia z desiatich nenechajú odradiť rozprávaním o temných silách a smole, ktorá sa na vás prilepí, pokiaľ sa hore vydáte, alebo pokiaľ si domov ako suvenír odlúpite kúsok skaly.

Svoju úlohu v tom však zohráva i fakt, že výstup na horu je pomerne nebezpečný a zomrelo pri ňom už niekoľko desiatok ľudí. Nielenže za mokra je pieskovcový povrch veľmi klzký, ale v štyridsaťpäťstupňovej horúčave tiež niekoľko turistov zomrelo na infarkt. Najznámejší prírodný symbol Austrálie má v tomto ohľade poriadny mínus.

A zároveň priťahuje i milovníkov konšpiračných teórií. V súvislosti s Uluru sa napríklad hovorí o mimozemských civilizáciách, o tom, že ide o kus spadnutej kométy, že sa v jeho okolí záhadne strácajú turisti a že Anangovia tu v skutočnosti strážia vstup do ohromného podzemného mesta.

 

Deväť desatín je pod zemou

Vedci však veľkú časť týchto teórií vyvracajú. Uluru vzniklo prirodzenými horotvornými pochodmi asi pred 600 miliónmi rokov a odhaduje sa, že nad zemský povrch vyčnieva zhruba len jedna desatina celkového objemu. Monolit je podľa nich „zavŕtaný“ až do hĺbky piatich kilometrov. Ale i to, čo vyčnieva nad povrchom, je kolosálne.

Vrcholová plošina je 348 metrov nad okolitou krajinou, rozmery sú 3,6 a 2,4 kilometra. Prechádzka po obvode tak nie je v miestnom parnom lete žiadny med - je totiž dlhá zhruba desať kilometrov.

Ideálnou dobou, kedy sa k Uluru vydať, je úsvit alebo západ slnka. Vtedy totiž skalný kolos hrá všetkými farbami - ešte pred východom je sivastý, potom sa zafarbí do ružova, tmavo fialovej, ktorá prejde cez tmavo červenú do oranžovej. Turisti cvakajú fotoaparátmi, predajcovia suvenírov nestíhajú inkasovať…

 

Noc „v kempe“ za 1 600 eur

The Rock, ako skale hovoria samotní Austrálčania, je ohromným ťahákom a ceny výletov a ubytovania v „blízkosti“ (čo je pojem v austrálskom meradle dosť relatívny) sú veľmi vysoké. Na špici tohto rebríčka sa drží „kemp“ Longitude 131°, ktorý tvoria luxusné chatky a stany v blízkosti monolitu.

Východ slnka sa tu dá pozorovať priamo z postele cez presklenú stenu, západ zas trebárs od opulentnej večere, ktorú zamestnanci pripravia v púšti kúsok od strediska. Dovoliť si podobný zážitok však môže málokto - noc tu stojí zamilovanú dvojicu v prepočte 1 600 eur.

A mimochodom - vedeli ste, že väčšina Austrálčanov vraj nikdy Uluru neuvidí na vlastné oči?

Reklamný odkaz

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichý oceán a Afriku, vyberá z ponuky dovolenka Austrália:

 

  • Austrália - púšťou a pralesom: To najlepšie na začiatok! Poznávací zájazd, ktorý začína cestou k magickému Uluru a pokračuje po ďalších prírodných scenériách Austrálie. Desať dní na ceste, tisíce kilometrov a zážitky na celý život.
  • Zlatý austrálsky trojuholník: Vydajte sa po najkrajšej pobrežnej ceste planéty - Great Ocean Road, spoznajte Uluru a všetky dominanty Sydney. Kombinácia slávnych miest a unikátnych zážitkov, ktoré sú typické pre Austráliu.
  • The best of Austrália: Vydajte sa za poznaním toho najlepšieho, čo ponúka návšteva Austrálie a Nového Zélandu a užijete si pohodu na belostných plážach Fidži.

 

Zdroj/autor: ESO travel, reklamný článok, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
1.7/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa